Witamina C liposomalna

witamina C liposomalna - zdjęcie

Witamina C, czyli kwas askorbinowy odgrywa niezwykle ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina bierze bowiem udział w wielu procesach, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jaką zatem witaminę C wybrać, którą kupić – zwykłą czy liposomalną? Co to znaczy, że witamina C jest liposomalna? Jakie właściwości ma witamina C liposomalna? Jak stosować liposomalną witaminę C? 

Co to jest witamina C liposomalna?

Witamina C liposomalna to nic innego jak cząsteczki witaminy C w osłonie lipidowej. Witamina w takiej formie nie powoduje skutków ubocznych, ponieważ nie podrażnia żołądka. Ponadto, charakteryzuje się znacznie większą wchłanialnością, aniżeli w przypadku tradycyjnej witaminy w tabletkach. Ze względu na fakt, że ludzki organizm nie produkuje witaminy C, konieczna jest jej suplementacja. W tym celu można zażywać dostępne w aptece bez recepty preparaty z witaminą C. Kwas askorbinowy można stosować w tabletkach, kapsułkach, ale również w płynie czy kroplach. Niemniej jednak należy wskazać, że liposomalną witaminę C można dostarczać organizmowi poprzez wdrożenie odpowiedniej, zbilansowanej diety, bogatej w warzywa i owoce, które są cennym źródłem kwasu askorbinowego. Czy witamina C liposomalna jest lepsza? Zdecydowanie tak, charakteryzuje ją bowiem najlepszy poziom wchłaniania (90%). Dodatkowo, powoli uwalnia się w organizmie, dzięki czemu wydłuża swoje terapeutyczne działanie.

Właściwości witaminy C liposomalnej

Witamina C liposomalna to preparat, po który najczęściej sięgają osoby z objawami przeziębienia lub grypy. Kwas askorbinowy bowiem odpowiada za właściwą odporność organizmu, dlatego w przypadku jej spadku, konieczna jest suplementacja. Z tego powodu odpowiednie dawkowanie witaminy C, umożliwia zachowanie odporności organizmu w okresach wzmożonej zachorowalności. Niemniej jednak warto również zwrócić uwagę na inne właściwości, jakie posiada witamina C liposomalna. W tym znaczeniu kwas askorbinowy wpływa na szybsze gojenie się ran, wspomaga przyswajanie przez organizm żelaza, a także wzmacnia zęby i dziąsła. Należy również wskazać, że witamina C jest silnym utleniaczem, dzięki czemu regularna suplementacja witaminą spowalnia procesy starzenia się organizmu, w tym również skóry. Warto podkreślić, że szczególną właściwością witaminy C liposomalnej jest otoczka lipidowa. Owa fosfolipidowa ochrona powoduje, że wszystkie właściwości i cenny skład witaminy C nie zostaje uszkodzony przez enzymy, żółć czy soki trawienne. Co więcej, liposomalna postać witaminy C wchłania się aż w 95%. Tymczasem zwykła postać kwasu askorbinowego w tabletkach wchłania się jedynie w 60%. Należy zatem wskazać, że witamina C liposomalna jest najlepiej przyswajalna.

Produkty, które zawierają naturalną witaminę C liposomalną

Liposomalną witaminę C można dostarczać organizmowi poprzez zastosowanie odpowiednio skomponowanej zbilansowanej, zdrowej diety. Najlepszym źródłem kwasu askorbinowego są warzywa i owoce. Największe ilości witaminy zawiera acerola, dzika róża, czarna porzeczka, kiwi, ananas, ale również cytrusy, takie jak: cytryna, pomarańcza, grejpfrut, limonka, mandarynka czy owoce pomelo. Osoby, które w naturalny sposób chcą uzupełniać niedobory witaminy C, powinny włączyć do diety również warzywa. Pomidory, brokuły, szparagi, papryka, szpinak, młode ziemniaki, ale również warzywa kapustne m.in. biała kapusta są bogatym źródłem kwasu askorbinowego. Warto wskazać, że najwięcej zawierają go świeże warzywa i owoce, które nie były poddane obróbce termicznej. Z tego powodu powinno się je spożywać surowe, to prosty przepis na zagwarantowanie organizmowi odpowiednich dawek witaminy.

Jak zrobić witaminę C liposomalną?

Okazuje się, że liposomalną witaminę C można zrobić samemu w domu. Niemniej jednak konieczne jest użycie do tego naczynia z ultradźwiękami, które wykorzystywane jest do czyszczenia biżuterii. W takim naczyniu przy pomocy procesu sonikacji istnieje możliwość uzyskania liposomalnej witaminy C. Należy wskazać, że do domowej produkcji niezbędne są: kwas askorbinowy w proszku, woda zdemineralizowana oraz lecytynę w proszku. 24 g lecytyny należy rozpuścić w 240 ml ciepłej wody i odstawić na 30 minut. Kolejnym krokiem jest zblendowanie roztworu, dzięki czemu możliwe jest wyeliminowanie grudek. 14 g kwasu askorbinowego należy rozpuścić w 120 ml letniej wody. Tak przygotowane roztwory należy połączyć i wlać do naczynia ultradźwiękowego, wymieszać i włączyć urządzenie na 20-30 minut. W ten sposób otrzymuje się witaminę C liposomalną w płynie. 

Dawkowanie witaminy C liposomalnej

W aptekach witamina C dostępna jest w różnej postaci. Dzieciom witaminę C można podawać w kroplach lub w płynie. Dorośli mogą zdecydować się na suplementację kwasem askorbinowym w tabletkach lub kapsułkach. Niemniej jednak, należy podkreślić, że zwiększanie dawek witaminy C liposomalnej powinno odbywać się stopniowo. Początkowa dawka kwasu askorbinowego nie powinna wynosić więcej aniżeli 100-200 mg na dobę. Dawkę tę jednak można stopniowo zwiększać nawet do 3 gram na dobę.

Należy wskazać, że mimo iż witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto zapoznać się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultować się z lekarzem bądź farmaceutą. Witamina C bowiem jest rozpuszczalna jest w wodzie – jej nadmiar jest wydalany z moczem, co nie oznacza jednak, że nie można jej przedawkować. Zażycie zbyt dużej dawki kwasu askorbinowego może skutkować nudnościami, rozwolnieniem, bólem głowy czy wysypką.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem