Logo strony
Układ pokarmowy

Dieta refluksowa - zasady, produkty, przykładowy jadłospis

mgr farm. Michał Kędzierski
mgr farm. Michał Kędzierski
Data publikacji: 23.07.2024 Data ostatniej aktualizacji: 06.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu

Dieta refluksowa a zdrowie przewodu pokarmowego – korzyści, które odczujesz

Celem diety refluksowej jest redukcja objawów takich jak uczucie pieczenia, odbijanie, suchość gardła i zgaga, ale też zapobieganie powikłaniom cofania się treści żołądka do przełyku. Wiedząc, co jeść przy refluksie i przestrzegając zaleceń, masz szansę ochronić przełyk przed poważnymi konsekwencjami stałego podrażniania tych okolic, do których należą na przykład nadżerki czy krwawienia.

Wprowadzenie na stałe nowych nawyków sprawia, że refluks żołądkowo-przełykowy jest pod kontrolą. Zmiana stylu życia przekłada się również na poprawę ogólnego stanu zdrowiaDieta lekkostrawna poprawia trawienie i dodaje energii, unikanie zbyt tłustych posiłków pomaga kontrolować wagę, podobnie jak zrezygnowanie z jedzenia tuż przed pójściem do łóżka. Ponadto taka dieta wpływa pozytywnie na samopoczucie, jakość snu i funkcjonowanie w ciągu dnia. Te dodatkowe korzyści dość szybko zaczynają być mocno zauważalne, co pomaga utrzymać motywację i daje szansę na lepsze zdrowie.

Polecane produkty w diecie refluksowej – co powinno znaleźć się w koszyku zakupowym?

Skoro wiadomo już, jak korzystna jest dieta refluksowa, czas zastanowić się, co powinno znaleźć się w menu. Ogólne zasady są jasne: muszą to być produkty lekkostrawne, niezbyt tłuste i takie, które nie powodują nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego. Istotny jest też sposób obróbki. Zamiast smażenia polecane jest gotowanie, najlepiej na parze, ewentualnie pieczenie. Czasami wybór produktów jest dość oczywisty, ale nie zawsze. Na przykład wiele osób zadaje sobie pytania: jakie owoce przy refluksie nie będą powodowały nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego lub jakie pieczywo przy refluksie będzie lepsze: białe czy pełnoziarniste?

Dla ułatwienia przedstawiamy listę proponowanych artykułów, które warto kupować:

  • chude źródła białka: chude mięso takie jak kurczak czy indyk, ryby, tofu, soczewica;
  • warzywa gotowane lub pieczone: korzeniowe, dynia, brokuły, cukinia, warzywa liściaste, np. szpinak;
  • owoce: banany, jabłka, gruszki, melony;
  • produkty zbożowe: owsianka, brązowy ryż, makaron razowy, pieczywo orkiszowe, graham lub pełnoziarniste;
  • niskotłuszczowy nabiał: jogurty naturalne, kefir, chudy ser biały;
  • tłuszcze roślinne (w niewielkiej ilości): oliwa, olej rzepakowy, awokado, orzechy, nasiona.

Co pić przy refluksie? Zalecana jest przede wszystkim woda, herbatka z rumianku lub melisy, napar z imbiru, sok aloesowy, woda kokosowa, mleko owsiane lub migdałowe. Korzystne są również zupy. Jakie zupy przy refluksie będą najlepsze? Idealne będą delikatne kremy, na przykład z cukinii, dyni czy brokułów. Ważne jednak, by nie dodawać do nich tłustej śmietany.

Produkty niezalecane w diecie refluksowej

Istnieje lista produktów, które są zabronione przy refluksie. Bardzo często sami szybko orientujemy się, co pogarsza objawy, ale nie zawsze jest to tak oczywiste, dlatego warto wiedzieć dokładnie, czego nie jeść przy zgadze i innych dolegliwościach związanych z refluksem.

Zabronione są przede wszystkim produkty i potrawy tłuste, pikantne i kwaśne, a także czekolada. Mowa między innymi o tłustych mięsach, daniach smażonych, ostrych papryczkach czy pieprzu, pomidorach i ich przetworach oraz cytrusach i sokach z nich wyciskanych. Co ciekawe, prawdziwe kiszonki są zalecane w diecie refluksowej, ponieważ powstają w wyniku fermentacji i dzięki temu mają zdolność do neutralizowania pH w żołądku, a dodatkowo zawierają też bakterie probiotyczne.

Do napojów, których należy unikać na diecie refluksowej należą: kawa, kakao, mocna herbata, alkohol i napoje gazowane. Dlaczego? Na przykład alkohol i kakao rozluźniają dolny zwieracz przełyku, kofeina zwiększa produkcję kwasu żołądkowego, a napoje gazowane potęgują odbijanie, przez co przyczyniają się dodatkowo do wracania treści żołądkowej do przełyku.

