Logo strony
Dieta i odchudzanie

Czekolada i jej korzyści dla zdrowia

tech. farm. Justyna Banaś-Wróbel
tech. farm. Justyna Banaś-Wróbel
Data publikacji: 28.11.2024 Data ostatniej aktualizacji: 06.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu

Co zawiera czekolada?

Czekolada zawiera w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynnych wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.: węglowodany (główne źródło energii, dla mózgu – jedyne), białko, żelazo, niacynę, miedź, magnez, potas, cynk, mangan, błonnik, flawonoidy,  antyoksydanty, teobrominę, fenylotylaminę, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Po zjedzeniu czekolady wzrasta w naszym mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin.

Czekolada chroni przed poważnymi chorobami

Najcenniejszą substancją zawartą w czekoladzie są flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia, likwidując stany zapalne i zapobiegając chorobom serca i nowotworom. Flawonoidy skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu oraz regulują skurcze serca. Na prawidłową pracę układu krążenia mają też wpływ polifenole, które rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi i zapobiegając zatorom czy zakrzepom, a także regulują prawidłowe ciśnienie krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia m.in. zawału serca czy udaru mózgu. Czekolada to bogate źródło magnezu, którego bardzo potrzebuje układ nerwowy oraz wszystkie mięśnie, także serce. Magnez chroni mięsień sercowy, zapobiegając niedotlenieniu i niedokrwieniu, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwskurczowe.

Czekolada - wsparcie dla organizmu

Zawarta w ciemnej czekoladzie teobromina nie wywołuje uczucia senności, wspomaga prawidłową pracę nerek i działa delikatnie moczopędnie. Cynk pełni ważne funkcje w organizmie, m.in. związane z prawidłową pracą układu odpornościowego. Co ważne, czekolada, wśród innych słodyczy zdecydowanie najmniej szkodzi zębom, a nawet zawiera substancje bakteriobójcze, które chronią przed próchnicą.

13 korzyści dla zdrowia

  1. Dodaje energii
  2. Łagodzi stres i poprawia nastrój
  3. Wspomaga pracę mózgu
  4. Reguluje ciśnienie krwi                   
  5. Przyspiesza metabolizm
  6. Opóźnia procesy starzenia i chroni przed nowotworami
  7. Wspomaga układ odpornościowy
  8. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy
  9. Zapobiega próchnicy
  10. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu
  11. Łagodzi kaszel i pomaga w walce z infekcją
  12. Pobudza pracę nerek
  13. Poprawia krążenie, zapobiega zakrzepom i zatorom naczyń krwionośnych

Przy zakupie czekolady, najlepiej wybierać gorzką o zawartości masy kakaowej minimum 70%. Skład produktu powinien być jak najkrótszy, bez oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego i E476. Dobra czekolada charakteryzuje się  gładką konsystencję i błyszczącą powierzchnią, a  przy łamaniu na kawałki wydaje charakterystyczny trzask.  Czekolada taka nie topi się pod wpływem zmiany temperatury powietrza. Dodatkowo należy pamiętać, aby w spożywaniu czekolady zachować umiar, ponieważ jest wysokokaloryczna.

Źródła

Rozwiń więcej

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Udostępnij ten artykuł

O autorze

tech. farm. Justyna Banaś-Wróbel
tech. farm. Justyna Banaś-Wróbel

Ukończyła Policealne Studium farmeceutyczne w Kielcach. Posiada również licencjat z Ochrony Środowiska uzyskany na Uniwerytecie Jana Kochanowskiego. W zawodzie technika doświadczenie zdobywała pracując w polskich oraz zagranicznych aptekach. Od wielu lat spełnia się w pracy nad rozwojem aptecznej i drogeryjnej sprzedaży internetowej.

Więcej artykułów autora

Powiązane kategorie produktowe

Prześlij nam swoją opinię o artykule