Logo strony
Sport i fitness

Dieta niskotłuszczowa – przepis na lepsze i zdrowsze życie. 5 kroków do szybszego zrzucenia kilogramów

Arletta Mrówczyńska
Arletta Mrówczyńska
Data publikacji: 07.03.2024 Data ostatniej aktualizacji: 05.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu
Tłuszcze stanowią niezbędny składnik diety zdrowego człowieka. Ich rola nie ogranicza się wyłącznie do bycia nośnikiem smaku wielu potraw czy wpływania na konsystencję serwowanych dań. Spełniają także inne funkcje, np. umożliwiając rozpuszczanie się witamin z grupy ADEK. Ze względu na swoją kaloryczność, zbyt duża podaż tłuszczów może generować ryzyko powstawania nadwyżki kalorycznej w diecie. To zaś prosta droga do zdobycia nadprogramowych kilogramów. Jedną z odpowiedzi na ograniczenie udziału lipidów w jadłospisie jest dieta niskotłuszczowa.
 

Z tego artykułu dowiesz się:

  • na czym polega dieta niskotłuszczowa,
  • jakie są zasady takiego jadłospisu,
  • kto powinien zastanowić się nad jej stosowaniem,
  • które produkty dostępne w sklepach są niskotłuszczowe,
  • jakie pokarmy należy ograniczyć w diecie,
  • jak wyglądają etapy utraty wagi na diecie niskotłuszczowej,
  • jakie są efekty jej stosowania przez miesiąc,
  • jak może prezentować się przykładowy jadłospis na jeden dzień.

Jeśli interesuje Cię temat dbania o sylwetkę, koniecznie sprawdź również artykuł: Dieta białkowo-tłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa – na czym polega? Najważniejsze zasady

Dieta lekkostrawna niskotłuszczowa to specjalny rodzaj planu żywieniowego, który zawiera przede wszystkim produkty z niską zawartością tłuszczu. Ograniczenie spożycia tłuszczów nie jest jednak całkowite – wciąż należy zadbać o to, aby dostarczać ich odpowiednią ilość. Zbyt rygorystyczne obcięcie ilości tego składnika może być niekorzystne dla zdrowia, a nawet przyczynić się do powstawania niedoborów. Jeśli zatem ma być to skuteczna dieta niskotłuszczowa – czego nie jeść? Przede wszystkim kalorycznych fast-foodów, tłustych mięs, dań smażonych na olejach i słodyczy.

Rola tłuszczów w organizmie i codziennej diecie

Pokarmy zawierające tłuszcze są nieodzownym elementem prawidłowej diety człowieka. Składniki te odgrywają kluczową rolę w organizmie, zapewniając energię oraz dostarczając szereg pożytecznych związków, w tym m.in. kwasów tłuszczowych. Nadmiar posiłków obfitujących w tłuszcze może prowadzić do otyłości, a co za tym idzie, do wywoływania różnych schorzeń. Istotne, by odpowiednio kontrolować ich spożycie. Wnikając jeszcze głębiej, pożyteczne nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do uruchomienia wielu pozytywnych procesów w ludzkim organizmie. Redukują ryzyko powstawania zakrzepów, a także zmniejszają udział złego cholesterolu. Tłuszcze są istotnym czynnikiem syntezy hormonów oraz biorą udział w procesach transportu niektórych witamin. Warto jednak zaznaczyć, że np. tłuszcze trans nie mają tak pozytywnej charakterystyki. Istotne jest, by w sposób zrównoważony i racjonalny spożywać dobrze zbilansowane posiłki.

Przy jakich schorzeniach sprawdzi się dieta o niskiej zawartości tłuszczu?

