Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Podobnie jak inne orzechy, również one cechują się bogactwem składników odżywczych – wyróżniają się zwłaszcza wysoką zawartością cynku, wpływającego między innymi na męską płodność.
Z tego artykułu dowiesz się:
- co to są orzechy piniowe,
- jakie wartości odżywcze mają orzeszki piniowe,
- jakie właściwości zdrowotne wykazują orzeszki pinii,
- jak można wykorzystać orzechy piniowe w kuchni,
- czy istnieją przeciwwskazania do jedzenia orzeszków piniowych.
Przeczytaj też: Orzechy na potencję
Czym są orzeszki piniowe?
Orzeszki piniowe, znane także jako piniole, to małe ziarenka o lekko maślanym smaku, które są często wykorzystywane jako dodatek do rozmaitych dań. Warto jednak podkreślić, że tak naprawdę nie są to orzechy – choć sugeruje to ich nazwa, w rzeczywistości są to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Co więcej, są one zbierane nie tylko z sosny pinii, ale również sosny Gerarda, sosny koreańskiej, sosny himalajskiej czy sosny syberyjskiej.
Drzewa, z których pozyskuje się piniole, występują głównie na półkuli północnej – w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji. Te niewielkie, mające od 2,5 do 5 cm orzeszki sosnowe, były znane już w czasach paleolitu, gdy stanowiły źródło pożywienia. Orzeszki pinii jadali też starożytni Grecy i Rzymianie, rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej, a ponadto Syberii i Rosyjskiego Dalekiego Wschodu. Dziś są one znane i lubiane na całym świecie – cieszą się popularnością zarówno jako pożywna przekąska, jak i dodatek do innych potraw.