Rak - choroba genów, ale też odporności. Jak wzmocnić organizm, by nie zachorować na nowotwór?

Rak - choroba genów, ale też odporności. Jak wzmocnić organizm, by nie zachorować na nowotwór? - zdjęcie

Nie mamy wpływu na predyspozycje genetyczne do rozwoju nowotworów, jednak wiele możemy zdziałać poprzez zdrowe nawyki. Badania wykazały, że rak a układ odpornościowy to nie tak odległe pojęcia. Im zdrowszy i silniejszy organizm, tym mniejsze ryzyko wystąpienia nowotworu, a także łatwiejsza walka z chorobą. Sprawdź, jak wzmocnić układ immunologiczny, aby nie zachorować na raka.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czy układ odpornościowy chroni przed nowotworem?
  • Jakie czynniki zwiększają ryzyko zachorowania na raka?
  • Czy dieta wspiera układ immunologiczny?
  • Jak można wzmocnić swoją odporność?
  • Co jeść, aby zwiększyć odporność w chorobie nowotworowej?

Zobacz także: Jak wspomóc organizm po chemioterapii?


Układ odpornościowy a nowotwory – czy zaburzenia odporności mogą prowadzić do choroby nowotworowej?


Już ponad sto lat temu ludzie wiedzieli, że rak a układ odpornościowy mają ze sobą wiele wspólnego. Na początku wiedza ta nie była zbyt dobrze wykorzystywana – lekarze nie potrafili zrozumieć mechanizmu, jakim posługuje się organizm. Dziś jednak nie ma żadnych wątpliwości, że zaburzona praca układu immunologicznego zwiększa ryzyko zachorowania na raka mózgu, jelita, płuca czy każdego innego rodzaju nowotworu.

Każdego dnia w organizmie człowieka dochodzi do zmian genetycznych w komórkach. Na to wpływ mają m.in.: środowisko, związki przyswajane z pokarmem, a także tryb życia. Zdrowy i prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy produkuje tysiące nowych komórek na godzinę, dlatego jest w stanie poradzić sobie z nieprawidłowościami np. w postaci mutacji nowotworowych – natychmiast uruchamia on proces naprawczy DNA i zatrzymuje cykl komórkowy, co hamuje raka. Niestety przy zaburzonej odporności organizm nie jest w stanie zapobiec rozwijaniu i rozmnażaniu się komórek nowotworowych, dlatego rak się rozwija

To oznacza, że nie jest to tylko choroba genów, ale też odporności. Profilaktyka przeciwnowotworowa powinna zatem skupiać się na budowaniu silnego układu immunologicznego poprzez odpowiednią dietę i zdrowe nawyki.

Czynniki zwiększające ryzyko zachorowań na raka


Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) czynniki decydujące o zdrowiu człowieka to: styl życia, środowisko, czynniki genetyczne oraz opieka zdrowotna. Na predyspozycje genetyczne niestety nie mamy wpływu, jednak inne obszary możemy kontrolować (niektóre w pewnym stopniu). Do najważniejszych czynników, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka można zaliczyć:

  • słaby układ odpornościowy, 
  • niezdrową dietę, 
  • palenie tytoniu (szczególnie rak płuc i rak jelita grubego),
  • picie alkoholu, 
  • długą ekspozycję na słońce (szczególnie rak skóry), 
  • nadmierną masę ciała, 
  • zakażenia wirusowe (szczególnie chłoniak), 
  • kontakt z substancjami chemicznymi, 
  • ekspozycję na promieniowanie rentgenowskie i jonizujące.

Warto wspomnieć, że niektóre czynniki są ze sobą powiązane. Niezdrowa dieta i używki osłabiają układ odpornościowy i w konsekwencji nie jest on w stanie radzić sobie z komórkami nowotworowymi. Dlatego tak ważne jest dbanie o prawidłowe nawyki.


Słaby układ immunologiczny – jakie objawy powinny nas zaniepokoić?


Odporność to zdolność organizmu do radzenia sobie ze szkodliwymi czynnikami. Po czym poznać osłabiony układ immunologiczny? Objawy takiego stanu to przede wszystkim: 

  • nawracające zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze;
  • nawracające zaburzenia żołądkowo-jelitowe; 
  • przewlekłe zmęczenie;
  • powolne gojenie się ran;
  • często nawracające afty, pleśniawki i opryszczki;
  • wysypki alergiczne. 

