Nasiona Chia to bardzo popularny produkt w ostatnich latach, szczególnie
wśród wielbicieli zdrowego odżywiania. Swoją sławę zawdzięczają głównie temu,
iż zawierają wiele wartościowych składników, które mają dobry wpływ na nasz
organizm. Z artykułu dowiesz się, dlaczego i w jakiej formie warto wprowadzić
je do swojej diety.
Zobacz także artykuł: Odchudzanie i ujędrnianie.
Czym są nasiona chia?
Są to drobne, okrągłe nasiona
szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), zwanej również chia. Jest to
gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z Gwatemali oraz
centralnej i południowej części Meksyku. Chia uprawiana była już przez
Azteków w okresie prekolumbijskim. W tamtych czasach mielono ją, aby uzyskać
proszek, a także tłoczono, aby pozyskać olej lub dodawano do napojów. Majowie
uznawali, iż posiadają one magiczną moc i podarowywali je wędrowcom, aby mieli
więcej siły podczas długich wędrówek. Aztekowie uważali, że nasiona chia są
święte i korzystali z nich podczas obrzędów i ceremonii.
Nasiona chia: wartości odżywcze i kaloryczne
Wartości odżywczych nasion chia i
powodów, dla których powinno włączyć się je do swojej diety, jest bardzo wiele. Zawierają
one mnóstwo wysokiej jakości białka, duże ilości błonnika, kwasy tłuszczowe,
magnez, fosfor, wapń, potas, sód, cynk, przeciwutleniacze oraz witaminy z grupy
B i E. Nasiona mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego
organizmu. Wpływają korzystnie na pracę układu trawiennego, krwionośnego
oraz krążenia. Główną ich zaletą jest ich wpływ na urodę. Spożywanie
chia znacznie opóźnia proces starzenia się skóry i poprawia jej kondycję. Mogą
być one uzupełnieniem codziennej pielęgnacji twarzy. Warto wprowadzić do swoje
diety nasiona chia - kalorie w nich pochodzą w 13% z białka, 33% z
węglowodanów i 54% z tłuszczy. Mimo iż można uznać, że są dość
kaloryczne, ponieważ 100 gram dostarcza 486 kalorii, to wciąż wpływają na
odchudzanie, a wszystko dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa na
lepszą przemianę materii oraz zapewnia uczucie sytości.
Nasiona chia – cenne źródło kwasów omega – 3
Nasiona chia znane są ze swojej
dużej zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Naukowcy podają, iż
około 75% tłuszczów znajdujących się w nich składa się z kwasu
omega-3 alfa-linolenowego (ALA), a około 20% z kwasów omega-6. Kwasy
tłuszczowe omega-3 wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
poprawiają nastrój oraz usprawniają pracę mózgu, wpływając zbawiennie na pamięć
i koncentrację. Są one także jednym ze składników siatkówki
oka. Z tego powodu niedobór kwasów omega-3 w diecie może powodować poważne
problemy ze wzrokiem. To właśnie nasiona chia są najlepiej znanym, roślinnym
źródłem tych wartościowych kwasów.
Spożywanie nasion chia – skutki uboczne
Europejski Urząd ds.
Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podaje, iż nie ma żadnych dowód na to, że
spożywanie nasion chia może wywołać różnego rodzaju efekty uboczne. Wynika to z
faktu, iż nie przeprowadzono wystarczającej ilości badań o charakterze
toksykologicznym. Warto pamiętać, że z każdą żywnością należy zachować
umiar i spożywać ją według proponowanego dawkowania. Nasiona chia mają
dobry wpływ na organizm, ale tylko w sytuacji, gdy spożywamy je we
właściwy sposób i w odpowiednich ilościach, ze względu na fakt, iż skutki
ich nadużywania w diecie nie są w pełni przebadane.
Wege chia: źródło białka dla wegetarian
Nasiona chia są szczególnie
cenione przez wegetarian. Głównie ze względu na dużą zawartość białka.
Wegetariańska dieta polega na wyeliminowaniu mięsa w jadłospisie, co może
powodować niedobory niektórych składników odżywczych. Ziarenka szałwii
hiszpańskiej to skarbnica witamin i minerałów, także cennego wapnia i
błonnika. Wegetarianie, dodając je swoich potraw, w łatwy sposób
urozmaicają swoją dietę oraz co najważniejsze, uzupełniają w cenne białko. Deser
z nasion chia może na stałe zagościć w ich diecie. Ze względu na
ich specyficzną zdolność do wchłaniania cieczy oraz tworzenie żelu można je
także stosować jako zagęstnik do sosów lub jako zamiennik jajek.
Nasiona chia na odchudzanie w zbilansowanej diecie
Nasiona chia to doskonałe
źródło białka, który daje uczucie sytości i sprawia, że nie mamy ochoty więcej
jeść. Często to właśnie nadmierny apetyt jest przyczyną nadwagi i
otyłości, jak i również rezygnacji z prowadzonej diety. Poczucie
“pełności”, które odczuwamy po spożyciu tego produktu, może skutecznie
zniechęcić do podjadania między głównymi posiłkami. Nasiona chia
pozwalają także na zachowanie masy mięśniowej. Co więcej, błonnik
pokarmowy zawarty w ziarnach szałwii hiszpańskiej ma pozytywny wpływ na pracę
jelit, wyregulowanie wypróżniania oraz przyśpieszenie metabolizmu.
Jak przygotowywać i z czym podawać nasiona chia: - ile dziennie?
