Z naszego artykułu dowiesz się:
- jak wybierać produkty poprawiające kondycję kardiologiczną;
- jakie są kluczowe zasady diety korzystnej dla serca;
- co lubi serce;
- jakie produkty są wskazane przy diecie kardiologicznej;
- jakie są najzdrowsze owoce na serce;
- jakie soki na wzmocnienie serca wybierać;
- które witaminy wspierają serce;
- jak powinien wyglądać tygodniowy jadłospis dla zdrowego i silnego układu sercowo-naczyniowego.
Zobacz również: "Dieta miażdżycowa – czym się charakteryzuje oraz czego trzeba unikać?".
Dieta na zdrowe serce - jak wybierać produkty poprawiające kondycję kardiologiczną?
Dieta na zdrowe serce powinna obejmować produkty, które są w stanie zregenerować układ sercowo-naczyniowy. Zasada jest prosta - unikamy produktów przetworzonych, sztucznych i wysokokalorycznych, które mogą powodować odkładanie się cholesterolu. Bardzo ważne jest, aby w diecie dominowały zdrowe tłuszcze, różnorodne warzywa i owoce, a także wartościowe białko. Koniecznie należy ograniczyć alkohol i papierosy. Używki w drastyczny sposób wpływają na serce, dlatego tak ważne jest, aby ograniczyć ich spożycie. Zaleca się, aby czytać etykiety produktów, dzięki czemu możliwa będzie rezygnacja z przetworzonych towarów, w których znajdziemy mnóstwo konserwantów i sztucznych barwników.
Dieta kardiologiczna - kluczowe zasady
Kardiolodzy już od wielu lat skupiają się na tym, aby uświadomić ludziom, jak duże znaczenie ma dieta w leczeniu chorób kardiologicznych i zapobieganiu ich wystąpienia. Dieta kardiologiczna obejmuje przede wszystkim:
- produkty pełnoziarniste - brązowy ryż i chleb pełnoziarnisty; wyróżniają się wysoką zawartością wartości odżywczych, dzięki czemu możliwe jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału, udaru i chorób sercowo-naczyniowych;
- warzywa i owoce - koniecznie należy stawiać na różnorodność, sięgać po pięć porcji warzyw i owoców dziennie, co pozwoli obniżyć ryzyko chorób serca; pamiętajmy, że wartościowe są nie tylko świeże warzywa i owoce, ale również mrożone, w puszkach i w wielu innych postaciach; oczywiście należy uważać na wysoką zawartość cukru, np. w dżemach;
- oleje roślinne - oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy słonecznikowy, a także olej lniany, wyróżniający się doskonałą zawartością kwasów omega-3;
- białko - roślinne i zwierzęce, np. ryby, fasola, orzechy, soczewica i tłusty nabiał.
Co lubi serce? Produkty wskazane przy diecie kardiologicznej
Dieta sercowa powinna uwzględniać produkty, które są w stanie regenerować serce. Polecane są szczególnie:
- migdały;
- pomidory;
- oliwa z oliwek;
- warzywa zielone liściaste;
- nasiona roślin strączkowych;
- oliwa z oliwek;
- owoce jagodowe;
- ryby morskie;
- jabłka.
Oczywiście warto wiedzieć, że dieta na serce powinna uwzględniać różnorodne owoce i warzywa, które są zbawienne dla zdrowia całego organizmu.