Polifenole – dobroczynne związki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. W czym je znajdziemy?

Polifenole – dobroczynne związki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych - zdjęcie
Są takie substancje, których obecność w diecie jest nie do przecenienia. Należą do nich polifenole, które znaleźć można w warzywach i owocach. Polifenole są skutecznym sposobem na profilaktykę szerokiego spektrum chorób cywilizacyjnych. Co jeść, aby mogły pomóc nam utrzymać dobrą kondycję? Poniżej znajdują się cenne informacje, które pomogą dbać o zdrowie.
 

Kluczowe wnioski z artykułu:

  • Obecność polifenoli w diecie to kluczowy element profilaktyki chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, osteoporozy, chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.
  • Polifenole to czynnik zapobiegający chorobom, ale także wspomagający utrzymanie dobrej kondycji organizmu.
  • Polifenole są dostępne w wielu produktach pochodzenia roślinnego, takich jak: orzechy, pestki, rośliny strączkowe, warzywa, herbata czy kawa. Można je także suplementować.

Polifenole jako bioaktywne związki chemiczne roślin, które mają ogromny wpływ na profilaktykę i terapię chorób cywilizacyjnych

Polifenole to związki mające wielki wpływ na zdrowie człowieka. Należy jednak pamiętać, że nie są one syntetyzowane w organizmach zwierzęcych. Polifenole, niezależnie od rodzaju, dostarczane są do organizmu wraz z pokarmem roślinnym. Dlaczego są tak ważne i przed jakimi schorzeniami może uchronić obecność w diecie odpowiedniej ilości polifenoli?

Ze względu na chemiczną budowę zbliżoną do występujących w organizmach hormonów endogennych polifenole mają niebagatelny wpływ na organizmy żywe. Wiele badań dowodzi, że są jednym z czynników, które mogą pomóc zapobiegać i leczyć różnorodne choroby cywilizacyjne. Wśród najważniejszych chorób cywilizacyjnych, w profilaktyce których polifenole mogą odegrać kluczową rolę, należy wymienić:

  • cukrzycę,

  • choroby nowotworowe,

  • osteoporozę,

  • choroby układu krążenia.

Wymienione powyżej choroby dotykają niestety większą część społeczeństwa. Do tej pory nie udało się skutecznie zmniejszyć zapadalności. Pamiętajmy, że choroby cywilizacyjne, to schorzenia, na których pojawienie się mamy w dużej mierze wpływ. Podstawowymi czynnikami zmniejszającymi ryzyko zachorowania jest zdrowy tryb życia, ruch i odpowiednio zbilansowana dieta. Warto pomyśleć także o suplementach takich jak Oligo Elite czy Kogen.

O dostarczaniu do organizmu produktów bogatych w polifenole warto pamiętać także podczas takich wyzwań jak dieta redukcyjna czy budowanie masy. Warto wiedzieć, że aby cieszyć się zdrowiem należy nie tylko spożywać to do zdrowe, ale także ograniczać substancje antyodżywcze w diecie.

Polifenole jako przeciwutleniacze w organizmie człowieka: chemiczna struktura i rola w roślinach

Występujące w polifenolach grupy hydroksylowe nadają tym związkom właściwości antyoksydacyjne. To dzięki nim mają one zdolność ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami. Poza działaniem przeciwutleniającym polifenole mają także właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Chronią także przed działaniem stresu oksydacyjnego.

Stres oksydacyjny wywołany nadmierną ilością wolnych rodników może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób i procesów degradacyjnych. Poczynając od przedwczesnego starzenia się skóry, poprzez cukrzycę, chorobę wieńcową po zwiększone ryzyko udarów mózgu. Warto mieć świadomość, że obecność w diecie substancji antyoksydacyjnych, takich jak polifenole, przyczynia się do zmniejszenia ilości wolnych rodników i przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu.

Polifenole to silne i skuteczne przeciwutleniacze. Chronią nasz organizm przed schorzeniami, do których może prowadzić nadmierna ilość wolnych rodników. Substancje naturalne, takie jak czystekpestki z winogron czy suplement diety Berimal, pomagają zapewnić organizmowi regularne dostawy dobroczynnych polifenoli.