Dobra dieta niskotłuszczowa – dla kogo tak naprawdę jest skierowana? Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ może z niej korzystać w zasadzie każdy. Przeciwwskazaniem do wdrożenia chudego jadłospisu są niektóre choroby, dlatego osoby dotknięte problemami zdrowotnymi, muszą skonsultować plan żywieniowy z profesjonalistą. Takie działanie polecamy także osobom, które niezbyt dobrze znoszą zmiany w swoim codziennym jadłospisie. Nagłe zmienienie nawyków żywieniowych może być początkowo nieprzyjemnym doświadczeniem, które z czasem mija. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu skierowana jest dla osób chcących schudnąć. Może być szczególnie korzystna dla osób z nadwagą, otyłością czy wysokim poziomem cholesterolu. Niekiedy jest zalecana przez lekarzy pacjentom z chorobami układu trawiennego (np. niepoprawnie funkcjonujące jelita).

Produkty z niską zawartością tłuszczu polecane na diecie

Moim nowym planem żywieniowym jest dieta niskotłuszczowa – co jeść, aby trzymać się jej zasad? Odpowiadamy na to pytanie w bardzo prosty sposób, przedstawiając listę 14 przykładowych składników. Oto wyróżnione przez nas produkty z niską zawartością tłuszczu.

  1. Chudy drób, np. pierś z indyka.
  2. Filet z tuńczyka.
  3. Nabiał niskotłuszczowy, np. jogurt naturalny.
  4. Białko jaj kurzych.
  5. Większość warzyw.
  6. Owoce.
  7. Tofu.
  8. Chude wędliny.
  9. Dietetyczne przetwory z mięsa.
  10. Sosy i dressingi bez dodatku tłuszczu.
  11. Płatki owsiane.
  12. Pełnoziarnisty chleb.
  13. Ryż brązowy.
  14. Kasza gryczana.

Produkty, które należy wyeliminować z jadłospisu w diecie niskotłuszczowej

Oba popularne jadłospisy redukcyjne, czyli dieta niskotłuszczowa i nisko węglowodanowa, wykluczają spożycie bardzo tłustych i niezdrowych potraw. Niektóre z nich są nieoczywiste – szczególnie dla osób, które niekoniecznie znają się na wszelkich niuansach dietetyki. Jakie zasady ma dieta niskotłuszczowa – czego nie jeść, czego należy unikać i po co nigdy nie sięgać? Przedstawiamy listę 10 zabronionych pokarmów, które nie powinny być brane pod uwagę w przypadku ustalania takiego jadłospisu.

  1. Kiełbasa wieprzowa.
  2. Wypiekane, słodkie ciasta.
  3. Tłuste mięsa, np. karkówka.
  4. Śmietana wysokotłuszczowa.
  5. Frytki.
  6. Mleczny shake owocowy.
  7. Kotlety mielone.
  8. Zapiekanki.
  9. Chipsy i chrupki.
  10. Majonez.

Jeśli zastanawiamy się, czy np. dieta wysokobiałkowa nie będzie lepszym pomysłem, to powyższa lista zabronionych produktów również będzie dla niej właściwa.

5 kroków do skutecznej utraty wagi na diecie niskotłuszczowej

Efekty stosowania diety niskotłuszczowej

Lepsze samopoczucie, redukcja wagi, większa werwa i chęć do działania to część korzyści, jakie daje dieta niskotłuszczowa - efekty oczywiście mogą być także inne, np. związane z poprawą zdrowia. Co istotne, stosowanie diety niskotłuszczowej może prowadzić do utrzymania prawidłowej wagi - w zależności od tego, jakie zapotrzebowanie kaloryczne jest w niej ustalone. Efekty stosowania takiego jadłospisu po miesiącu mogą się różnić w zależności od indywidualnych uwarunkowań zdrowotnych. W większości przypadków korzyści będą jak najbardziej widoczne, o ile dieta sporządzona jest prawidłowo, a produkty, które spożywamy to sprawdzona, zdrowa żywność.

Dieta niskotłuszczowa – jadłospis na pięć posiłków

Dieta niskotłuszczowa - jadłospis czteroposiłkowy na jeden dzień.

Pamiętaj, iż jest to szablonowy jadłospis, który należy dopasować do konkretnych potrzeb. Jeśli chcesz przejść na zdrową dietę niskotłuszczową, koniecznie skonsultuj się z profesjonalnym dietetykiem.

Źródła

Rozwiń więcej