Ile można schudnąć, jedząc tylko zupy?
Na diecie zupowej chudnie się około 1-1,5 kg tygodniowo. Dietetycy uważają takie tempo za bezpieczne, niewywołujące szoku. W miesiąc można więc schudnąć około 5-6 kg, jednak mowa tutaj o klasycznym modelu, jakim jest dieta zupowa. Efekty dla bardziej restrykcyjnych odmian są znacznie bardziej spektakularne. Niektórzy twierdzą, że na tygodniowej diecie opartej wyłącznie na zupach warzywnych bez dodatków schudli 5 kg. Choć to imponująca wartość, niesie za sobą pewne ryzyko. Szybka utrata wagi może skończyć się efektem jo-jo. Dieta zupowa – efekty po tygodniu w postaci tak dużego spadku masy ciała najczęściej wiążą się z brakiem energii i niedoborami pokarmowymi. Tymczasem najlepsze diety na schudnięcie pozwalają nie tylko pozbyć się nadprogramowych kilogramów, ale też zachować zdrowie. Ponadto uczą dobrych nawyków żywieniowych, które ograniczają ryzyko efektu jo-jo.
Niskokaloryczne zupy odchudzające – które dietetyczne zupy są najlepsze na redukcji?
Dietetyczne zupy odchudzające nie muszą, a nawet nie powinny być monotonne. Na pierwszym miejscu wśród zwolenników tej diety jest oczywiście zupa kapuściana, jednak to dlatego, że dawniej funkcjonował podobny model żywienia oparty właśnie na kapuśniaku. Warto jednak pamiętać, że dopuszczalne są wszystkie zupy, które nie zawierają tłustych dodatków. Wyjątkiem są zupy krem, których również nie można spożywać na tej diecie. Chcąc zachować różnorodność, włącz do swojego menu zupę:
- buraczaną,
- cebulową,
- porową,
- marchewkową,
- dyniową,
- paprykową,
- brokułową,
- kalafiorową,
- wielowarzywną.
Zupy na diecie powinny być przygotowane ze świeżych, ewentualnie mrożonych warzyw. Niedopuszczalne jest natomiast używanie koncentratów czy półproduktów, które najczęściej pozbawione są błonnika pokarmowego. Trzeba też pamiętać o odpowiedniej obróbce. Warzyw ani innych dodatków nie smażymy, można je wyłącznie gotować w wodzie lub na parze. Aby niskokaloryczne zupy smakowały lepiej, warto dodać do nich ulubione przyprawy. W tym kontekście nie obowiązują niemal żadne ograniczenia, choć oczywiście, jak w każdym modelu żywieniowym, zaleca się ograniczenie soli.
Przykładowy jadłospis diety zupowej – jak skomponować menu na 3 dni, by było smaczne i zdrowe?
Dieta niskotłuszczowa, za jaką z pewnością można uznać dietę zupową, dostarcza organizmowi wyłącznie zdrowe tłuszcze. Warto więc wyposażyć się w oliwę z oliwek, którą w niewielkich ilościach można dodawać do zup. Ich bazą są różnorodne warzywa, ale w klasycznej wersji diety zawierają one również mięso, produkty mleczne i zbożowe. Przed wdrożeniem nowego modelu żywienia, warto więc dobrze poznać zasady, jakimi kieruje się dieta zupowa. Przykładowy jadłospis na 3 dni wygląda następująco:
Dzień 1
Śniadanie: zupa mleczna z zacierkami
II śniadanie: zupa z kapusty
Obiad: zupa warzywna z kaszą pęczak
Podwieczorek: zupa na wywarze warzywnym
Kolacja: zupa dyniowa z imbirem
Dzień 2
Śniadanie: zupa pomidorowa z pestkami słonecznika
II śniadanie: zupa z zielonych warzyw
Obiad: zupa meksykańska z czerwonej fasoli
Podwieczorek: zupa kalafiorowa
Kolacja: zupa ogórkowa z ziemniakami
Dzień 3
Śniadanie: zupa z buraka z dodatkiem sera koziego
II śniadanie: zupa z czerwonych warzyw
Obiad: włoska zupa minestrone z mięsem
Podwieczorek: zupa pieczarkowa z makaronem
Kolacja: zupa pęczakowa
Czy dieta zupowa jest zdrowa? Analiza korzyści zdrowotnych i potencjalnych zagrożeń
Dieta oparta na zupach powinna być stosowana w krótkookresowo. Z pewnością nie jest to model żywienia na całe życie, nawet jeśli mowa o klasycznym wydaniu, w którym dozwolone są także inne produkty. Dieta zupowa – czy jest zdrowa? W dłuższej perspektywie czasowej nie dostarcza organizmowi wszelkich potrzebnych składników, zatem nie można ją określić jako zdrową, pełnowartościową. Ponadto, ze względu na płynną i półpłynną konsystencję dań, może stanowić zagrożenie dla aparatu mowy, który nie będzie pracował na pełnych obrotach. Zaletą diety zupowej jest wyrobienie nawyków, których podstawą jest zdrowa żywność, a zwłaszcza warzywa. W menu jest ich pod dostatkiem, dlatego osoby, które dotychczas spożywały niewielkie ilości warzyw, mają szansę na zmianę. Potrawy są lekkostrawne, dzięki czemu nie zalegają w układzie pokarmowym, pozwalają delikatnie go oczyścić. Przy umiejętnym komponowaniu menu nie ma też mowy o monotonii, z jaką kojarzona jest dieta zupowa. Wady tego modelu przemawiają jednak za wprowadzeniem go wyłącznie na kilkanaście dni, maksymalnie na miesiąc.
Dieta zupowa – przeciwwskazania
Podstawowym przeciwwskazaniem do stosowania diety zupowej są niedobory pokarmowe. Witaminy i minerały i tak często trzeba dodatkowo suplementować, stosując tę dietę, dlatego może ona tylko pogłębić problem. Kolejnym przeciwwskazaniem jest wiek. Ten model żywienia dedykowany jest osobom dorosłym, dlatego nie mogą stosować go dzieci, nie jest też zalecany osobom starszym. Ze względu na niską podaż kalorii menu oparte na zupach nie jest dobrym rozwiązaniem dla pracujących fizyczne czy aktywnie trenujących. Dieta nie jest przeznaczona dla osób z chorobami przewlekłymi, na przykład cukrzycą. Nie powinny jej stosować kobiety w ciąży ani karmiące piersią. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem odchudzania. Dieta zupowa lepiej sprawdza się w okresie letnim, gdy mamy dostęp do całej gamy świeżych warzyw. Wtedy też łatwiej skomponować zróżnicowany jadłospis na każdy dzień tygodnia. Zupy nie muszą być spożywane na gorąco, mogą mieć temperaturę pokojową. Zimą i na przednówku trzeba natomiast bazować przede wszystkim na mrożonkach.