Z artykułu dowiesz się:
- dlaczego warto sięgać po kiwi,
- jakie składniki odżywcze zawiera,
- czy kiwi chroni przed chorobami serca,
- jak kiwi zmniejsza stres oksydacyjny,
- w jaki sposób poprawia pracę jelit,
- czy kiwi dodaje energii,
- jak wzmacnia układ immunologiczny.
Zobacz także artykuł: "Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty - naturalne źródła przeciwutleniaczy".
Kiwi – mały owoc, wielkie korzyści dla zdrowia i urody
Urozmaicona dieta, bogata w składniki odżywcze, stanowi jeden z najważniejszych elementów codziennej profilaktyki zdrowotnej. Jednym z ciekawszych owoców, które znacznie wzbogacą nasz jadłospis, jest kiwi. Naturalnie aktinidia uprawiana jest m.in. na północno-wschodnich terenach Chin, w Mandżurii, na półwyspie Sachalińskim oraz w Japonii.
Dlaczego warto sięgać po kiwi? Właściwości prozdrowotne opierają się przede wszystkim na bogatej zawartości witamin, minerałów i innych związków odżywczych. Owoc słynie ze swojego działania wzmacniającego. Możesz sięgać po niego zarówno w celach profilaktycznych, jak i w czasie przeziębienia i grypy. Pozytywnie wpływa na kondycję cery. Aktinidia wyróżnia się niską zawartością kalorii. Produkty lekkostrawne doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie diety redukcyjnej. Wartość odżywcza kiwi szacowana jest na ok. 60 kcal w 100 gramach, co sprawia, że jedno kiwi ma 45 kcal.
Bogactwo składników odżywczych w kiwi – właściwości wyróżniające je wśród innych owoców
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w kiwi? Owoc od wieków ceniony był w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu. Co znajdziemy w aktinidii? Między innymi witaminę C, sole mineralne, magnez, potas, wapń i fosfor. Ponadto w nasionach zawarta jest także witamina E i K. Korzystnie na nasze zdrowie wpłyną również flawonoidy, związki fenolowe i chlorofil. Co więcej, owoc słynie z bogatej zawartości karotenoidów, w tym beta-karotenu i luteiny.