Z artykułu dowiesz się:
- czym jest botulizm,
- jaki jest mechanizm działania toksyny,
- jak dochodzi do zakażenia jadem kiełbasianym,
- jaka bakteria jest odpowiedzialna za zatrucie,
- jak rozpoznać objawy,
- w jaki sposób przebiega diagnostyka,
- na czym polega leczenie botulizmu.
Zobacz także artykuł: "Dieta oczyszczająca z toksyn - jak szybko i skutecznie usunąć nadmiar szkodliwych substancji z organizmu?".
Botulizm - co to jest i jakie są jego przyczyny?
Botulizm to choroba porażeniowa wywoływana przez Gram-dodatnie pałeczki jadu kiełbasianego, odpowiedzialne za wytwarzanie toksyny botulinowej. Choroba po raz pierwszy została opisana już w XIX wieku, kiedy wyizolowano bakterie Clostridium botulinum, produkujące neurotoksyny, różniące się serologicznie. Poszczególne typy oznaczono kolejnymi literami alfabetu. Za botulizm u ludzi najczęściej odpowiada typ A, B, E oraz sporadycznie F.
Zatrucie toksyną botulinową występuje relatywnie rzadko w populacji ogólnej, jednak wykazuje wysoką śmiertelność, jeśli nie zostanie podjęte natychmiastowe leczenie. Diagnostyka opiera się na analizie krwi, kału, surowicy treści żołądka lub badaniu jedzenia spożytego przez pacjenta.
Toksyna botulinowa - mechanizm działania i skutki zatrucia
Jad kiełbasiany jest jedną z najsilniejszych toksyn bakteryjnych. Warto pamiętać o tym, że wystarczy zaledwie kilka nanogramów związku, który absorbowany jest do krwioobiegu, trafiając następnie do nerwów obwodowych. Toksyna botulinowa prowadzi przede wszystkim do porażenia wiotkiego. Zaburza uwalnianie acetylocholiny w zakończeniach nerwów ruchowych. Oddziałuje tym samym na synapsy nerwów obwodowych oraz zwoje ruchowe rdzenia przedłużonego.
Początkowo neurotoksyna atakuje nerwy czaszkowe, rozprzestrzeniając się następnie po całym organizmie. W następstwie zatrucia dochodzi do porażenia nerwu przeponowego, co stanowi najczęściej bezpośrednią przyczynę śmierci pacjenta. Poszczególne typy toksyny różnią się budową antygenową, jednak wykazują podobny wpływ na organizm człowieka.