W artykule odpowiemy na pytania:
- czym dokładnie są kapary,
- jakie mają właściwości odżywcze,
- czy wykazują działanie przeciwnowotworowe,
- na czym polega ich działanie antyoksydacyjne,
- jak pomagają w leczeniu niedokrwistości,
- w jaki sposób wspierają układ trawienny,
- dlaczego warto stosować zasady diety śródziemnomorskiej.
Zobacz także artykuł: "Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady, wady i zalety oraz jadłospis? Czy warto przejść na dietę śródziemnomorską?".
Kapary: smak, pochodzenie, zastosowanie w kuchni i medycynie
W pierwszej kolejności odpowiedzmy na pytanie, gdzie rosną kapary. Kapary cierniste to roślina z rodziny kaparowatych, występująca naturalnie na terenach Azji Mniejszej i w rejonie śródziemnomorskim. Szczególną popularność zyskała w Europie, gdzie stała się ważnym składnikiem kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej.
Dlaczego warto sięgnąć po kapary? Smak jest wyjątkowo intensywny, odznaczający się cierpkością i goryczą. Często kojarzy się ze smakiem oliwek z dodatkiem pieprzu lub chrzanu. Charakterystyczny aromat sprawia, że z powodzeniem można dodawać je do ryb, pieczonych mięs oraz sałatek.
Kapary to ususzone pąki kaparu ciernistego. Najczęściej spożywa się je pod postacią kiszoną lub marynowaną. Jak wyglądają kapary? Wyróżniają się niewielkimi rozmiarami i okrągłym kształtem. Tradycyjnie uważa się, że początkowo były wykorzystywane w kuchni Bliskiego Wschodu i Azji Mniejszej, skąd przywędrowały na południe Europy.
Co wyróżnia kapary? Właściwości zdrowotne i lecznicze sprawiają, że jest to jedna z najchętniej wykorzystywanych przypraw w kuchni śródziemnomorskiej, stając się ważnym elementem zdrowego odżywiania. Słyną z bogatej zawartości polifenoli, witamin, minerałów i składników odżywczych.
Kapary – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Czy kapary są zdrowe? Kwiaty kaparów ciernistych składają się w ponad 80% z wody, będąc jednocześnie ważnym źródłem witamin A, C i K. Witamina A odpowiada za regulowanie procesów zachodzących w naszym organizmie. Warunkuje prawidłowe widzenie, wzmacnia układ odpornościowy oraz uczestniczy w produkcji białych krwinek. Witamina C wspomaga produkcję żelaza, wspiera gojenie się ran oraz poprawia pracę neuroprzekaźników, wpływając korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego.
Na co jeszcze pomagają kapary? Właściwości zdrowotne rośliny obejmują także pozytywny wpływ na układ kostny oraz układ krążeniowo-naczyniowy. Witamina K zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi oraz zwiększa mineralizację kości, stanowiąc ważny składnik profilaktyki zdrowia. Kapary pomagają przy tym wleczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i pęcherza moczowego. Wiele osób ceni je ponadto z powodu ich korzystnego wpływu na układ trawienny. Pomagają zmniejszyć wzdęcia oraz pobudzić apetyt.