Logo strony
Sport i fitness

Dieta jajeczna – zasady, skuteczność, efekty. Jak błyskawiczna dieta wpływa na zdrowie?

tech. farm. Malwina Wisnowska
tech. farm. Malwina Wisnowska
Data publikacji: 29.01.2024 Data ostatniej aktualizacji: 05.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu
Dieta jajeczna to system odchudzania, który obiecuje błyskawiczny spadek wagi w ciągu zaledwie kilku dni stosowania. Jakie są główne założenia diety? Jakich efektów możemy się spodziewać i jak długo należy ją stosować? Czy dieta jajeczna nadaje się dla każdego? O czym trzeba pamiętać przed rozpoczęciem diety jajecznej?
 

Na czym polega dieta jajeczna?

Dieta jajeczna to ekspresowa kuracja odchudzająca. Szybkie efekty diety wymagają jednak restrykcyjnego podejścia do żywienia. Dieta jajeczna opiera się - jak sama nazwa wskazuje - na spożywaniu dużej ilości jajek. W zależności od jej poszczególnych rodzajów poza jajkami do jadłospisu włączone mogą być także wybrane owoce i warzywa oraz niewielka ilość mięsa drobiowego i ryb. Innymi słowy, to dieta eliminacyjna, w której drastycznie ograniczamy spożycie węglowodanów. W dużej mierze błyskawiczna dieta z jajkiem nawiązuje do popularnej obecnie diety ketogenicznej i wysokobiałkowej. Dieta jajeczna zgodnie z zaleceniami jej twórców (za których uważa się specjalistów z amerykańskiej kliniki Mayo) powinna być stosowana wyłącznie przez określony czas. W zależności od wariantu diety to od 5 do 14 dni.

Efekty diety jajecznej – ile można schudnąć?

Dieta jajeczna jest wymagającym sposobem żywienia, a jednak zdobywa wielu zwolenników. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na szybko widoczne rezultaty. Dieta jajeczna efekty daje wyjątkowo szybko, dlatego szczególnie chętnie sięgają po nią osoby na początku zmagań z nadmiarowymi kilogramami lub szykujące się na ważne wydarzenie. Zgodnie z deklaracjami twórców, to błyskawiczna kuracja odchudzająca, dzięki której można zrzucić od 2 do nawet 5 kilogramów (w ciągu zaledwie 5-6 dni stosowania). Warto jednak pamiętać, że w początkowym okresie odchudzania tracimy nie tylko tkankę tłuszczową, ale także zatrzymaną w organizmie wodę, treść pokarmową czy zapasy glikogenu w mięśniach.

Dieta jajeczna – rodzaje

Dieta jajeczna występuje w różnych wariantach, w odmiennym stopniu wykluczających spożywanie innych pokarmów. W każdym z nich podstawę dziennego wyżywienia stanowią jajka - zazwyczaj zalecane w liczbie 6 sztuk dziennie. Mogą towarzyszyć im owoce, warzywa, w niektórych wariantach także mięso. Jak w praktyce wygląda dieta jajeczna - rodzaje diety przewidują odmienne jadłospisy. Najczęściej stosowana jest tradycyjna dieta jajeczna. Jej bardziej restrykcyjnym wariantem jest dieta jajeczno-grejpfrutowa. Najwięcej wyrzeczeń wymaga całkowita monodieta, czyli ekstremalna dieta jajeczna.

Tradycyjna dieta jajeczna

Tradycyjna dieta jajeczna jest rozpisana na 3 posiłki dziennie. Każdy z nich obejmuje 2 gotowane jajka (na twardo, na miękko lub w koszulce). Towarzyszą im owoce i warzywa - jednak lista produktów dozwolonych na diecie także jest ściśle ograniczona, tak, aby zachować niski poziom węglowodanów w spożywanych posiłkach. Dlatego w diecie jajecznej niedozwolone są produkty zbożowe (pieczywo, kasze, makarony) i nasiona warzyw strączkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica itd.). Wykluczone jest także jedzenie warzyw skrobiowych, tak jak:

W jadłospisie tradycyjnej diety jajecznej mogą znaleźć się warzywa nieskrobiowe, takie jak np. pomidor, szpinak, papryka, cukinia, sałata. Owoce - wyłącznie niskocukrowe. Na diecie jajecznej można zatem jeść np. maliny, grejpfruty, truskawki. Wszystkie te produkty należy spożywać w ograniczonych ilościach, podobnie jak chude mięso.

