Kluczowe wnioski z artykułu
- W trakcie przebiegu cukrzycy ciążowej niezwykle istotna jest stała opieka lekarza prowadzącego, diabetologa, a nawet dietetyka. Nie można bagatelizować regularnej kontroli poziomu glukozy, masy ciała oraz badań na obecność acetonu w moczu.
- Dieta przyszłej mamy z cukrzycą ciążową powinna być zbilansowana i zdrowa, opierająca się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Istotny jest nawet sposób przyrządzania potraw, ich wielkość oraz pora spożywania. Zaleca się tu zjadanie nawet powyżej 6 posiłków dziennie, przyjmując, że 3 z nich będą tymi głównymi.
- Skutki nieleczonej cukrzycy ciążowej mogą być tragiczne zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Bagatelizowanie powikłań niejednokrotnie prowadzi do poronienia i wad wrodzonych dziecka.
Jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa w ciąży?
Dieta cukrzycowa dla kobiet w ciąży powinna przede wszystkim ograniczać produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Wyższe wartości indeksu glikemicznego oznaczają szybsze wchłanianie się węglowodanów w przewodzie pokarmowym i skok cukru we krwi. Ważne, aby dieta przyszłej mamy, która zmaga się z cukrzycą ciążową, była bardzo dobrze zbilansowana, tzn. bogata w witaminy, składniki mineralne, błonnik, zdrowe tłuszcze i wszystkie składniki, które w pozytywny sposób wpływają na pracę całego organizmu.
Dieta cukrzycowa w ciąży – co jeść, a czego unikać?
Węglowodany powinny stanowić około 50% diety podczas cukrzycy ciążowej. Przy czym stawiamy tu przede wszystkim na węglowodany złożone, które nie przyczyniają się do nagłego wzrostu glikemii. Jadłospis powinien zawierać również około 30% białka oraz 20-30% tłuszczów. Kiedy zdiagnozowana zostaje cukrzyca ciążowa, dieta przyszłej mamy powinna opierać się na takich produktach, jak:
- pieczywo razowe, pełnoziarniste oraz pełnoziarniste produkty zbożowe z pełnego przemiału, a także kasze gruboziarniste, płatki zbożowe,
- chude mięso, np. indyk, cielęcina, a także ryby (źródło kwasów omega),
- zdrowe tłuszcze, np. oliwa z oliwek, orzechy, masło, olej rzepakowy,
- owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. cytrusy, jabłka, truskawki i maliny,
- warzywa, np. ogórek świeży lub kiszony, kapusta pekińska, brokuły, kalafior, pomidor, rzodkiewka,
- nabiał, np. jogurty, mleko (nie spożywamy tych produktów rano, gdyż szybko podnoszą glikemię),
- woda mineralna i źródlana, niesłodzona herbata,
- suplementy diety i witaminy dla kobiet w ciąży (według zaleceń lekarza).
Niektóre produkty mogą okazać się wręcz zakazane, jeśli przyszłą mamę obowiązuje dieta cukrzycowa w ciąży. Należy unikać w codziennym jadłospisie:
- słodkich kolorowych napojów, soków, wody smakowej, mleka smakowego,
- białego pieczywa oraz takiego, które zawiera karmel, słód jęczmienny, miód,
- ciasta kruchego, francuskiego, słodkich wypieków, chipsów, paluszków,
- kasz, które nie są gruboziarniste, ryżu, makaronu (szczególnie rozgotowanego),
- owoców o dużej zawartości cukru, np. winogron, bananów, śliwek i przejrzałych owoców,
- tłustego mięsa, np. wieprzowiny, gęsiny, podrobów,
- konfitur, dżemu, kompotu.
Sposób obróbki termicznej bez wątpienia wpływa na zawartość tłuszczu w przygotowanym posiłku. Rezygnujemy z dań smażonych, a wybieramy te duszone, pieczone czy gotowane. Należy pamiętać też, że produkty ugotowane będą miały wyższy indeks glikemiczny od tych surowych. Dobrze decydować się na warzywa w formie surówki. Najważniejszym aspektem utrzymania odpowiedniego poziomu cukru we krwi kobiety ciężarnej są oczywiście także odpowiednio dobrane leki na cukrzycę.