Dieta jajeczna – rodzaje
Dieta jajeczna występuje w różnych wariantach, w odmiennym stopniu wykluczających spożywanie innych pokarmów. W każdym z nich podstawę dziennego wyżywienia stanowią jajka - zazwyczaj zalecane w liczbie 6 sztuk dziennie. Mogą towarzyszyć im owoce, warzywa, w niektórych wariantach także mięso. Jak w praktyce wygląda dieta jajeczna - rodzaje diety przewidują odmienne jadłospisy. Najczęściej stosowana jest tradycyjna dieta jajeczna. Jej bardziej restrykcyjnym wariantem jest dieta jajeczno-grejpfrutowa. Najwięcej wyrzeczeń wymaga całkowita monodieta, czyli ekstremalna dieta jajeczna.
Tradycyjna dieta jajeczna
Tradycyjna dieta jajeczna jest rozpisana na 3 posiłki dziennie. Każdy z nich obejmuje 2 gotowane jajka (na twardo, na miękko lub w koszulce). Towarzyszą im owoce i warzywa - jednak lista produktów dozwolonych na diecie także jest ściśle ograniczona, tak, aby zachować niski poziom węglowodanów w spożywanych posiłkach. Dlatego w diecie jajecznej niedozwolone są produkty zbożowe (pieczywo, kasze, makarony) i nasiona warzyw strączkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica itd.). Wykluczone jest także jedzenie warzyw skrobiowych, tak jak:
- ziemniaki,
- bataty,
- buraki,
- marchew,
- kukurydza.
W jadłospisie tradycyjnej diety jajecznej mogą znaleźć się warzywa nieskrobiowe, takie jak np. pomidor, szpinak, papryka, cukinia, sałata. Owoce - wyłącznie niskocukrowe. Na diecie jajecznej można zatem jeść np. maliny, grejpfruty, truskawki. Wszystkie te produkty należy spożywać w ograniczonych ilościach, podobnie jak chude mięso.
Dieta jajeczno-grejpfrutowa
Dieta jajeczno-grejpfrutowa to bardziej radykalna odmiana diety jajecznej. Jadłospis jest ściśle ograniczony do dwóch produktów - jajek i grejpfrutów. W diecie jajeczno-grejpfrutowej wszystkie 3 posiłki dziennie są złożone z 2 jajek na twardo i połówki grejpfruta.
Ekstremalna dieta jajeczna
Nazwa ekstremalna dieta jajeczna jest w tym przypadku niezwykle trafna. To rodzaj diety, w której zalecane jest wyłącznie spożycie jajek i wody. To skrajnie rygorystyczny sposób żywienia, który budzi zastrzeżenia wielu ekspertów ds. żywienia.
Niezależnie od wariantu diety jajecznej, wspólnym zaleceniem jest ograniczenie soli, a także picie dużej ilości płynów. W przypadku tradycyjnej diety jajecznej dopuszczalne jest m.in. picie herbaty lub kawy (bez mleka).
Dieta jajeczna 3-, 5- i 14-dniowa - jak długo stosować?
Dieta jajeczna to dieta wykluczająca. To oznacza, że podczas jej stosowania eliminujemy z posiłków wiele składników odżywczych oraz niezbędnych witamin i minerałów. Dlatego zgodnie z zaleceniami, należy ją prowadzić jedynie w określonym, niedługim czasie. Jak długo? W zależności od determinacji odchudzającego się, a także jego stanu zdrowia, w poradnikach dietetycznych pojawia się:
- dieta jajeczna 3-dniowa,
- dieta jajeczna 5-dniowa,
- dieta jajeczna 14-dniowa.
Dieta jajeczna 3-dniowa jest uznawana za najbezpieczniejszy dla zdrowia wariant tej diety. W klasycznej diecie jajecznej najczęściej rekomendowane jest stosowanie diety przez 5-6 dni. Dieta jajeczna występuje także w wariancie diety 14-dniowej. To system żywienia najbliższy pierwotnym założeniom dietetyków z kliniki Mayo, w której tzw. egg-fast, czyli post jajeczny, jest tylko jednym z etapów.
Kto i kiedy powinien stosować dietę jajeczną?
Dieta jajeczna jest skuteczna, jeżeli zależy nam na szybkim ujrzeniu rezultatów. To może dotyczyć m.in. osób z dużą nadmiarową masą ciała, zawodników szykujących się do startu w niektórych dyscyplinach (np. sporty walki), czy bardziej prozaicznie - w przypadku przygotowań do dużego wyjścia. Monodieta jajeczna może być stosowana tylko w krótkim okresie i nie zastąpi długotrwałego, zrównoważonego żywienia. Bezwzględnie nie powinny wybierać jej osoby u których występują niedobory żywieniowe, nadmierny cholesterol, anemia, cukrzyca, choroby nerek lub układu sercowo-naczyniowego.
Błyskawiczna dieta z jajkiem - jakie są główne zalety i ograniczenia?
Zarówno wady, jak i zalety diety jajecznej wynikają z właściwości głównego produktu, na jakim się opiera - czyli jajek. Jajka są znakomitym źródłem białka, niezbędnych człowiekowi aminokwasów, witamin m.in. rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz witamin z grupy B i minerałów takich jak selen, magnez, potas, jod. Jajka są niskokaloryczne i mają zerowy indeks glikemiczny. To doskonały produkt spożywczy, o ile jest elementem zrównoważonej diety, bogatej w zdrową żywność. Dzięki dużej zawartości białka zapewniają także dużą sytość. Należy jednak pamiętać, że dieta oparta wyłącznie na jajkach może doprowadzić do wzrostu poziomu złego cholesterolu, obciążyć nerki i doprowadzić do niedoborów żywieniowych.
Wady diety jajecznej – zagrożenia dla organizmu
Jednym z głównych zarzutów wobec rygorystycznej odmiany diety jajecznej jest bardzo wysokie ryzyko pojawienia się efektu jojo. Po okresie reżimu dietetycznego często zdarza się, że utracone wcześniej kilogramy szybko odzyskujemy z nawiązką. O wiele bezpieczniejszym i zdrowszym, choć mniej spektakularnym rozwiązaniem jest stosowanie zbilansowanej diety z lekkim deficytem kalorycznym na co dzień. O ile 3 dni postu jajecznego nie powinny wyrządzić poważnych szkód w organizmie, to jej dłuższe stosowanie może prowadzić do braków witamin i minerałów oraz wzrostu poziomu cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol), który jest jednym z kluczowych czynników rozwoju chorób serca i układu krążenia.