Logo strony
Układ pokarmowy

Chlorofil – na co pomaga, w czym można go znaleźć i korzyści z jego stosowania

mgr farm. Michał Kędzierski
mgr farm. Michał Kędzierski
Data publikacji: 09.06.2025 Data ostatniej aktualizacji: 05.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu

Chlorofil to substancja chemiczna, którą poznajemy już w szkole podstawowej. W trakcie nauki niewiele jednak mówi się o jej dobroczynnym wpływie na organizm człowieka. Co to jest chlorofil i jakie są jego właściwości? Warto zgłębić się w ten temat, aby w pełni wykorzystać zalety płynące z suplementacji chlorofilu i cieszyć się jego odżywczymi właściwościami.

Artykuł ten pozwoli się dowiedzieć:

  • Co to jest chlorofil?
  • Właściwości chlorofilu
  • Działanie chlorofilu na organizm
  • Chlorofil w płynie - jak często go pić?
  • Chlorofil - zastosowanie w leczeniu
  • Chlorofil roślinny w płynie - gdzie kupić tę substancję?

Zobacz także artykuł: Chlorella - czym jest i dlaczego warto ją stosować?

Co to jest chlorofil?

Chlorofil został odkryty w XIX wieku, jako jeden z kluczowych składników biorących udział w procesie fotosyntezy - wytwarzania związków organicznych z materii nieorganicznej. Jest to także barwnik, który nadaje roślinom charakterystyczny, zielony kolor - to dzięki niemu młode liście czy wiosenna trawa mają tak żywe odcienie, choć jest to skutek poboczny. Występuje między innymi w algach oraz fotosyntezujących bakteriach i gromadzi się przede wszystkim w liściach roślin oraz ich łodygach. Co to jest chlorofil pod kątem składu chemicznego? To cząsteczka, która zawiera niemal 3% magnezu i przybiera formę czterech pierścieni pirolowych. W przyrodzie najczęściej występuje chlorofil a oraz chlorofil b - oba rodzaje pełnią w procesie fotosyntezy odmienne role. Co ciekawe, budowa chlorofilu jest zbliżona do hemoglobiny, czyli barwnika nadającego naszej krwi odcień czerwony. 

Właściwości chlorofilu

Chlorofil, poza kluczową rolę w procesie wytwarzania związków organicznych, ma także dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Najczęściej wydaje nam się, że warzywa i owoce są zdrowe z uwagi na zawartość witamin i minerałów, jednak kluczowy jest właśnie chlorofil właściwości tego składnika są bardzo szerokie i potwierdzone naukowymi badaniami. Wpływa on korzystnie na pobudzenie produkcji krwi, a także zapobiega starzeniu i obok np. beta-karotenu, chroni nas przed wolnymi rodnikami oraz toksynami, dzięki czemu pozwala zachować młodość i urodę na dłużej. Aby doświadczyć jego zbawiennego działania, należy wprowadzić do diety duże ilości surowych pokarmów roślinnych. 

Najczęściej wymienia się takie właściwości chlorofilu jak:

  • Wspomaga detoksykację organizmu – pomaga usuwać toksyny i metale ciężkie
  • Działa przeciwutleniająco – neutralizuje wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia
  • Wspiera układ odpornościowy – wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu
  • Wspomaga gojenie ran – ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze
  • Odświeża oddech – redukuje nieprzyjemny zapach z ust i poprawia higienę jamy ustnej
  • Wspiera pracę jelit – poprawia trawienie, działa łagodząco przy stanach zapalnych
  • Reguluje poziom cukru i cholesterolu – może wspierać gospodarkę lipidową i glukozową
  • Wspiera dotlenienie komórek – zwiększa przyswajanie tlenu przez tkanki

Działanie chlorofilu na organizm - na co pomaga? Co daje picie chlorofilu

Chlorofil działanie pod postacią zielonych warzyw jest znane już od wielu lat, choć stosunkowo niedawno dowiedzieliśmy się, że są one tak zdrowe właśnie z uwagi na obecność tego barwnika - wcześniej, wszystkie korzyści z ich spożywania przypisywane były minerałom i witaminom. Chlorofil wpływa korzystnie na całokształt organizmu człowieka i wspiera różnorodne układy - od układu krążenia, po trawienny. Składnik ten przede wszystkim:

  • Oczyszcza organizm poprzez usuwanie toksyn oraz regulowanie pH organizmu.
  • Wzmacnia odporność, wspomaga walkę z wirusami i bakteriami, zapobiegając chorobom i zakażeniom.
  • Podobnie jak krzem działa przeciwstarzeniowo, dodatkowo wydłuża cykl życia naszych komórek oraz łagodzi podrażnienia skóry i wspomaga jej regenerację.
  • Odbudowuje uszkodzoną florę bakteryjną w jelitach, dzięki czemu usprawnia trawienie i zapobiega wzdęciom oraz dolegliwościom żołądkowym.
  • Zawarty w nim magnez koi nerwy i wspomaga redukcję stresu, korzystnie oddziałując na układ nerwowy.
  • Stymuluje wydzielanie hormonów u kobiet, stabilizuje nieregularne cykle miesiączkowe oraz pobudza produkcję mleka.

Jego całościowy korzystny wpływ na organizm sprawia, że chlorofil jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z nadciśnieniem, nadmiarowymi kilogramami oraz przewlekłym stresem i zmęczeniem, czyli dolegliwościami, które dotykają większość z nas.

Chlorofil w płynie – jak często go pić?

Chlorofil do picia to bardzo wygodny sposób na uzupełnienie diety o dobroczynne substancje, zapewniający szybkie działanie i dobre wchłanianie. Płynny ekstrakt pozyskuje się z całkowicie naturalnych i bezpiecznych źródeł, między innymi morwy białej lub lucerny. Można go z powodzeniem łączyć z wodą, bezcukrowymi sokami lub herbatami, a po konsultacji z lekarzem - podawać nawet małym dzieciom. Jego smak jest przyjemny i bardzo orzeźwiający, ma piękny odcień i jest idealny jako wzbogacenie letnich napojów. Do zdrowych koktajli warto dodać także spirulinę, która jeszcze bardziej podniesie ich walory.

Na rynku dostępny jest także chlorofil w płynie w postaci skoncentrowanych kropel, którego dzienna dawka jest równoważna spożyciu nawet 1 kilograma świeżych, zielonych warzyw - ilości, którą regularnie spożywa niewiele osób. Warto jest spożywać go codziennie, zgodnie z zalecanym dawkowaniem - regularność pozwoli nam szybciej i w pełni odczuć moc tej substancji. Od jego stosowania powinny się powstrzymać tylko kobiety w ciąży - dla nich korzystniejsza będzie bogata w chlorofil dieta.

Chlorofil – zastosowanie w leczeniu

Chlorofil to naturalny składnik, który może wspierać leczenie wielu schorzeń i działać profilaktycznie. Jest bezpieczny, dobrze przebadany i niemal pozbawiony skutków ubocznych. Jego działanie obejmuje zarówno wzmocnienie organizmu, jak i wsparcie w konkretnych problemach zdrowotnych.

Zastosowanie chlorofilu:

  • Wspiera układ sercowo-naczyniowy – poprawia krążenie i wzmacnia serce
  • Pomaga usuwać toksyny – neutralizuje substancje rakotwórcze, np. z dymu papierosowego
  • Działa przeciwzapalnie – łagodzi bóle stawów, wspiera leczenie artretyzmu i zapaleń
  • Wspiera leczenie nowotworów – chroni DNA przed uszkodzeniami
  • Oczyszcza układ pokarmowy – wspomaga florę jelitową i poprawia perystaltykę
  • Zmniejsza apetyt – sprzyja uczuciu sytości i wspiera kontrolę masy ciała
  • Łagodzi stres – uspokaja układ nerwowy i poprawia odporność na stresory

Chlorofil roślinny w płynie – gdzie kupić tę substancję?

Preparaty chlorofilu do picia dostępne są w różnych pojemnościach, dostosowanych do potrzeb pacjenta. Za koncentrat w kroplach zapłacimy już od 30 zł za butelkę, koszt płynnego chlorofilu to natomiast około 70 zł za półlitrowe opakowanie. Są to dawki wystarczające na około trzy miesiące regularnej suplementacji. W ofercie aptek można znaleźć także kapsułki - każdy więc znajdzie dla siebie najwygodniejszą formę podania.

Źródła

Rozwiń więcej