Czego dowiesz się z artykułu? Przeczytasz o takich zagadnieniach jak:
- jeżyny – właściwości lecznicze tego niepozornego owocu;
- wpływ jeżyn na układ immunologiczny, serce i zdrowie oczu;
- jeżyny w profilaktyce nowotworów;
- Jeżyny jako owoc obniżający poziom cukru we krwi.
Zobacz także artykuł: "Dieta wątrobowa – co można jeść, a czego nie wolno? Podstawowe zasady i przykładowy jadłospis".
Jeżyny - polski superowoc bogaty w witaminy i minerały
Jadalne części jeżyn to przede wszystkim owoce. Są spożywane zarówno na surowo, jak i w formie przetworów. Produkuje się z nich dżemy, wina, galaretki, lody, desery czy suszone herbaty. Jeżyny są jednak znane nie tylko ze swoich doskonałych walorów smakowych. Stanowią źródło dużej ilości substancji bioaktywnych o właściwościach leczniczych. Zawierają związki takie jak przeciwutleniacze (kwasy fenolowe, flawonoidy, taniny, flawanole), witaminy C i E, karotenoidy.
Przeciwutleniacze hamują wolne rodniki tlenowe, czyli cząsteczki działające prostarzeniowo. Jeżyny mają najwyższą zawartość polifenoli spośród owoców jagodowych. Cechują je także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Ekstrakty z jeżyny mogą wzmacniać właściwości bakteriobójcze antybiotyków i hamować wydzielanie markerów stanu zapalnego. To nie jedyne zalety, jakie mają jeżyny – kcal w 100 gramach tych owoców to tylko 43, co sprawia, że są odpowiednie także dla osób dbających o linię. Oczywiście, jak w każdym przypadku, nie można przesadzać z ilością. Warto wiedzieć, jakie ilości poszczególnych makroskładników mają jeżyny. Węglowodany stanowią ich główną część, tak jak w przypadku innych owoców. Na szczęście ze względu na niski indeks glikemiczny owoce te mogą być spożywane również przez diabetyków.
Zdrowotne właściwości jeżyn - co sprawia, że są wyjątkowe?
Jeżyny są cennym źródłem wymienionych już witamin C i E, a także witaminy K, błonnika pokarmowego, manganu, przeciwutleniaczy, polifenoli czy elagotanin. Wpływają dobrze na układ pokarmowy i pracę mózgu, są polecane w profilaktyce osteoporozy, leczeniu przeziębień, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. To tylko niektóre z ich zalet. Warto omówić je szerzej na przykładzie konkretnych układów i narządów w organizmie.