Dieta wysokobiałkowa uznawana jest za jedną z najskuteczniejszych w walce z nadprogramowymi kilogramami. Polecana jest szczególnie sportowcom oraz osobom aktywnym fizycznie.
Z naszego artykułu dowiesz się:
- na czym polega dieta wysokobiałkowa i jakie są jej zalety;
- co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby szybko tracić na wadze;
- jak białko pomaga w utrzymaniu uczucia sytości;
- ile można schudnąć na diecie wysokobiałkowej;
- jak dieta wysokobiałkowa wpływa na samopoczucie;
- jakie korzyści dla układu krążenia i metabolizmu może przynieść dieta wysokobiałkowa;
- jak mądrze wyjść z odchudzania, aby ustrzec się efektu jojo;
- jakich pięć kroków należy zrobić dla skutecznego utrzymania masy ciała u sportowców.
Zobacz także: Dieta proteinowa - zasady i fazy - co można jeść na diecie proteinowej?
Na czym polega dieta wysokobiałkowa?
Dieta wysokobiałkowa, nazywana często dietą Atkinsa lub dietą Dukana, polega na spożywaniu dużej ilości białka. Powinno ono stanowić około 40% energii. W diecie wysokobiałkowej konieczne jest także ograniczenie spożycia tłuszczów i węglowodanów. Dla kogo polecana jest dieta wysokobiałkowa? Jej stosowanie zaleca się osobom aktywnym fizycznie, uprawiającym sporty, a także osobom, które budują masę mięśniową czy chcą szybko stracić na wadze.
Wśród zalet diety wysokobiałkowej należy wymienić:
- uczucie sytości nawet po kilku godzinach od spożycia posiłku;
- szybki przyrost masy mięśniowej;
- doskonałą regenerację tkanek;
- zmniejszenie apetytu;
- szybkie spalanie tłuszczu.
Co ważne, dieta wysokobiałkowa jest tania, a produkty z wysoką zawartością białka ogólnodostępne. Nie trzeba poświęcać wielu godzin na przygotowanie posiłków. Można kupić wiele gotowych i zdrowych produktów wysokobiałkowych.
Co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby szybko tracić na wadze?
Każda osoba, która myśli o przejściu na dietę wysokobiałkową, zastanawia się, co jeść, aby przyniosła spodziewane efekty. Otóż muszą to być produkty o wysokiej zawartości białka takie jak: jajka, nabiał (szczególnie jogurty, kefiry, sery, mleko, serki, np. serek wiejski), ryby, chude mięso (drób, indyk), owoce morza, produkty z soi oraz rośliny strączkowe. W wielu przypadkach zalecana jest także suplementacja białka.