Z artykułu dowiesz się:
- czym jest dieta FMD,
- jakie są zasady Fasting Mimicking Diet,
- w jaki sposób można odmłodzić wiek metaboliczny organizmu,
- kto może skorzystać z diety FMD,
- jak działa ten rodzaj odżywiania i w jaki sposób powoduje oczyszczenie organizmu,
- jakie są przeciwwskazania do stosowania Fasting Mimicking Diet.
Zobacz także artykuł: "Dieta niskotłuszczowa – przepis na lepsze i zdrowsze życie. 5 kroków do szybszego zrzucenia kilogramów".
Dieta FMD – nowa metoda odżywiania odmładzająca organizm
Post, czyli okresowe powstrzymywanie się od jedzenia, towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów. Ludzie pościli ze względu na warunki klimatyczne i porę roku bądź też z przyczyn religijnych. W obecnych czasach udowodniono, że post jest bezpieczny, jeśli jest stosowany w rozsądny sposób, a także może przynieść zaskakujące efekty. Z tego założenia wyszedł również profesor Lango, tworząc dietę imitującą post – FMD.
Fasting Mimicking Diet stanowi nowe podejście do postu okresowego i zakłada 5 dni postnych, nie częściej niż raz w miesiącu. Nie chodzi jednak o całkowite powstrzymywanie się od jedzenia, a o przyjmowanie mniejszej liczby kalorii (od 700 do 1000 kcal) w ciągu tych kilku dni, natomiast przez resztę miesiąca zaleca się normalne, pełnowartościowe odżywianie.
Pozytywne efekty diety FMD są możliwe m.in. dzięki obniżeniu poziomu glukozy oraz wysokiemu poziomowi przemiany ciał ketonowych. Jednocześnie zapobiega szkodliwym skutkom długotrwałej głodówki, takim jak osłabienie, niedożywienie, niewydolność krążenia czy wysoki poziom stresu.
Fasting Mimicking Diet zwana jest także dietą odmładzającą, ponieważ jest w stanie obniżyć wiek metaboliczny organizmu. W praktyce oznacza to zastąpienie starszych, wadliwych komórek nowymi, co w dłuższej perspektywie przyczynia się do długowieczności.
Na czym polega dieta FMD (Fasting Mimicking Diet)?
Co warto wiedzieć o diecie FMD? Na czym polega jej fenomen? Na początku warto zaznaczyć, że kluczem do uzyskania pozytywnych efektów jest odpowiedni rozkład makroskładników (białek, węglowodanów i tłuszczów) oraz zmniejszona podaż kaloryczna.
Pierwszego dnia postu można przyjąć maksymalnie 1100 kalorii, a posiłki powinny składać się w ok. 10 % z białka, 35% z węglowodanów i 55% z tłuszczów. Natomiast w ciągu kolejnych czterech dni można przyjmować ok. 700-750 kcal, a zarówno węglowodany, jak i tłuszcze powinny stanowić 45% diety.
W diecie naśladującej post w dniach o zmniejszonej podaży kalorycznej spożywa się głównie zupy, suplementy witaminowe oraz przekąski i drinki energetyczne. Pomiędzy posiłkami można pić jedynie wodę. Natomiast w pozostałe dni należy stosować normalny, regularny sposób odżywiania się, nie zapominając o pełnowartościowych posiłkach z wykorzystaniem zdrowej żywności.