Jeśli zaobserwujesz u siebie takie objawy, skontaktuj się z lekarzem. Jakie badania na układ odpornościowy warto wykonać? Istnieją specjalne badania immunologiczne, które polegają na pobraniu próbki krwi, a następnie wprowadzeniu do niej antygenów i obserwowaniu reakcji. Oprócz tego warto sprawdzić poziom witaminy D, która ma ogromne znaczenie dla odporności. Wiele laboratoriów i klinik medycznych ma w swojej ofercie specjalne pakiety na sprawdzenie odporności. Warto też skonsultować się z lekarzem i poprosić o skierowanie w odpowiednie miejsce.

Kiedy robić badania immunologiczne? Jak zostało wspomniane, takie badania należy wykonać przede wszystkim po zaobserwowaniu u siebie objawów obniżonej odporności. Jednak warto je też zrobić, jeśli w rodzinie występują przypadki niedoborów odporności


Dieta na odporność, czyli co jeść, aby zbudować silną odporność?


Wiesz już, że rak a układ odpornościowy to zagadnienia mocno ze sobą związane. Zatem jak poprawić swoją odporność i usprawnić układ immunologiczny? Przede wszystkim warto zadbać o zdrową, bogatą w witaminy i minerały dietę. 

Co jeść, aby wzmocnić organizm? Dieta na odporność powinna być różnorodna. Pamiętaj, że nie istnieje składnik ani produkt, który zawiera wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Dlatego warto urozmaicać swój jadłospis. Kluczową rolę w budowaniu odporności odgrywają warzywa i owoce, zwłaszcza te zawierające spore ilości witaminy C (np. papryka, cytrusy, jagody, pietruszka).

Inne warzywa i owoce, które zabijają komórki rakowe to: 

  • truskawki, 
  • aronia, 
  • jarmuż, 
  • pomidory, 
  • borówki, 
  • białe grejpfruty, 
  • szpinak. 

Właściwości przeciwnowotworowe wykazuje również amarantus, czyli tzw. pseudo zboże. Oprócz tego do swojej diety warto wprowadzić zioła takie jak: mniszek lekarski, ostropest plamisty i oregano, produkty bogate w błonnik oraz kwasy omega-3.

Wiek a odporność: kiedy układ immunologiczny zaczyna zawodzić?


U osób starszych układ odpornościowy nie jest już tak silny, jak dawniej. Jest to naturalny objaw starzenia się. Niestety oznacza to, że osoby w podeszłym wieku są bardziej narażone na infekcje i gorzej przechodzą choroby. Jak wzmocnić układ immunologiczny u seniorów? Tak naprawdę zasady są takie same, jak u ludzi młodych. Ważna jest zdrowa dieta, unikanie używek i aktywność fizyczna

 Na rynku dostępne są też suplementy i leki bez recepty, które mogą wspomóc układ immunologiczny. Takie produkty zawierają wszystkie niezbędne do budowania odporności witaminy i składniki mineralne. Należą do nich m.in. witamina D, witamina C, cynk, selen, beta-karoten i kwasy omega-3. 


Dieta na raka, czyli jak wspomagać odporność dietą w chorobie nowotworowej?


Aby wspomóc odporność w chorobie, należy spożywać to, czego nie lubi rak, czyli to, co niszczy komórki nowotworowe. Wszystkie wymienione wyżej produkty, witaminy i składniki mineralne działają nie tylko przeciwnowotworowo, ale również wspierają organizm w walce z chorobą. Dlatego dobrze jest wprowadzić je do swojej diety w trakcie terapii. Trzeba pamiętać, że mikrobiom jelitowy w dużej mierze opowiada za kondycję układu immunologicznego. Z tego względu tak istotne jest to, co spożywamy na co dzień. 

Oprócz tego warto wspomnieć, że chorzy na raka mają zazwyczaj większe zapotrzebowanie energetyczne. Należy zadbać o odpowiedni bilans kalorii, a także podaż węglowodanów i białka. Nie można doprowadzić do niedożywienia, ponieważ taki stan zmniejszy szansę na wyzdrowienie. 

Jak widzisz rak a układ odpornościowy to terminy mocno ze sobą związane. Niska odporność zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór, a także negatywnie wpływa na leczenie. Warto zatem poprzez zdrową dietę, unikanie używek i regularną aktywność fizyczną wzmacniać swoją odporność. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem