Czego dowiesz się z artykułu?
- Jak spożywać miód nawłociowy i w jakiej postaci włączyć go do diety?
- Czym charakteryzuje się miód nawłociowy? Smak, krystalizacja i walory spożywcze
- Jaki jest wpływ miodu nawłociowego na odporność, walkę z przeziębieniami i inne problemy zdrowotne?
- Jakie jest zastosowanie miodu z nawłoci i jakie są przeciwwskazania do jego spożywania?
Zobacz także artykuł: "Miód - dlaczego warto po niego sięgać?".
Miód z nawłoci - tajemniczy skarb natury w Twojej codziennej diecie
Miód nawłociowy jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru nawłoci. Nawłoć to roślina zwana również mimozą, złotą rózgą albo złotą dziewicą. Pomaga ona pszczołom przetrwać zimę, gdyż jest jedną z najdłużej kwitnących roślin. Mała częstotliwość występowania miodu nawłociowego wynika z kilku czynników. Przede wszystkim pszczelarze z powodu jego małej produkcji muszą zostawić sporą część na zimę, przez co do sprzedaży nie trafia go wiele. Jak spożywać miód nawłociowy? Jest wiele sposobów. Nadaje się jako dodatek do herbaty, deserów, dressingów do sałatek, można z niego zrobić również nalewki, syropy czy spożywać prosto ze słoika. Wyróżnia się nie tylko doskonałymi walorami smakowymi, ale również właściwościami zdrowotnymi, z których właśnie jest najbardziej znany.
Miód nawłociowy: smak i krystalizacja
Miód nawłociowy ma jasny, słomkowożółty, czasami lekko bursztynowy kolor. W jego przypadku proces krystalizacji następuje stosunkowo szybko - trwa około 3-6 tygodni. Wówczas miód nabiera jaśniejszego koloru i kremowej konsystencji. Nie przypadnie raczej do gustu osobom szukającym miodu płynnego i przezroczystego. Jeśli chodzi o smak, jest on słodki, lecz niezbyt dominujący. Wyczuwa się w nim kwaskowate, lekko gorzkie akcenty. Da się poczuć również łagodny aromat kwiatów nawłoci. Ze względu na dużą aktywność biologiczną miód z nawłoci powinien być przechowywany w stosunkowo niskiej temperaturze. Naturalny, głęboki aromat można zachować dzięki szczelnemu zakręcaniu słoika.
Czy miód z nawłoci jest szkodliwy? Każdy miód jako produkt naturalny charakteryzuje się ryzykiem zakażenia bakteriami i/lub ich metabolitami, również miód nawłociowy. Przeciwwskazania dotyczą przede wszystkim kobiet w ciąży i niemowląt, jednak nie w każdym przypadku. Miód nawłociowy w ciąży może pomóc na poranne mdłości.