Po pewnym czasie, gdy tabletki na refluks i dieta zaczynają działać, dość łatwo można ocenić, które produkty wywołują niechciane objawy. Dobra znajomość swojego organizmu jest tutaj kluczem.

Przykładowe menu przy refluksie – jak zbilansować posiłki?

Bilansowanie posiłków nie jest prostą sprawą, zwłaszcza kiedy planuje się całkowicie zmienić swoje przyzwyczajenia. Jak może wyglądać przykładowe menu przy refluksie?

  • Śniadanie: owsianka z bananem na mleku migdałowym, herbatka z rumianku.
  • Drugie śniadanie: słupki surowych warzyw z hummusem.
  • Obiad: brązowy ryż, grillowany kurczak z warzywami na parze (marchew, brokuły, cukinia).
  • Podwieczorek: koktajl z mleka migdałowego, szpinaku, banana i awokado.
  • Kolacja: sałatka z indykiem, awokado, ogórkiem i sałatą, pieczywo pełnoziarniste, herbatka z melisy.

Początki mogą być trudne, ale po pewnym czasie stosowanie diety refluksowej przychodzi naturalnie i nie sprawia problemów. Nawet jeśli czasami trzeba zrezygnować z ulubionych potraw czy kawy, warto zainwestować w zdrowie.

Produkty niezalecane w diecie refluksowej

Istnieje lista produktów, które są zabronione przy refluksie. Bardzo często sami szybko orientujemy się, co pogarsza objawy, ale nie zawsze jest to tak oczywiste, dlatego warto wiedzieć dokładnie, czego nie jeść przy zgadze i innych dolegliwościach związanych z refluksem.

Zabronione są przede wszystkim produkty i potrawy tłuste, pikantne i kwaśne, a także czekolada. Mowa między innymi o tłustych mięsach, daniach smażonych, ostrych papryczkach czy pieprzu, pomidorach i ich przetworach oraz cytrusach i sokach z nich wyciskanych. Co ciekawe, prawdziwe kiszonki są zalecane w diecie refluksowej, ponieważ powstają w wyniku fermentacji i dzięki temu mają zdolność do neutralizowania pH w żołądku, a dodatkowo zawierają też bakterie probiotyczne.

Do napojów, których należy unikać na diecie refluksowej należą: kawa, kakao, mocna herbata, alkohol i napoje gazowane. Dlaczego? Na przykład alkohol i kakao rozluźniają dolny zwieracz przełyku, kofeina zwiększa produkcję kwasu żołądkowego, a napoje gazowane potęgują odbijanie, przez co przyczyniają się dodatkowo do wracania treści żołądkowej do przełyku.

Po pewnym czasie, gdy tabletki na refluks i dieta zaczynają działać, dość łatwo można ocenić, które produkty wywołują niechciane objawy. Dobra znajomość swojego organizmu jest tutaj kluczem.

Przykładowe menu przy refluksie – jak zbilansować posiłki?

Bilansowanie posiłków nie jest prostą sprawą, zwłaszcza kiedy planuje się całkowicie zmienić swoje przyzwyczajenia. Jak może wyglądać przykładowe menu przy refluksie?

  • Śniadanie: owsianka z bananem na mleku migdałowym, herbatka z rumianku.
  • Drugie śniadanie: słupki surowych warzyw z hummusem.
  • Obiad: brązowy ryż, grillowany kurczak z warzywami na parze (marchew, brokuły, cukinia).
  • Podwieczorek: koktajl z mleka migdałowego, szpinaku, banana i awokado.
  • Kolacja: sałatka z indykiem, awokado, ogórkiem i sałatą, pieczywo pełnoziarniste, herbatka z melisy.

Początki mogą być trudne, ale po pewnym czasie stosowanie diety refluksowej przychodzi naturalnie i nie sprawia problemów. Nawet jeśli czasami trzeba zrezygnować z ulubionych potraw czy kawy, warto zainwestować w zdrowie.

Źródła

Rozwiń więcej

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Udostępnij ten artykuł

O autorze

mgr farm. Michał Kędzierski
mgr farm. Michał Kędzierski

Tytuł magistra farmacji otrzymał na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Posiada też licencjat z Wydziału Biologii Uniwersytetu Łódzkiego. Otrzymał liczne certyfikaty z zakresu zarządzania i technik sprzedaży oraz pozyskiwania i obsługi Klientów.

Więcej artykułów autora

Powiązane kategorie produktowe

Prześlij nam swoją opinię o artykule