Z artykułu dowiesz się:
- dlaczego warto sięgnąć po berberys,
- czy pomaga w leczeniu infekcji,
- jak wpływa na układ immunologiczny,
- jak pomaga w leczeniu chorób,
- czy wspiera profilaktykę chorób układu krążeniowo-naczyniowego,
- w jaki sposób łagodzi stany zapalne,
- jak spożywać owoce berberysu,
- jakie są przeciwwskazania do stosowania.
Zobacz także artykuł: "Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?"
Berberys – właściwości i wskazania do stosowania
Berberys zwyczajny cieszy się szerokim zastosowaniem w medycynie naturalnej. Jego skład chemiczny i właściwości mogą różnić się jednak w zależności od gatunku i odmiany rośliny. Rodzaj berberys obejmuje nawet 520 gatunków krzewów, występujących w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej.
Dlaczego warto sięgnąć po berberys? Właściwości rośliny sprawiają, że jest to doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Sprawdzi się zarówno w ramach profilaktyki, jak i w terapii licznych schorzeń i dolegliwości. Roślina pozostaje bogatym źródłem alkaloidów, związków fenolowych, karotenoidów, garbników, witamin, białek, lipidów oraz kwasów organicznych. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwdrobnoustrojowe.
Składniki aktywne berberysu - co sprawia, że jest roślinnym antybiotykiem?
Głównym składnikiem aktywnym rośliny jest berberyna, która słynie z działania przeciwwirusowego, przeciwbakteryjnego i przeciwpasożytniczego. Pozwala zwalczać pasożyty, w tym pełzaka czerwonki, lamblie oraz rzęsistka pochwowego. Jako naturalny antybiotyk, radzi sobie ze szczepami bakterii, grzybami oraz pasożytami wewnątrzkomórkowymi, do których należy gronkowiec złocisty (S. aureus), Helicobacter pylori, L. donovani, oraz Candida albicans. Co więcej, berberys zawiera także palmatynę, należącą do alkaloidów, skutecznie hamujących rozwój bakterii.