Olej palmowy – czy jest szkodliwy dla zdrowia? Zastosowanie tłuszczu palmowego

Olej palmowy – czy jest szkodliwy dla zdrowia? Zastosowanie tłuszczu palmowego - zdjęcie

Olej palmowy to olej roślinny produkowany z palmy oleistej. Choć olej palmowy jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, coraz częściej mówi się o jego niekorzystnym wpływie na zdrowie. Czy słusznie?

Olej palmowy – najważniejsze informacje

Olej palmowy to olej pochodzenia roślinnego, który jest pozyskiwany na dwa sposoby – z ziaren lub miąższu owoców palmy oleistej. W przemyśle spożywczym najczęściej stosuje się olej tłoczony z miąższu owoców. Olej palmowy w blisko 50% składa się z kwasów tłuszczowych nasyconych – jest to więc ilość zbliżona do tej, jaka występuje w tłuszczach zwierzęcych. W oleju palmowym znajdziemy przede wszystkim:

  • kwas palmitynowy (nasycony) – 43%,
  • kwas oleinowy (jednonienasycony) – 40%,
  • kwas linolowy (wielonienasycony z rodziny omega-6) – 10%.

Czy olej palmowy jest zdrowy?

Dietetycy przestrzegają, że nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych może przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia i wzrostu poziomu cholesterolu w organizmie. Olej palmowy sprzyja też otyłości, dlatego powinny go unikać między innymi osoby na diecie odchudzającej. Jednak ostateczna ocena wpływu tłuszczu palmowego na organizm powinna być uzależniona od jego typu. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje oleju palmowego:

  • surowy olej palmowy – olej palmowy w czystej, nierafinowanej postaci to wartościowy produkt spożywczy, zawierający cenne składniki mineralne i witaminy. Mimo dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych nie zwiększa ryzyka rozwoju schorzeń układu krążenia. Surowy olej palmowy jest jednak rzadko spotykany;
  • rafinowany olej palmowy – w procesie rafinacji, czyli oczyszczania, olej palmowy traci cenne właściwości. Ponadto w jego trakcie wydzielane są potencjalnie rakotwórcze substancje. Rafinowany olej palmowy może stanowić element diety, ale w bardzo ograniczonych ilościach;
  • olej palmowy utwardzony – ma stałą konsystencję i jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Tłuszcz utwardzony jest szczególnie szkodliwy, ponieważ w trakcie uwodorniania oleju palmowego powstają niebezpieczne dla zdrowia izomery trans, które zmieniają właściwości błon komórkowych. Tłuszcze trans powodują wzrost stężenia złego cholesterolu, podnoszą poziom trójglicerydów we krwi, przyczyniają się zwiększenia masy ciała i przyrostu tkanki tłuszczowej oraz sprzyjają rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy. Dobowe spożycie utwardzonego tłuszczu roślinnego nie powinno być wyższe niż 2 g.

Gdzie stosowany jest tłuszcz palmowy?

Olej palmowy jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Najczęściej wykorzystywany jest olej tłoczony z miąższu owoców palmy oleistej. W postaci surowej ma gęstą, półstałą konsystencję i pomarańczowe zabarwienie, co jest związane z obecnością karotenoidów. W procesie rafinacji są one jednak usuwane wraz z przeciwutleniaczami – olej palmowy zmienia się w gładki, kremowy produkt oraz neutralnym smaku i zapachu. Dzięki temu tłuszcz palmowy nadaje produktom spożywczym odpowiednią konsystencję i strukturę, nie zaburzając przy tym ich smaku, a ponadto zapewnia im trwałość i stabilność.

Na etykietach produktów utwardzony olej palmowy może występować pod kilkoma nazwami:

  • tłuszcz uwodorniony,
  • tłuszcz utwardzony,
  • tłuszcz roślinny utwardzony,
  • tłuszcz częściowo utwardzony,
  • olej roślinny utwardzony.

Oleju palmowego używa się przede wszystkim do produkcji słodyczyczekolady, kremów czekoladowych czy batonów. Tłuszcz palmowy jest także dodawany do ciast i ciastek, chipsów oraz różnych przekąsek. Olej palmowy znajdziemy również w lodach. Stosuje się go też do produkcji margaryny i masła roślinnego, którym nadaje trwałość i stałą konsystencję. Tłuszcz palmowy może także stanowić składnik pieczywa o długim terminie przydatności, pieczywa tostowego, bułek do hamburgerów oraz gotowych ciast – na pizzę czy francuskiego. Ze względu na swoje właściwości, olej palmowy może być wykorzystywany również w przemyśle farmaceutycznym do produkcji suplementów zwalczających cellulit, preparatów wspomagających krążenie, środków przyjmowanych w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca czy kroplach dla dzieci.

