Porady
Kategorie

Pseudoefedryna na katar i zatoki: w jakich lekach ją znajdziemy? Działanie i skutki uboczne
Pseudoefedryna to bardzo popularny lek stosowany w preparatach na przeziębienie oraz alergię. Pomaga zmniejszyć...


Rumień po kleszczu a bolerioza: jak wygląda, najczęstsze objawy, skutki i leczenie
Problem z nadmiernym występowaniem kleszczy dotyczy nie tylko obszarów leśnych, ale również innych terenów zielonych. Zdarza się, że...


Insulina w leczeniu cukrzycy: normy, działanie i sposób podawania
Insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę, który ma ogromne znaczenie w procesie regulacji poziomu...


Lubczyk: naturalny afrodyzjak, ale również lek. Właściwości lecznicze i zastosowanie w medycynie
Lubczyk – właściwości tej niezwykłej rośliny są znane już od wielu lat. Z powodzeniem stosuje się ją nie tylko w kuchni,...


Wkładka domaciczna (spirala) a tabletki antykoncepcyjne - zalety, wady, skuteczność i czas działania
Wybierając odpowiednią metodę antykoncepcji, należy wziąć pod uwagę plusy i minusy każdej z nich. Tabletki antykoncepcyjne od momentu...


Pigwa - nie tylko do herbaty. Właściwości lecznicze, odżywcze i przeciwskazania
Pigwa to smaczny owoc, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być wykorzystywany jako składnik napojów, przetworów czy...


Gdy ofiara broni kata – czym jest syndrom sztokholmski? Jak go rozpoznać i leczyć?
Syndrom sztokholmski to poważne zjawisko, którym zajmują się badacze z zakresu socjologii, psychologii oraz kryminologii....


Choroba Alzheimera: czynniki ryzyka, przebieg choroby i leczenie farmakologiczne
U osób w starszym wieku pojawia się wiele schorzeń. Jednym z nich jest choroba Alzheimera. Może rozwijać się latami,...


Retinol bez tajemnic: jak prawidłowo stosować? Jakich efektów oczekiwać?
Retinol to jedna z niewielu substancji, która posiada udowodnione działanie cofające oznaki starzenia się skóry. Polecany...


Banan - witaminy, wartości odżywcze, kalorie. Kto powinien jeść banany, a kto musi ich unikać?
Banany uważa się za źródło wielu witamin i minerałów. Są to jednocześnie owoce dość kaloryczne i i nie każdy może je włączyć do...