Dieta jajeczno-grejpfrutowa

Dieta jajeczno-grejpfrutowa to bardziej radykalna odmiana diety jajecznej. Jadłospis jest ściśle ograniczony do dwóch produktów - jajek i grejpfrutów. W diecie jajeczno-grejpfrutowej wszystkie 3 posiłki dziennie są złożone z 2 jajek na twardo i połówki grejpfruta.

Ekstremalna dieta jajeczna

Nazwa ekstremalna dieta jajeczna jest w tym przypadku niezwykle trafna. To rodzaj diety, w której zalecane jest wyłącznie spożycie jajek i wody. To skrajnie rygorystyczny sposób żywienia, który budzi zastrzeżenia wielu ekspertów ds. żywienia.

Niezależnie od wariantu diety jajecznej, wspólnym zaleceniem jest ograniczenie soli, a także picie dużej ilości płynów. W przypadku tradycyjnej diety jajecznej dopuszczalne jest m.in. picie herbaty lub kawy (bez mleka).

Dieta jajeczna 3-, 5- i 14-dniowa - jak długo stosować?

Dieta jajeczna to dieta wykluczająca. To oznacza, że podczas jej stosowania eliminujemy z posiłków wiele składników odżywczych oraz niezbędnych witamin i minerałów. Dlatego zgodnie z zaleceniami, należy ją prowadzić jedynie w określonym, niedługim czasie. Jak długo? W zależności od determinacji odchudzającego się, a także jego stanu zdrowia, w poradnikach dietetycznych pojawia się:

Dieta jajeczna 3-dniowa jest uznawana za najbezpieczniejszy dla zdrowia wariant tej diety. W klasycznej diecie jajecznej najczęściej rekomendowane jest stosowanie diety przez 5-6 dni. Dieta jajeczna występuje także w wariancie diety 14-dniowej. To system żywienia najbliższy pierwotnym założeniom dietetyków z kliniki Mayo, w której tzw. egg-fast, czyli post jajeczny, jest tylko jednym z etapów.

Kto i kiedy powinien stosować dietę jajeczną?

Dieta jajeczna jest skuteczna, jeżeli zależy nam na szybkim ujrzeniu rezultatów. To może dotyczyć m.in. osób z dużą nadmiarową masą ciała, zawodników szykujących się do startu w niektórych dyscyplinach (np. sporty walki), czy bardziej prozaicznie - w przypadku przygotowań do dużego wyjścia. Monodieta jajeczna może być stosowana tylko w krótkim okresie i nie zastąpi długotrwałego, zrównoważonego żywienia. Bezwzględnie nie powinny wybierać jej osoby u których występują niedobory żywieniowe, nadmierny cholesterol, anemia, cukrzyca, choroby nerek lub układu sercowo-naczyniowego.

Błyskawiczna dieta z jajkiem - jakie są główne zalety i ograniczenia?

Zarówno wady, jak i zalety diety jajecznej wynikają z właściwości głównego produktu, na jakim się opiera - czyli jajek. Jajka są znakomitym źródłem białka, niezbędnych człowiekowi aminokwasów, witamin m.in. rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz witamin z grupy B i minerałów takich jak selen, magnez, potas, jod. Jajka są niskokaloryczne i mają zerowy indeks glikemiczny. To doskonały produkt spożywczy, o ile jest elementem zrównoważonej diety, bogatej w zdrową żywność. Dzięki dużej zawartości białka zapewniają także dużą sytość. Należy jednak pamiętać, że dieta oparta wyłącznie na jajkach może doprowadzić do wzrostu poziomu złego cholesterolu, obciążyć nerki i doprowadzić do niedoborów żywieniowych.

Wady diety jajecznej – zagrożenia dla organizmu

Jednym z głównych zarzutów wobec rygorystycznej odmiany diety jajecznej jest bardzo wysokie ryzyko pojawienia się efektu jojo. Po okresie reżimu dietetycznego często zdarza się, że utracone wcześniej kilogramy szybko odzyskujemy z nawiązką. O wiele bezpieczniejszym i zdrowszym, choć mniej spektakularnym rozwiązaniem jest stosowanie zbilansowanej diety z lekkim deficytem kalorycznym na co dzień. O ile 3 dni postu jajecznego nie powinny wyrządzić poważnych szkód w organizmie, to jej dłuższe stosowanie może prowadzić do braków witamin i minerałów oraz wzrostu poziomu cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol), który jest jednym z kluczowych czynników rozwoju chorób serca i układu krążenia.

Źródła

Rozwiń więcej