Logo strony
Sport i fitness

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie

mgr Katarzyna Chlebicz
mgr Katarzyna Chlebicz
Data publikacji: 11.04.2024 Data ostatniej aktualizacji: 06.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B.

Z artykułu dowiesz się:

  • jakie są właściwości lecznicze dzikiej róży,
  • jakie witaminy zawiera,
  • jak ją stosować,
  • jak wpływa na cerę,
  • czy dzika róża jest skutecznym antyoksydantem,
  • kiedy zrezygnować z sięgania po dziką różę.

Zobacz także artykuł: "Warzywa i owoce bogate w antyoksydanty - naturalne źródła przeciwutleniaczy".

Dzika róża – dobroczynne właściwości lecznicze

Dzika róża jest powszechnie występującą rośliną na terenie Europy, Azji Mniejszej, Afryki Północnej, Australii i Nowej Zelandii. Dawniej owoce dzikiej róży stanowiły jeden ze składników diety. Na wschodzie wykorzystywane były również jako środek zapachowy o działaniu uspokajającym i relaksacyjnym.

Współcześnie roślina słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W składzie owoców znajdziemy ponadto karotenoidy, flawonoidy, olejki eteryczne, garbniki, pektyny oraz kwasy organiczne. Wśród dobroczynnych składników możemy wymienić też beta-karoten, czyli prowitaminę A, która odpowiada za utrzymanie prawidłowego widzenia oraz rozrost tkanki kostnej.

Bogactwo witamin zawartych w dzikiej róży - jakie składniki czynią ją tak cenną?

Jednym z najważniejszych składników owoców dzikiej róży jest kwas askorbinowy. Szacuje się, że zjedzenie zaledwie trzech świeżych owoców może pokryć średnie dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C. Związek słynie ze swojego działania antyoksydacyjnego. Uczestniczy w licznych procesach metabolicznych, m.in. w syntezie kolagenu. Witamina C wzmacnia jednocześnie układ odpornościowy oraz pozytywnie wpływa na stan tętnic żylnych. W składzie znajdziemy ponadto witaminę E i K oraz witaminy z grupy B.

Warto pamiętać o tym, że ostateczny skład chemiczny zależeć będzie od odmiany krzewu, terminu zbiorów oraz sposobu przetwarzania. Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Roślina kwitnie na ogół od maja do lipca. Owoce pojawiają się w okolicach sierpnia i września. Najlepszy czas na ich zbieranie przypada jednak na późniejszą jesień, w okolicach października.

Dzika róża – zastosowanie

Najczęściej po preparaty z dzikiej róży sięgamy w celu uzupełnienia niedoboru witaminy C oraz w okresach rekonwalescencji. Działanie wzmacniające może przyspieszyć powrót osłabionego organizmu do zdrowia. Spożywanie przetworów z dzikiej róży zaleca się także kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Nalewka z dzikiej róży

Świeże owoce odznaczają się krótką trwałością, co zmusza użytkowników do szybkiego przetworzenia surowca. Jednym z podstawowych sposobów przechowywania dzikiej róży jest suszenie. Ciekawą opcją może okazać się zrobienie domowego trunku. Nalewka z dzikiej róży może być wytworzona zarówno z owoców, jak i z płatków oraz pąków.

Olejek z dzikiej róży

Olejek z dzikiej róży znajduje zastosowanie w kosmetologii. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, skutecznie zwalczając wolne rodniki. Przeciwdziała tym samym przedwczesnemu starzeniu się skóry, stanowiąc doskonałe uzupełnienie kuracji anti-aging. Witaminy z grupy B łagodzą stany zapalne, przez co znajdują zastosowanie w pielęgnacji skóry trądzikowej.

Owoce dzikiej róży

Szczególną popularnością wśród użytkowników cieszą się konfitury i dżemy, których główną zaletą jest charakterystyczny smak. Jak jeszcze można wykorzystać dziką różę? Właściwości prozdrowotne sprawiają, że owoce można potraktować jako surowiec do witaminizowania innych produktów spożywczych. Właśnie dlatego dzika róża często staje się składnikiem soków wieloowocowych. Owoce wykorzystywane są ponadto do aromatyzowania herbat owocowych i ziołowych.

Sok z dzikiej róży

Sok z dzikiej róży jest jednym z podstawowych sposobów spożywania rośliny. Ciekawym pomysłem może okazać się również parzenie herbatek ziołowych. Tak przygotowany napar wyróżnia się wyjątkowo wysoką zawartością związków polifenolowych, o znacznej aktywności biologicznej.

Syrop z dzikiej róży

Zdrową opcją dla suszenia może okazać się przygotowanie naturalnego syropu z owoców dzikiej róży, który stanie się świetnym dodatkiem do herbat i deserów. Po syrop z dzikiej róży możesz sięgać profilaktycznie przez cały rok oraz w czasie infekcji.

Dzika róża w kosmetyce - jak troszczy się o skórę i włosy?

Owoce dzikiej róży wykazują kompleksowe działanie na organizm. Bogactwo związków aktywnych przyczynia się również do poprawy kondycji cery. Wysoka zawartość kwasu askorbinowego wzmacnia odporność skóry na działanie promieniowania słonecznego, zapobiegając występowaniu przebarwień. Dodatkowo spowalnia procesy starzenia i łagodzi widoczność zmarszczek.

Witamina A chroni przed nadmiernym wysuszaniem naskórka oraz zapobiega chorobom paznokci. Tiamina i ryboflawina znajdują zastosowanie w terapii łojotokowego zapalenia skóry, trądziku oraz zajadów.

Dzika róża jako naturalny antyoksydant - jak chroni organizm przed wolnymi rodnikami?

Ważnym składnikiem są także związki z grupy flawonoidów, które wykazują szeroki zakres biologicznego działania. Słyną przede wszystkim z właściwości przeciwzapalnych i przeciwalergicznych oraz ze skutecznego zwalczania wolnych rodników. Zmniejszają tym samym podatność organizmu na stres oksydacyjny. Regularne spożywanie produktów spożywczych bogatych we flawonoidy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby sercowo-naczyniowe oraz miażdżycę. Antyoksydacyjne działanie zwiększa dodatkowo wysoka zawartość witaminy C, która jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy.

Dzika róża – przeciwwskazania do stosowania

Kiedy nie stosować preparatów z dodatkiem dzikiej róży? Przeciwwskazania obejmują przyjmowanie zbyt dużych dawek witaminy C, która może prowadzić do problemów żołądkowych oraz zaburzenia procesów wchłaniania żelaza. Ostrożność powinni zachować także pacjenci cierpiący na choroby krążenia. Owoce mogą sprzyjać gęstnieniu krwi i tworzeniu się skrzepów.

Źródła

Rozwiń więcej