W artykule wyjaśnimy:
- jaka jest rola diety w walce z insulinoopornością,
- jak komponować jadłospis dla insulinoopornych,
- jakie produkty powodują wyrzuty insuliny,
- jakich produktów unikać,
- czy warto przestrzegać zasad diety niskowęglowodanowej,
- na czym polega dieta DASH,
- jak zmienić nawyki żywieniowe.
Zobacz także artykuł: "Cukrzyca: typy, oznaki i badanie glukozy. Kompendium wiedzy jak żyć z cukrzycą w XXI wieku".
Insulinooporność - ważna rola diety w zarządzaniu chorobą
Insulinooporność stanowi jedno z najpowszechniejszych zaburzeń metabolicznych. Na jej rozwój może mieć wpływ szereg czynników, w tym złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, predyspozycje genetyczne oraz stres. Jednym z najważniejszych elementów terapii jest zmiana stylu życia oraz sposobu odżywiania. Dieta w insulinooporności powinna opierać się na zmniejszeniu ilości tłuszczu, alkoholu oraz cukrów prostych. Konieczne jest jednoczesne zwiększenie podaży błonnika, który znajdziemy w pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Dieta na insulinooporność pomaga zmniejszyć masę ciała. Warto pamiętać o tym, że bardzo często niewrażliwości na insulinę towarzyszy także otyłość. W przypadku pacjentów z nadwagą zaleca się stopniowe zmniejszanie masy ciała. Zmniejszenie wagi może znacznie podnieść wrażliwość tkanek na insulinę. Co więcej, odpowiednio skonstruowany jadłospis zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2. Należy podkreślić, iż obniżenie ciśnienia pełni kluczową rolę w kontroli glikemii.
Dieta w insulinooporności – podstawowe zasady komponowania posiłków
Dieta dla insulinoopornych stanowi podstawę leczenia niefarmakologicznego. W przypadku pacjentów z otyłością należy zdecydować się na wprowadzenie diety redukcyjnej. Jak schudnąć w insulinooporności? Odchudzanie umożliwi spożywanie od 500 do 700 kcal mniej niż dzienne zapotrzebowanie. Kluczowe znaczenie ma również sposób komponowania jadłospisu. Węglowodany powinny stanowić ok. 45% składu diety. Sięgaj głównie po produkty o niskim indeksie glikemicznym, nieprzekraczającym 55 IG.
Kluczowe znaczenie ma także regularne spożywanie posiłków oraz sięganie po 5 porcji warzyw i owoców dziennie. W leczeniu insulinooporności pomoże zwiększona podaż błonnika, który znajdziemy m.in. w nasionach strączkowych oraz produktach zbożowych. Zrezygnuj przy tym z wysoko przetworzonej żywności, alkoholu oraz ogranicz ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.