Zamienniki oleju palmowego

Wśród zamienników oleju palmowego wymienia się:

  • nasycone tłuszcze zwierzęce,
  • olej roślinny stały w temperaturze pokojowej – masło z kakaowca, masło kokosowe,
  • tłuszcze roślinne płynne w temperaturze pokojowej – olej rzepakowy, oliwa z oliwek.

Olej palmowy – produkcja i pozyskiwanie

Kontrowersje wokół oleju palmowego wzbudza nie tylko jego potencjalna szkodliwość dla zdrowia, ale też sposób uprawy palm oleistych, która w znacznej mierze pozostaje poza jakąkolwiek kontrolą. Główne tereny uprawne znajdują się w Malezji i Indonezji. Kraje te są największym eksporterem oleju palmowego – razem dostarczają 85% jego światowej produkcji. Niestety, nierzadko odbywa się to kosztem środowiska naturalnego. W Malezji i Indonezji dochodzi do masowej wycinki oraz podpaleń lasów tropikalnych w celu zyskania terenów pod uprawę. Ma to poważne konsekwencje dla środowiska i lokalnych społeczności:

  • wydzielany w trakcie pożarów lasów dwutlenek węgla przyczynia się do zwiększenia zanieczyszczenia środowiska;
  • zmniejsza się obszar zajmowany przez tereny zielone;
  • niszczone są naturalne siedliska wielu zwierząt, co prowadzi do ich wymierania. Na skutek przekształcania lasów deszczowych w tereny uprawne, zagrożone wyginięciem są między innymi orangutany, słonie sumatrzańskie i indyjskie, tygrysy sumatrzańskie czy pantery mgliste;
  • niekontrolowane stosowanie środków chemicznych powoduje zanieczyszczenie gleby i pobliskich wód.

Kwestia szkodliwości oleju palmowego jest podnoszona już od dłuższego czasu. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, z jadłospisu na pewno warto wykluczyć produkty zawierające tłuszcze utwardzone. Olej rafinowany natomiast można spożywać w ograniczonych ilościach – a jeśli już, to sięgając po produkty oznaczone certyfikatem RSPO – Roundtable for Sustainable Palm Oil, czyli Stowarzyszenia na rzecz Zrównoważonego Przetwórstwa Oleju Palmowego.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.Chlorella �...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Dyspepsja – rozpoznanie, objawy i metody leczenia zaburzeń poposiłkowych
Dyspepsja, nazywana potocznie niestrawnością, to jedno z najczęściej spotykanych zaburzeń trawienia. Choć większość z nas doświadczyła kiedyś uczucia ciężkości, wzdęć lub bólu brzucha ...

Układ nerwowy

Krwiak mózgu – przyczyny, rodzaje, leczenie. Po jakim czasie występują objawy?
U pacjentów, u których rozwinął się krwiak śródczaszkowy objawy rozpoczynają się od 12 do 72 godzin po zdarzeniu. Szybka interwencja medyczna pozwala zapobiec wystąpieniu nieodwracalnych uszkodzeń mózgu....

Układ nerwowy

Neuroplastyczność, czyli jak zmienia się nasz mózg w odpowiedzi na doświadczenia?
Funkcjonowanie ludzkiego mózgu od wieków stanowi obiekt zainteresowań naukowców. Złożoność architektury połączeń synaptycznych fascynuje badaczy z różnych dziedzin, którzy w sposobie przekazywania informacji pomiędzy&...

Układ nerwowy

Parestezje, czyli niepokojące drętwienia – przyczyny, diagnostyka i leczenie
Mrowienie, drętwienie, uczucie wbijania igieł, czy „omdlenia” kończyn, to tylko niektóre objawy parestezji. Towarzyszą nam one na co dzień i często zwracamy na nie uwagę dopiero wówczas, gdy stają się uciążliwe....

Kosmetyki i uroda

Co na łysienie? Przegląd skutecznych produktów przeciw wypadaniu włosów
Łysienie i nadmierne wypadanie włosów to problem, z którym boryka się wiele osób na całym świecie. Może to być źródłem stresu i obniżonej samooceny....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Dieta i odchudzanie

Różeniec górski - naturalny pogromca stresu i wzmacniacz odporności
Preparaty z rożeńca górskiego cieszą się coraz większym zainteresowaniem osób prowadzących zdrowy tryb życia. Różeniec na tle innych roślin wyróżnia się bogactwem związków, które są niezwykle cenne dla organizm...

Dieta i odchudzanie

Fruktoza – sprzymierzeniec czy cichy wróg? Występowanie i właściwości
Fruktoza jest związkiem, który budzi mieszane uczucia. Z jednej strony większość osób wie, że jest cukrem naturalnie występującym w owocach, warzywach czy miodzie, w związku z tym kojarzy się dobrze....

Układ nerwowy

Kraniotomia – wskazania, przebieg, rekonwalescencja i możliwe powikłania
Kraniotomia jest poważnym zabiegiem neurochirurgicznym, umożliwiającym chirurgowi dostęp do mózgu w przypadku problemów takich jak guzy mózgu, krwiaki czy tętniaki....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem