Logo strony
Choroby serca i nadciśnienie

Dieta na zdrowe serce - tygodniowy jadłospis z produktami dla zdrowego serca

Redakcja Wapteka
Redakcja Wapteka
Data publikacji: 18.09.2023 Data ostatniej aktualizacji: 05.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu
Problemy kardiologiczne dotyczą coraz większej liczby Polaków i ludzi na całym świecie. Pośpiech, stres, zła dieta i używki prowadzą do wielu problemów zdrowotnych. Właśnie dlatego warto zdecydować się na modyfikacje swojego jadłospisu. Dieta na zdrowe serce obejmuje wiele produktów. To przede wszystkim warzywa i owoce, zdrowe tłuszcze oraz wartościowe białko.

Z naszego artykułu dowiesz się:

  • jak wybierać produkty poprawiające kondycję kardiologiczną;
  • jakie są kluczowe zasady diety korzystnej dla serca;
  • co lubi serce;
  • jakie produkty są wskazane przy diecie kardiologicznej;
  • jakie są najzdrowsze owoce na serce;
  • jakie soki na wzmocnienie serca wybierać;
  • które witaminy wspierają serce;
  • jak powinien wyglądać tygodniowy jadłospis dla zdrowego i silnego układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz również: "Dieta miażdżycowa – czym się charakteryzuje oraz czego trzeba unikać?".

Dieta na zdrowe serce - jak wybierać produkty poprawiające kondycję kardiologiczną?

Dieta na zdrowe serce powinna obejmować produkty, które są w stanie zregenerować układ sercowo-naczyniowy. Zasada jest prosta - unikamy produktów przetworzonych, sztucznych i wysokokalorycznych, które mogą powodować odkładanie się cholesterolu. Bardzo ważne jest, aby w diecie dominowały zdrowe tłuszcze, różnorodne warzywa i owoce, a także wartościowe białko. Koniecznie należy ograniczyć alkohol i papierosy. Używki w drastyczny sposób wpływają na serce, dlatego tak ważne jest, aby ograniczyć ich spożycie. Zaleca się, aby czytać etykiety produktów, dzięki czemu możliwa będzie rezygnacja z przetworzonych towarów, w których znajdziemy mnóstwo konserwantów i sztucznych barwników.

Dieta kardiologiczna - kluczowe zasady

Kardiolodzy już od wielu lat skupiają się na tym, aby uświadomić ludziom, jak duże znaczenie ma dieta w leczeniu chorób kardiologicznych i zapobieganiu ich wystąpienia. Dieta kardiologiczna obejmuje przede wszystkim:

  • produkty pełnoziarniste - brązowy ryż i chleb pełnoziarnisty; wyróżniają się wysoką zawartością wartości odżywczych, dzięki czemu możliwe jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału, udaru i chorób sercowo-naczyniowych;
  • warzywa i owoce - koniecznie należy stawiać na różnorodność, sięgać po pięć porcji warzyw i owoców dziennie, co pozwoli obniżyć ryzyko chorób serca; pamiętajmy, że wartościowe są nie tylko świeże warzywa i owoce, ale również mrożone, w puszkach i w wielu innych postaciach; oczywiście należy uważać na wysoką zawartość cukru, np. w dżemach;
  • oleje roślinne - oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy słonecznikowy, a także olej lniany, wyróżniający się doskonałą zawartością kwasów omega-3;
  • białko - roślinne i zwierzęce, np. ryby, fasola, orzechy, soczewica i tłusty nabiał.

Co lubi serce? Produkty wskazane przy diecie kardiologicznej

Dieta sercowa powinna uwzględniać produkty, które są w stanie regenerować serce. Polecane są szczególnie:

  • migdały;
  • pomidory;
  • oliwa z oliwek;
  • warzywa zielone liściaste;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • oliwa z oliwek;
  • owoce jagodowe;
  • ryby morskie;
  • jabłka.

Oczywiście warto wiedzieć, że dieta na serce powinna uwzględniać różnorodne owoce i warzywa, które są zbawienne dla zdrowia całego organizmu.

Najzdrowsze owoce na serce - super foods udrażniające żyły i wymiatające złogi z tętnic

Bardzo dużo mówi się o tym, jak ważne w diecie każdego człowieka są owoce i warzywa. Dieta w chorobach serca powinna obejmować kilka rodzajów owoców, które są w stanie udrożnić żyły i wymieść złogi z tętnic. Najzdrowsze owoce na serce to przede wszystkim:

Oprócz tych owoców warto pomyśleć o spożywaniu jabłek, malin, wiśni, kiwi czy aronii.