Podstawowy podział: flawonoidy, kwasy fenolowe, stilbeny, lignany

Polifenole są związkami o bardzo zróżnicowanej budowie. Najprościej mówiąc są to wtórne metabolity roślinne. Możemy podzielić je na cztery zasadnicze grupy:

  1. flawonoidy,

  2. kwasy fenolowe (fenolokwasy),

  3. stilbeny,

  4. lignany.

Aby zrozumieć, co to sa polifenole, warto wiedzieć, że najłatwiej zadbać o ich wysycenie w przypadku odżywiania się pokarmami roślinnymi. Nie oznacza to oczywiście, że jedynie weganie albo wegetarianie mogą mieć pewność, że dostarczają do organizmu odpowiednią ilość polifenoli. Podobnie jak witaminy, także polifenole, można suplementować stosując sprawdzone produkty, jak te marki Solgar.

Różne grupy polifenoli można znaleźć w innych źródłach pokarmowych. Flawonoidy, które można podzielić na:

  • katechiny,

  • flawony,

  • izoflawony,

  • flawanony,

  • flawonole,

  • antocyjanidyny (cyjanidyna).

Znaleźć je można w winogronach, jagodach, żurawinie, morelach, wiśniach, kakao, herbacie, selerze naciowym, naci pietruszki, białych częściach cytrusów czy nasionach. Maliny, czarne porzeczki, poziomki, czerwona cebula czy herbata to bardzo dobre źródło kwasów fenolowych. Źródłem stilbenów i przeciwutleniacza resweratrolu są: pestki winogron i wino. Z kolei lignany znajdują się przede wszystkim w siemieniu lnianym, ziarnach zbóż i kawie.

Jak polifenole wpływają na zdrowie? Właściwości antyoksydacyjne

Obecność polifenoli jest niezwykle ważna w zrównoważonej diecie. Mają one silne właściwości przeciwutleniające, ale to nie jedyna ich zaleta. To właśnie polifenole odpowiadają za smakowitość owoców i warzyw. Wpływają bowiem bezpośrednio na cechy sensoryczne produktów spożywczych. Barwa, struktura czy konsystencja produktów spożywczych zależy od zawartości związków polifenolowych.

Katechiny i procyjanidyny odpowiadają za smak jabłek czy herbaty. Z kolei orydzyna i naringenina są odpowiedzialna za gorzki smak pomarańczy i grejpfrutów. Flawonoidy zawarte w roślinach można rozpoznać po ich czerwonej i granatowej barwie. Mogą mieć także barwę pomarańczową i żółtą.

Polifenole mają wpływ na hamowanie utleniania frakcji LDL cholesterolu oraz zwiększanie zawartości „dobrego” cholesterolu HDL. Dzięki temu hamują powstawanie blaszek miażdżycowych. Zmniejszają także ryzyko powstania guzów nowotworowych. Spożywanie żywności bogatej w polifenole wpływa na zdolności przeciwutleniające organizmu. Można to zaobserwować, mierząc aktywność enzymów antyoksydacyjnych:

  • peroksydazy glutationowej,

  • dysmutazy ponadtlenkowej,

  • katalazy.

W diecie bogatej w polifenole można zaobserwować także wzrost stężenia przeciwutleniaczy niskocząsteczkowych:

  • askorbinianu,

  • α-tokoferolu.

Antyoksydacyjne właściwości polifenoli mają wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, miażdżycy, nowotworów. Działają przeciwzapalnie, zmniejszają stres oksydacyjny i wzmacniają odporność.

Rola w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz wpływ na metabolizm cukrów w zapobieganiu cukrzycy

Na podstawie licznych badań udało się wykazać związek między spożyciem polifenoli a zmniejszeniem się ryzyka choroby wieńcowej. Najaktywniejszym przeciwutleniaczem są flawonoidy. Jako potwierdzenie wpływu flawonoidów na profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych podaje się paradoks francuski. Pomimo spożywania we Francji znacznych ilości mięs i serów śmiertelność spowodowana chorobami sercowo-naczyniowymi jest niższa. Przyczyną tego zjawiska jest spożywanie czerwonego wina – źródła związków polifenolowych, a konkretnie resweratrolu.

