Najważniejsze zasady diety białkowo-tłuszczowej
Główną zasadą diety białkowo-tłuszczowej jest znaczne ograniczenie węglowodanów. Jak w praktyce wygląda dieta białkowo-tłuszczowa? Proporcje zależą od przyjętego wariantu modelu żywienia. W diecie ketogenicznej ilość węglowodanów nie przekracza 50 g, czyli 10% energii, natomiast niskowęglowodanowa dieta LCD zakłada spożywanie od 50 do 130 g węglowodanów, czyli od 10 do 26% całkowitej energii. Jednocześnie pierwsza z nich polega na indukowaniu wzmożonej ilości ciał ketonowych, stanowiących dodatkowe źródło energii dla glukozy. Początkowo była stosowana w leczeniu padaczki u dzieci. Obecnie pomaga w terapii otyłości, cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych.
Etapy diety białkowo-tłuszczowej
Redukcja tkanki tłuszczowej
Pierwszy etap stosowania diety polega na znacznym ograniczeniu podaży węglowodanów. To właśnie wtedy następuje stabilizacja gospodarki węglowodanowej oraz znaczna utrata masy ciała, związana z pozbyciem się wody. W diecie ketogenicznej etap ten nazywany jest adaptacją i wymaga utrzymywania podaży węglowodanów na poziomie 20-30 g (ok. 5% energii). Okres ten trwa około 3-4 tygodni. W tym czasie mogą pojawić się także efekty uboczne, takie jak zaburzenia pracy układu trawiennego, problemy z koncentracją oraz ogólne osłabienie organizmu.
Zwiększenie ilości węglowodanów
Następny etap zakłada stopniowe zwiększanie ilości węglowodanów, przy zachowaniu wypracowanej gospodarki węglowodanowej. Na tym etapie powinieneś zapanować również nad uczuciem głodu. Większość osób odczuwa sytość, która chroni przed podjadaniem oraz zmniejsza ochotę na słodycze. Możesz sięgnąć jednocześnie po nowe produkty, bogatsze w węglowodany oraz zmniejszyć podaż tłuszczów, co pozwoli na efektywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Jak na tym etapie wygląda dieta białkowo-tłuszczowa? Co jeść? Sięgaj po awokado, orzechy, szpinak i jarmuż. Warto pamiętać przy tym o rybach, mięsie, owocach morza, nasionach, serach oraz zdrowych tłuszczach, w tym o oliwie z oliwek. Ważnym aspektem jest również eliminacja żywności wysoko przetworzonej, słodyczy, napojów słodzonych oraz roślin strączkowych, które odznaczają się wysoką zawartością węglowodanów.
Stabilizacja organizmu i wagi
W przypadku przestrzegania zasad diety ketogenicznej w tym momencie możesz zdecydować się na dalsze indukowanie ciał ketonowych lub zwiększenie podaży węglowodanów do poziomu zaleconego przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Możesz także skorzystać z jednego z licznych wariantów diety białkowo-tłuszczowej, wśród których możemy wymienić m.in. cykliczną dietę ketogeniczną, post przerywany oraz Carb Back Loading (CBL), na który często decydują się osoby aktywne fizyczne.
Efekty diety białkowo-tłuszczowej
Co daje odchudzająca dieta białkowo-tłuszczowa? Efekty widoczne są już na pierwszym etapie odchudzania, gdy cieszymy się wzmożoną redukcją związaną ze spadkiem wody. Przestrzeganie zasad modelu żywieniowego korzystnie wpływa na obniżenie poziomu insuliny we krwi oraz reguluje odczuwanie głodu i sytości. Stanowi jednocześnie skuteczne narzędzie w walce z leczeniem otyłości. Odpowiednie zbilansowanie składników odżywczych sprawia, że jest to dieta wspierająca pracę mózgu.
Dieta białkowo-tłuszczowa a suplementacja – jakie witaminy i minerały należy dodatkowo dostarczyć organizmowi?
Etap adaptacji często wiąże się ze wzmożonym wypłukiwaniem sodu, co może prowadzić do licznych dolegliwości. Możemy wśród nich wymienić m.in. osłabienie, bóle głowy, wrażliwość oraz symptomy zbliżone do grypy. Warto zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości potasu, magnezu, wapnia, fosforu i chloru. Skuteczna może okazać się również suplementacja witaminy B oraz D.
Dla kogo sprawdzi się dieta białkowo-tłuszczowa?
Kiedy sprawdzi się dieta białkowo-tłuszczowa? Dla kogo będzie to najlepszy wybór? Początkowo dieta ketogeniczną stosowana była do leczenia padaczki u dzieci. Coraz więcej badaczy dostrzega także potencjał w leczeniu innych chorób neurologicznych, w tym choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona. Obecnie znajduje zastosowanie u osób z nadwagą i otyłością oraz u chorych na cukrzycę i insulinooporność.