Logo strony
Choroby wieku dziecięcego

Ból brzucha i gorączka u dziecka – przyczyny, leczenie

mgr farm. Cezary Stańczak
mgr farm. Cezary Stańczak
Data publikacji: 30.05.2019 Data ostatniej aktualizacji: 05.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu

Podwyższona temperatura i ból brzucha stanowią stosunkowo częstą dolegliwość u dzieci. Zazwyczaj przypadłości te nie są groźne i szybko ustępują, po wdrożeniu odpowiedniego leczenia. Niemniej jednak wysoka gorączka, powyżej 38-39 °C i ból brzucha, może stanowić powód do niepokoju. Jakie są zatem przyczyny temperatury i bólu brzucha u dzieci? Co robić, gdy dziecko boli brzuch i ma gorączkę?

Przyczyny bólu brzucha i gorączki u dziecka 

Za gorączkę i towarzyszący jej ból brzucha u dzieci zazwyczaj odpowiedzialne są infekcje. Dolegliwości te, mogą występować zarówno w sytuacji:

zakażenia przewodu pokarmowego, 

zatrucia pokarmowego – bakteryjnego lub pasożytniczego, 

zakażenia innych układów lub narządów, mi.in.: układu oddechowego (zapalenie ucha środkowego lub angina) bądź moczowego (zapalenie dróg moczowych).

U dzieci, u których rozwinęła się infekcja poza bólem brzucha i gorączką, mogą pojawić się również objawy w postaci dreszczy, osłabienia, utraty apetytu oraz bóli mięśni i stawów. 

Powodem pojawienia się gorączki i bólu brzucha może być zapalenie jelit i żołądka (nieżyt żołądka i jelit), określanych powszechnie jako grypa żołądkowa. Za dolegliwości w tym przypadku odpowiedzialny jest zazwyczaj rotawirus bądź norowirus, rzadziej natomiast bakterie, pasożyty czy toksyny. Najczęstszymi objawami tego schorzenia poza skurczami brzucha i gorączką, jest wodnista biegunka, nudności i wymioty, a także bóle mięśni. Ponadto, w sytuacji kiedy infekcje wywołały wirusy w stolcu może być obecna krew i śluz. Zazwyczaj objawy stanu zapalnego jelit i żołądka są łagodne. Należy jednak pamiętać, że w wyniku biegunki i wymiotów może dojść do odwodnienia organizmu, które jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci.

Przyczyną bólu brzucha i temperatury, może być zapalenie wyrostka robaczkowego. W takiej sytuacji dolegliwościom bólowym towarzyszą zazwyczaj wymioty. W początkowej fazie ból zlokalizowany jest w śródbrzuszu, a wraz z rozwojem stanu zapalnego w jamie otrzewnej pojawia się również w okolicy podbrzusza, po prawej stronie. Sytuacja taka wymaga natychmiastowej interwencji lekarskiej i leczenia operacyjnego.

Bolący brzuch i gorączka a diagnoza schorzenia

Objawy w postaci bólu brzucha i gorączki mogą wskazywać na wiele chorób, które nierzadko są trudne do ustalenia, nawet przez doświadczonego lekarza. Z tego powodu, konieczne jest obserwowanie stanu dziecka i upływ czasu. W niektórych przypadkach podwyższona temperatura ciała umożliwia zwalczenie infekcji samoczynnie przez organizm. W innych sytuacjach, wraz z rozwojem choroby, dolegliwościom zaczynają towarzyszyć inne objawy – wymioty, apatia czy brak łaknienia.

Leczenie wysokiej gorączki i bólu brzucha u dziecka

Leczenie dzieci, u których występują objawy w postaci stanu podgorączkowego lub gorączki i bólu brzucha uzależnione jest od przyczyny, która je wywołała. W sytuacji, kiedy dolegliwości wywołało zakażenie przewodu pokarmowego bądź zatrucie, leczenie polega na podaniu dziecku doustnego płynu nawadniającego. Postępowanie takie jest szczególnie wskazane, gdy dziecko narażone jest na odwodnienie będące wynikiem biegunki i towarzyszącym jej wymiotom. Doustne płyny nawadniające zapewniają lesze wchłanianie wody, a także dostarczają elektrolitów i glukozy. Co ważne, takie środki dostępne są w aptece bez recepty.

Wysoka temperatura i ból brzucha a dieta

Temperatura i ból brzucha u dziecka skutkują utratą apetytu. Z powodu charakteru dolegliwości i niechęci do jedzenia konieczne są zmiany w diecie najmłodszych. Należy unikać produktów spożywczych o dużej zawartości tłuszczu i tych, które są ciężkostrawne. Ponadto, niewskazane jest podawanie słodkich napojów i soków owocowych, gdyż zawarty w nich cukier może nasilać biegunkę. Warto natomiast wybierać pokarmy o neutralnym smaku, czyli banany, ryż, sucharki, tosty bez dodatku masła, gotowane ziemniaki oraz chude, gotowane mięso z kurczaka lub indyka.

Źródła

Rozwiń więcej

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Udostępnij ten artykuł

O autorze

mgr farm. Cezary Stańczak
mgr farm. Cezary Stańczak

Ukończył Wydział Farmacji na Akademii Medycznej w Łodzi otrzymując tytuł magistra farmacji. Uzyskał też stopień MBA kończąc Wyższą Szkołę Kupiecką w Łodzi oraz Paris Business School.

Więcej artykułów autora

Powiązane kategorie produktowe

Prześlij nam swoją opinię o artykule