Z artykułu dowiesz się:
- jak uniknąć podjadania,
- w jaki sposób wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe,
- jakie przekąski pomagają w odchudzaniu,
- jakie są najmniej kalorycznej przekąski,
- po które produkty możesz sięgać bez ograniczeń,
- jak zmniejszyć liczbę kalorii w diecie,
- o jakich przekąskach białkowych warto pamiętać.
Zobacz także artykuł: "Dieta redukcyjna – najważniejsze zasady i polecane produkty. Przykładowy jadłospis na diecie redukcyjnej".
Dlaczego pojawia się chęć podjadania między posiłkami?
Wiele osób na diecie nie może osiągnąć wymarzonej wagi z powodu podjadania. Zastanawiasz się, jak opanować chęć ciągłego jedzenia? W tym celu konieczna będzie zmiana nawyków żywieniowych. Do najważniejszych przyczyn podjadania należy niewłaściwe komponowanie posiłków. Uczucie uporczywego głodu może pojawić się, gdy jesz za mało lub nieregularnie. Konieczne jest przy tym sięganie po produkty, które dostarczą nam wszystkich niezbędnych witamin i składników odżywczych.
Bardzo często sięgamy po jedzenie także pod wpływem stresu i silnych emocji, które często bywają mylone z głodem. Warto pamiętać o tym, że kortyzol, czyli hormon stresu, stymuluje nadmierną produkcję greliny, odpowiedzialnej za regulację uczucia sytości. Jeśli nie jesteś w stanie zwalczyć głodu, sięgnij po zdrowe przekąski, które możesz jeść zarówno w pracy, jak i w domu. Co więcej, wielu z nas sięga po jedzenie z nudów. Nie wyobrażasz sobie seansu filmowego bez podjadania? Sięgnij po niskokaloryczne przekąski, które nie zaburzą Twojego planu żywieniowego.
Zdrowe przekąski do chrupania - nauka wyrabiania pozytywnych nawyków
Chcesz przestać podjadać? Postaw na zdrowe odżywianie! Wyeliminowanie przetworzonej żywności oraz ograniczenie cukru znacznie ułatwi planowanie dobrze zbilansowanych posiłków. Najczęściej dietetycy zachęcają do jedzenia 5 razy dziennie w 3-godzinnych odstępach. Jedząc systematycznie, zmniejszysz ryzyko dodatkowego podjadania niezdrowych rzeczy.
Nie wiesz, czym zastąpić podjadanie? Postaw na pełnowartościowe podwieczorki. Jeśli lubisz chrupiące przekąski, wybierz orzechy, które staną się ważnym elementem codziennego żywienia. Jednym z najzdrowszych składników są orzechy włoskie, które stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Słyną z wysokiej zawartości fosforu, skutecznie wspomagając pracę mózgu. Zdrowe przekąski do pracy stanowią przy tym narzędzie profilaktyczne w walce z chorobami układu krążenia.