Soki na wzmocnienie serca - napoje, które wspierają zdrowie serca

Wiele osób cierpiących na schorzenia układu krążenia może zastanawiać się nad tym, jak zregenerować serce. Do swojej diety warto włączyć soki na wzmocnienie serca. Jednym z najważniejszych jest sok pomidorowy, w którym znajdziemy spore ilości potasu. Warto kilka razy w tygodniu wypić 1 szklankę. Kolejnym napojem jest sok aroniowy. Korzystnie wpływa na serce, wzmacnia je oraz zmniejsza problemy z ciśnieniem. Może być stosowany profilaktycznie na miażdżycę i żylaki. Innym sokiem jest winogronowy. Choć w swoim składzie posiada spore ilości cukru, może korzystnie wpłynąć na obniżenie cholesterolu.

Jakie witaminy wspierają serce? Kluczowe składniki poprawiające pracę układu nerwowego i mięśniowego

Dieta na serce i cholesterol obejmuje również suplementację, która powinna zawierać witaminy i minerały wspierające układ krążenia. Jakie minerały i witaminy na serce? Ważne są witaminy z grupy B, a także magnez i potas, które dbają o prawidłową pracę serca. Kluczowe jest również żelazo, które warunkuje tworzenie się czerwonych krwinek i przepływ tlenu. W suplementach na serce znajdziemy także wiele wyciągów roślinnych, które mogą okazać się pomocne w walce ze schorzeniami serca. To głóg, melisa, serdecznik i wiele innych.

Dieta na serce - tygodniowy jadłospis dla zdrowego i silnego układu sercowo-naczyniowego

Każda osoba, która boryka się z problemami kardiologicznymi, powinna wiedzieć, co lubi serce, aby móc włączyć do swojej diety zdrowe i wartościowe produkty.

Dieta na serce - jadłospis na cały tydzień:

Poniedziałek

- Śniadanie: szklanka soku pomarańczowego, bułka grahamka z pomidorem i serkiem wiejskim

- Obiad: pieczony łosoś, ugotowany brązowy ryż, sałata z ogórkiem i pomidorem

- Podwieczorek: garść borówek

- Kolacja: fasolka po bretońsku i pół grahamki

Wtorek

- Śniadanie: szklanka soku pomidorowego, chleb pełnoziarnisty z twarogiem i rzodkiewką

- Obiad: pieczona pierś z kurczaka, pieczone ziemniaki, sałata z jogurtem

- Podwieczorek: banan

- Kolacja: spaghetti bolońskie z pełnoziarnistym makaronem i mielonym mięsem indyka

Środa

- Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z pomidorem i serkiem wiejskim, sok marchewkowo-jabłkowy

- Obiad: zupa fasolowa, pół grahamki

- Podwieczorek: jabłko

- Kolacja: grillowana pierś z kurczaka z komosą i pomidorem z cebulką

Czwartek

- Śniadanie: płatki owsiane z mlekiem, cynamonem i jabłkiem, sok jabłkowy

- Obiad: dorsz z pestkami słonecznika podany z soczewicą

- Podwieczorek: duża brzoskwinia

- Kolacja: pasta z białej fasoli i żurawiny

Piątek

- Śniadanie: pasta z makreli z białym serem i dwie kromki chleba pełnoziarnistego, sok pomidorowy

- Obiad: wędzony dorsz, marchewka z groszkiem

- Podwieczorek: winogrona

- Kolacja: fasolka szparagowa gotowana, pół bułki grahamki

Sobota

- Śniadanie: musli na mleku, sok grejpfrutowy

- Obiad: zupa fasolowa z dodatkiem kminku, grahamka

- Podwieczorek: duża garść malin

- Kolacja: 200 gram gotowanej ryby morskiej, grzanka i pomidor

Niedziela

- Śniadanie: 1 gotowane jajko i 2 kromki chleba razowego, sok z aronii

- Obiad: pieczony łosoś skropiony sokiem z cytryny, puree z batatów, dowolna sałata z białej kapusty

- Podwieczorek: kiwi

- Kolacja: spaghetti z pełnoziarnistym makaronem i warzywami

Warto pamiętać o regularnym przyjmowaniu wody mineralnej, najlepiej średnio- lub wysoko zmineralizowanej.

Źródła

Rozwiń więcej