Wiele osób zastanawia się jak
jeść nasiona chia. Dodawanie ich do potraw jest bardzo proste ze
względu na fakt, iż nie mają one konkretnego smaku, co sprawia, że pasują
praktycznie do wszystkiego. Nasiona chia z jogurtem to ich
najpopularniejsze zastosowanie. Można wzbogacić nimi muesli, sałatkę, czy
owocowy koktail. Wiele osób dodaje je do swoich wypieków takich jak pieczywa,
czy ciasta. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować nasiona chia - nic
prostszego! Nie wymagają one specjalnej obróbki, można je dodawać w całości,
zmielić, rozdrobnić. W internecie znaleźć można wiele przepisów z
nasionami chia. Pod wpływem wody lub innego płynu zwiększają one swoją
objętość nawet dwunastokrotnie. Nasiona chia z mlekiem kokosowym to
doskonały niskokaloryczny deser dla osób nietolerujących laktozy. Warto
pamietać, że zbyt duża ilość ziaren szałwii hiszpańskiej może powodować
problemy trawienne. Optymalna dawka dla dorosłej osoby to 1,5 łyżki nasion
dziennie. Nie należy przekraczać ilości dwóch łyżek na dobę.
Nasiona chia: na lepszą pamięć i depresję
Wiele mówi się także o tym, że
nasiona chia mogą wspomagać pamięć, a także zapobiegać depresji. Kwasy
omega-3 te są bardzo ważne dla prawidłowej pracy mózgu. Mają także
dobry wpływ na umiejętność uczenia się, pamięć i koncentrację. Z tego
powodu są szczególnie polecane osobom uczącym się i pracującym umysłowo.
Nasiona chia z mlekiem mogą być dobrym urozmaiceniem diety studentów. Warto
pamiętać także o tym, iż mają dobry wpływ na układ nerwowy i pomagają łagodzić
delikatne objawy depresji.
Nasiona chia a leczenie cukrzycy i w zapobieganiu chorobom serca
i nadciśnieniu
Kwasy tłuszczowe omega-3
zawarte w nasionach chia wpływają na rozrzedzanie krwi, dzięki czemu krwinki
nie przyklejają się do uszkodzonych ścian naczyń krwionośnych, co zapobiega
powstawaniu groźnych zatorów i zakrzepów. Te zdrowe kwasy wpływają
także na obniżanie złego cholesterolu LDL oraz podniesienie poziomu dobrego
cholesterolu HDL, a także zapobiegają nadciśnieniu. Magnez, wapń i
sód oraz kwas chlorogenowy, które zawierają nasiona chia, także pozwalają na
wyregulowanie ciśnienia krwi. To nie wszystkie cenne składniki ziaren
szałwii hiszpańskiej. Kwas kawowy jest substancją, która wspomaga zwalczanie
stanów zapalnych w organizm, a kwercetyna to silny przeciwutleniacz, który
wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Co więcej, nasiona chia mogą
spożywać również osoby chorujące na cukrzyce, gdyż ograniczają one wchłanianie
cukrów i tym samym zmniejszają ich poziom we krwi. Ziarenka wpływają na
zmniejszenie oporność na insulinę i poprawę kontroli poziomu cukru we
krwi.
Nasiona chia a ryzyko rozwoju raka
Nasiona chia działają
wspomagająco i regulująco na odporność przeciwnowotworową ze względu na zawartość
kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie ziaren szałwii hiszpańskiej
może zmniejszyć ryzyko zachowania na raka piersi, jelita grubego, okrężnicy,
czy prostaty. Siła nasion chia to również duża zawartość
antyoksydantów. Ich działanie skoncentrowane jest na wspomaganiu organizmu
w walce z wolnymi rodnikami, które niszczącą komórki i tym samym przyczyniają
się do powstania nowotworów. Kwas chlorogenowy zawarty w nasionach ma
także działanie przeciwrakowe i może przyczynić się do zapobiegania powstawania
guzów mózgu. Omega-3 także wpływają na zahamowanie rozwoju raka poprzez
aktywację genów powiązanych z funkcjonowaniem układu odpornościowego.
Nasiona chia na problemy trawienne
Nasiona chia mogą pomóc także w
przypadku problemów żołądkowych. Wpływają one na poprawę pracy układu
pokarmowego oraz wspomagają trawienie i perystaltykę
jelit, głównie ze względu na zawartość błonnika. Substancja
ta może także wyregulować wypróżnienia oraz zapobiec zaparciom. Błonnik jest
szczególnie ceniony za swoje działania związane ze wsparciem flory bakteryjnej
jelit. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, iż w naszej diecie każdego
dnia powinno znaleźć się nie mniej niż 35 g białka. Z tego powodu warto
włączyć do swojej diety nasiona chia, które są ich głównym źródłem.
Czy nasiona chia są bezpieczne w ciąży?
Nasiona chia są bezpiecznie
dla kobiet w ciąży. Kwasy omega-3, które są w nich zawarte, to
niezbędny składnik odżywczy dla przyszłych mam. Są one odpowiedzialne za
prawidłowy rozwój mózgu dziecka. Błonnik znajdujący się w
nasionach szałwii hiszpańskiej wspomaga układ pokarmowy oraz zapobiega
nieprzyjemnym zaparciom u kobiet w ciąży. Ziarna chia to
doskonałe źródło żelaza w diecie, który zapobiega anemii w ciąży. Gdzie
kupić nasiona chia? Z uwagi na swoją popularność, kupić można je
praktycznie wszędzie. Warto przejrzeć ofertę supermarketów, szczególnie półek
ze zdrową żywnością. Nasiona można także znaleźć w sklepach i aptekach
internetowych.