Obecna wiedza pokazuje, że czerwone wino nie jest najlepszym źródłem polifenoli. Są one obecne w warzywach, owocach. Są w nie bogate także najzdrowsze oleje roślinne czy propolis. Niewątpliwie jednak badanie potwierdzają jednoznacznie, że obecność dużej ilości polifenoli w diecie jest bardzo skuteczną profilaktyką chorób sercowo naczyniowych.

Warto podkreślić, że polifenole wykorzystywane są także w profilaktyce cukrzycy. Epikatechina wykazuje działanie hipoglikemiczne, przyczynia się bezpośrednio do wzrostu syntezy i wydzielania insuliny. Z kolei daidzeina pochodząca z soi, skutecznie spowalnia wchłanianie glukozy. Inna grupa polifenoli – genisteiny mają wpływ na zwiększenie tolerancji na glukozę. Dzięki temu przyczyniają się do zmniejszenia insulinooporności.

Źródła polifenoli w diecie: owoce, warzywa, herbata, czerwone wino

Polifenole roślinne są niezwykle cennym składnikiem, w które bogate są rośliny. Pomimo łatwej dostępności polifenoli w owocach i warzywach dieta przeciętnego człowieka wcale nie jest tak bogata w polifenole, jak mogłaby być. Zaleca się, aby zwiększyć ilość spożywanych owoców i warzyw. Dla osób dbających o dietę poleca się także suplementację.

Za główne źródło polifenoli w diecie uważa się:

Produkty bogate we flawonoidy i ich grupy (np. antocyjany, katechiny)

Polifenole gromadzą się w naziemnych częściach roślin. Można je znaleźć w łodygach, liściach, kwiatach i owocach. Szukając polifenoli watro szukać owoców o intensywnych barwach, takich jak jagody czy truskawki.

Polifenole to związki o wyjątkowych właściwościach. Owoce i warzywa bogate w polifenole to produkty antynowotworowe. Kemferol obecny w liściach herbaty; daidzeina, która występuje wyłącznie w soi i roślinach strączkowych, to silne antyoksydanty. Te i inne polifenole powinny być obecne w diecie, abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem i zabezpieczyć przed coraz powszechniejszymi chorobami cywilizacyjnymi.

Jak zwiększyć spożycie polifenoli w codziennej diecie?

Aby dostarczać organizmowi odpowiednie ilości niezbędnych składników ważna jest zbilansowana dieta. Kluczowe jest, aby odżywiać organizm i o odżywczej roli jedzenia należy myśleć komponując posiłki. Najsilniejsze polifenole to te najlepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym. Na przyswajalność polifenoli wpływ ma także mikroflora jelitowa.

Rekomendacje produktów i ich odpowiedniego przygotowania

Przestrzegając zasad zdrowego żywienia i dostarczając organizmowi pięć porcji warzyw i owoców dziennie, z pewnością dostarczymy organizmowi także polifenoli. Warto znać podział owoców na grupy, a także warzywa przeciwzapalne.

Poza owocami i warzywami warto włączyć do diety także pestki owoców, zdrowe oleje czy orzechy. Polifenole występują także w napojach, takich jak kawa, herbata, szczególnie zielona czy kakao. Pamiętajmy, aby sięgać po różnorodne produkty. Właściwości i działanie różnych polifenoli różni się, dlatego warto sięgać zarówno po cytrusy, jak i brokuły czy nacie.

Proste sposoby na zwiększenie spożycia polifenoli

Aby uprościć wzbogacanie diety w polifenole, warto postawić na sezonowe produkty. Jedzenie zgodne z naturalnym cyklem pór roku wpływa zarówno na różnorodność, jak i wysoką jakość produktów. Polifenole są niezmiernie cenne, ale na szczęście są także łatwo dostępne. Znaleźć je można w codziennej kawie, herbacie czy kakao. Wiele dobroczynnych związków znajdziemy w sezonowych owocach, a także warzywach. Warto pamiętać, że polifenole znajdują się także w roślinach strączkowych i grzybach. Dla tych, którzy obawiają się niedoborów lub też chcą dodatkowo wesprzeć organizm dostępne są polifenole w formie skutecznych preparatów i suplementów diety.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem