Logo strony
Sport i fitness

Acerola – najzdrowszy owoc. Właściwości lecznicze i zastosowanie

Małgorzata Sz.
Małgorzata Sz.
Data publikacji: 21.01.2022 Data ostatniej aktualizacji: 05.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu

Acerola posiada unikalne właściwości odżywcze. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C - najwięcej spośród wszystkich owoców. Dodatkowo posiada cenne antyoksydanty. W przeszłości stosowana była jako naturalny medykament. Liczne badania potwierdzają jej zalety. Przedstawiamy, dlaczego warto włączyć do swojej diety acerolę.

Z naszego artykułu dowiesz się:

  • czym jest acerola?
  • jakie właściwości prozdrowotne ma acerola?
  • jakie są wartości odżywcze aceroli?
  • jakie zastosowanie ma acerola w medycynie naturalnej?
  • na jakie schorzenia pomaga acerola?
  • kto powinien spożywać acerolę, a kto jej unikać?
  • jak można wykorzystać acerolę w kosmetyce?

Jeśli zainteresował Cię ten temat, przeczytaj również: Liczi, figa, mango, guawa, karambola – owoce egzotyczne, które mogą pomóc w walce z chorobami. Jak wprowadzić je do swojej diety?

Czym jest acerola – co to takiego?

Acerola bywa określana także jako wiśnia z Barbados. Jest wiecznie zielonym krzewem, który wywodzi się z Ameryki Środkowej. Acerola posiada małe owoce, które w zależności od stopnia dojrzałości mogą mieć czerwoną lub purpurową barwę. Miąższ owoców jest bardzo soczysty i posiada kwaskowaty posmak. Sadzonki aceroli są dostępne także w Polsce, jednak koniecznie należy zapewnić roślinie odpowiednie warunki. 

Jej właściwości prozdrowotne zostały szeroko docenione przez medycynę naturalną, gdzie stosowana jest w leczeniu wielu dolegliwości, dlatego warto przyjmować witaminy i minerały posiadające w składzie acerolę. 

Właściwości prozdrowotne aceroli

Główną zaletą aceroli jest posiadanie ogromnej ilości witaminy C, dlatego stanowi ona prawdziwą bombę odżywczą. Ponadto, acerola posiada właściwości, które wspomagają procesy leczenia przeziębienia i anemii. Regularne spożywanie aceroli jest cenne ze względu na neutralizowanie wolnych rodników, a także umożliwienie zwiększonej produkcji przeciwciał, co pozwala na ochronę organizmu przed infekcjami i nowotworami.

Należy wspomnieć, że acerola pozwala na spowolnienie procesów starzenia, co zmniejsza prawdopodobieństwo mutacji w DNA i zachorowania na nowotwór. Spożywanie aceroli to element profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. 

Wartości odżywcze aceroli

Acerola jest swoistą rekordzistką w posiadaniu witaminy C. Mała garść aceroli posiada tyle samo witaminy C co aż pół kilograma czarnej porzeczki. Wystarczy codziennie spożywać trzy małe owoce, aby pokryć zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę substancję. Co więcej, jest to postać łatwo przyswajalna przez organizm. Ponadto, znajdują się w niej polifenole i karotenoidy. 

Dostępne na rynku suplementy skutecznie usprawniają działanie układu immunologicznego, np. połączenie Aceroli i Rutyny.

W 100 gramach aceroli znajduje się:

  • 32 kcal, 
  • 0,4 g białka
  • 0,3 g tłuszczu, 
  • 7,7 g węglowodanów, 
  • 1,1 g błonnika, 
  • 1677,6 mg Witaminy C, 
  • 0,02 mg tiaminy, 
  • 0,06 mg Ryboflawiny, 
  • 0,40 mg Niacyny, 
  • 767 µg Witaminy A. 

Acerola doskonałym źródłem witaminy C i antyoksydantów

Acerola jest owocem, który posiada ogromne ilości witaminy C oraz antyoksydantów. Witamina C w niej zawarta jest wysoko przyswajalna i wystarczy mała ilość owoców, około 3 sztuk, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie. Na tle innych owoców, acerola wyróżnia się posiadaniem dużej ilości antyoksydantów. Naukowcy przedstawiają, że acerola posiada aktywność antyoksydacyjną, która znacząco przewyższa inne źródła, w tym również sok z winogron. Kilogram aceroli to aż 37,9-597,4 mg antocyjanów i 70-185 mg flawonoli. 

Acerola znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej

Acerola już od dawna jest doceniana ze względu na posiadane właściwości prozdrowotne. W konsekwencji była często wykorzystywana w medycynie naturalnej. Stosowano ją w wielu przypadkach, była swoistym panaceum. 

Spożycie aceroli zalecano w leczeniu anemii, ospy wietrznej, a także chorób płuc i wątroby. Spożywanie aceroli było elementem wspierania naturalnej odporności organizmu. Acerola posiada także właściwości przeciwbakteryjne. Współcześnie jest określana jako skarbnica witaminy C, a także cennych przeciwutleniaczy - karotenoidów i antocyjanów. 

W aceroli nie brakuje przeciwutleniaczy takich jak karotenoidy

Wartości prozdrowotne aceroli są doceniane ze względu na obecność bardzo cennych przeciwutleniaczy. Na szczególną uwagę zasługują karotenoidy oraz antocyjany. W samym soku z aceroli znajduje się aż 17 karotenoidów. W zależności od źródła, informacje wskazują, że w 100 gramach aceroli znajduje się ich od 371 do 1881 mg. Zdecydowana większość to beta-karoten, czyli prowitamina A. Tuż obok działania przyśpieszającego opalanie, pozwala ona usprawnić funkcjonowanie narządu wzroku. Dodatkowo udowodniono, że jest świetną profilaktyką chorób sercaSok z aceroli zalecany jest także dla osób posiadających osłabioną odporność. 

Sok z Aceroli na wzmocnienie odporności, infekcje i przeziębienia

Acerola posiada udowodnione właściwości prozdrowotne. Udowodniono, że jej zawartość witaminy C jest jedną z najwyższych wśród owocówLudzki organizm nie posiada zdolności do magazynowania zapasów witaminy C. Przyjęcie większej ilości tej substancji jest bardzo szybko wydalane przez organizm. Stąd też zachodzi konieczność zachowania regularności i dozowania odpowiednich ilości. W przypadku osoby dorosłej, zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 1 mg/kg, a w przypadku dzieci jest to 2 mg/kg. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C u osób dorosłych występuje w przypadku kobiet w ciąży, osób palących papierosy, a także zmagających się z cukrzycą lub nadciśnieniem. Wówczas wynosi ono 1,5 mg/kg. Zatem acerola przyjmowana w ciąży może być świetnym sposobem uzupełnienia witaminy C. 

Odpowiednie odżywianie jest kluczowe dla zachowania prawidłowej pracy układu odpornościowego. W tej kwestii acerola doskonale spełnia swoją rolę. Zapewnia zwiększoną produkcję cennych przeciwciał, które są nieocenione w walce z infekcjami. Dodatkowo umożliwia neutralizowanie wolnych rodników i jednocześnie wspomaga procesy produkowania kolagenu. Acerola pozwala na osłabienie procesów odkładania się złogów cholesterolowych. Równolegle poszerza światło i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Prawidłowy obieg krwi w organizmie przekłada się na prawidłowe natlenienie komórek, tym samym wzmacniając je i redukując poziom odczuwalnego zmęczenia. W rezultacie organizm takich osób jest o wiele mniej podatny na zachorowania.  

Acerola — dla kogo będzie wskazana, a komu niepolecana?

Zarówno acerola w tabletkach, jak i acerola w proszku są powszechnie stosowane w celu uzupełnienia niedoborów witaminy C w organizmie i diecie. W przypadku osób dorosłych nie występują bezpośrednie przeciwwskazania do ich stosowania. Preparaty zawierające acerolę cechują się dużym stopniem bezpieczeństwa, np. acerola - tabletki do ssania stosowane na ból gardła. Jednak ograniczenia pojawiają się w przypadku osób zmagających się z chorobami nerek lub wątroby - wówczas przyjmowanie witaminy C powinno podlegać ograniczeniu. Równolegle w przypadku osób posiadających kamicę należy odstąpić od przyjmowania aceroli. 

Przeciwwskazania do spożywania aceroli są też związane z nietypową substancją. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, u których zdiagnozowano alergię na lateks. Przetwory z aceroli (dżemy, konfitury) mogą wywołać u nich reakcję alergiczną, ponieważ lateks produkuje się z jej krzewu.

Acerola dla urody - domowe kosmetyki z aceroli

Acerola z powodzeniem może być dodawana do kosmetyków. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, dlatego producenci wykorzystują ją jako składnik kremów i serum. Sok z aceroli można stosować na wiele sposobów. Zawartość witaminy C pozwala na rozjaśnienie skóry, a dodatkowo spłyca zmarszczki. Regularność stosowania pozwala na zwiększenie poziomu nawilżenia i uelastycznienie skóry. Jednocześnie acerola pozwala na stoczenie skutecznej walki z przebarwieniami ze względu na właściwości rozjaśniające. Acerola w płynie dodana w małej ilości do kremów wspomaga procesy odbudowy skóry po trądziku. 

Ponadto, acerola może zostać wykorzystana jako dodatek do maseczek do włosów, ponieważ zmniejsza uszkodzenia protein we włosach. W tym przypadku polecana jest acerola w proszku i w tej postaci będzie dodawana do właściwej maski. Acerola pozwala również na odżywienie włosów i ograniczenie ich wypadania. 

Gdzie kupić acerolę? W Internecie szereg sklepów oferuje różne produkty z przetworzoną formą tego owocu. Z powodzeniem można dostać te produkty w sklepach ze zdrową żywnością. A acerola w tabletkach dostępna jest w każdej aptece.

Źródła

Rozwiń więcej

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Udostępnij ten artykuł

O autorze

Małgorzata Sz.
Małgorzata Sz.

Od 8 lat pracuję zawodowo jako technik farmacji w aptece. Pasjonuję się zdrowym odżywianiem dlatego ukończyłam studia na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego i uzyskałam tytuł licencjata dietetyki. Dodatkowo chcąc poszerzać wiedzę i pomagać innym piszę teksty z zakresu farmacji. Lubię słuchać muzyki, czytać książki, podróżować i eksperymentować w kuchni.

Więcej artykułów autora

Powiązane kategorie produktowe

Prześlij nam swoją opinię o artykule