Mleczko kokosowe - przepisy, właściwości i zastosowanie mleka kokosowego

Mleczko kokosowe - przepisy, właściwości i zastosowanie mleka kokosowego - zdjęcie

Mleczko kokosowe to w ostatnich czasach bardzo modny produkt. Nie jest to nic dziwnego, ponieważ, poza wyjątkowym smakiem, odznacza się licznymi wartościami odżywczymi i leczniczymi. Dostarcza ono organizmowi dużo zdrowych tłuszczów, wapnia, potasu i fosforu, chroni przed chorobami sercowymi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a w dodatku pomaga zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o piękną cerę.

Mleko kokosowe - czym jest i jak powstaje?

Mleko kokosowe to potoczna nazwa napoju uzyskiwanego w procesie ekstrakcji starego miąższu z kokosa i połączenia go z wodą. Zależnie od ilości wykorzystanej w tym celu wody, zawartość tłuszczu oraz innych składników może się różnić pomiędzy poszczególnymi produktami. Napój z kokosa odznacza się świetnym smakiem oraz wieloma zastosowaniami w gastronomii, dlatego chętnie sięgają po niego osoby na diecie wegańskiej bądź chorujące na cukrzycę, nietolerancję laktozy czy celiakię. Mleko kokosowe dobrze sprawdza się jako zamiennik mleka krowiego w diecie.

Mleko kokosowe: właściwości lecznicze

Mleko kokosowe odznacza się nie tylko walorami smakowymi, ale również licznymi właściwościami leczniczymi. Wysoka zawartość wapnia sprawia, że regularne spożywanie mleka kokosowego może pomóc w walce z osteoporozą oraz innymi chorobami wynikającymi z niedoboru tego składnika. Napój kokosowy zawiera także kwas laurynowy oraz kwasy tłuszczowe, działające przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Kwasy tłuszczowe wykazują także działanie przeciwzapalne, sprawdzą się one więc jako wsparcie w leczeniu wszelkich chorób o podłożu autoimmunologicznym. Badania potwierdzają także wpływ spożywania mleczka kokosowego na regulacje poziomu cholesterolu we krwi.

Mleko kokosowe – wartości odżywcze i kalorie

Wartość odżywcza mleka kokosowego jest wysoka, zawiera ono w szczególności dużo zdrowych tłuszczów MCT, w 100g produktu znajduje się:

  • 192 kcal
  • 2,2g białka
  • 2,8g węglowodanów
  • 21,3g tłuszczu (w tym 18,9g nasyconych kwasów tłuszczowych)
  • 2,2g błonnika

Mleko kokosowe jest także bardzo bogatym źródłem wielu minerałów i składników niezbędnych do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu, w skład których wchodzą:

  • potas
  • fosfor
  • magnez
  • żelazo
  • witamina c

Dlaczego warto stosować mleko kokosowe w codziennej diecie?

Mleko kokosowe może być z powodzeniem wykorzystywane jako zamiennik mleka krowiego w przypadku osób, które zmagają się z nietolerancją laktozy, cukrzycą, lub po prostu z rożnych powodów są na diecie wegańskiej i unikają produktów pochodzenia zwierzęcego. Dostarcza ono dużo wapnia, żelaza i innych składników mineralnych, dlatego bardzo dobrze sprawdza się w roli substytutu tradycyjnego mleka, lub po prostu dodatek do codziennego odżywiania. Mleko kokosowe ma liczne właściwości prozdrowotne, pomaga w radzeniu sobie z chorobami autoimmunologicznymi, może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Warto też zwrócić uwagę na to, że tłuszcze mleka kokosowego to w dużej mierze tłuszcze MCT, które są trawione i metabolizowane bardzo szybko, dając dużą dawkę energii oraz zapobiegając odkładaniu się w formie tkanki tłuszczowej. Poza wszystkimi drogocennymi właściwościami płynącymi z picia mleka kokosowego, wypadałoby wspomnieć o tym, że jest ono także po prostu bardzo smaczne i świetnie się sprawdza w wielu przepisach.

Ciśnienie i odporność organizmu pod kontrolą

Mleko kokosowe to idealny produkt dla wszystkich, którzy chcą zadbać o zdrowie, a w szczególności o poprawne krążenie krwi i odpowiednią pracę serca. W składzie mleka kokosowego znajduje się przede wszystkim ogromna ilość kwasu laurynowego, czyli ochronnego kwasu tłuszczowego, odgrywającego kluczową rolę w zachowywaniu oraz przywracaniu równowagi cholesterolu we krwi, a także poprawiającego ogólną kondycje mięśnia sercowego. Duża zawartość zdrowych tłuszczów wpływa także pozytywnie na poziom cukru, zapobiegając chorobom takim jak na przykład cukrzyca. Mleko kokosowe odznacza się także właściwościami bakteriobójczymi i wirusobójczymi, zwiększa także ono ogólną odporność organizmu, chroniąc przed infekcjami i pozwalając na cieszenie się pełnym zdrowie, nawet w okresie jesienno-zimowym.

Mleko kokosowe w walce z nowotworami, odchudzaniem i piękną cerą

Badania udowadniają, że kwasy tłuszczowe zawarte w mleczku kokosowym (w szczególności kwas laurynowy i mirystynowy) mogą skutecznie zwalczać komórki nowotworowe, napój ten może wiec mieć zarówno zastosowanie prewencyjne jako profilaktyka chroniąca przed zachorowaniem, ale także może służyć jako wsparcie leczenia w przypadku, gdy choroba już wystąpiła. 

Mleczko kokosowe uważa się także za środek wspierający odchudzanie. Zdrowe tłuszcze napędzają metabolizm, przy okazji obniżając poziom cukru we krwi oraz zmniejszając apetyt. Pomocna okaże się także wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga oczyszczanie organizmu i pozbywanie się zbędnych kalorii. 

Ekstrakt z miąższu kokosa (zarówno pity, jak i aplikowany na ciało) spowalnia procesy starzenia oraz nawilża skórę, zapewniając piękną i jędrną cerę. Chcąc zadbać o cerę, warto także stosować kokosowe mleczko do opalania, w trakcie zażywania kąpieli słonecznych, działa ono tak samo dobrze jak tradycyjne kremy z filtrem.

Do czego najczęściej wykorzystujemy mleczko kokosowe

Zastosowanie mleka kokosowego jest zależne od rodzaju produktu. Gęstsze napoje kokosowe świetnie sprawdzą się do przygotowania curry, zagęszczenia zup, sosów czy gulaszów. Mleko kokosowe mające rzadszą konsystencję jest idealnym dodatkiem do smoothie, płatków śniadaniowych, owsianek czy naleśników.

Wiele osób stosuje także mleko kokosowe na włosy, by poprawić ich kondycję i zwiększyć objętość. Mleczko kokosowe bywa też składnikiem kosmetyków i mleczek do opalania.

Mleczko kokosowe jest także produktem odpowiednim dla niemowlaka, jednak jedynie jako urozmaicenie diety, a nie zastępstwo dla mleka matki, które powinno być jego głównym pokarmem. Ciekawym dodatkiem do diety dziecka są też desery z musem kokosowym

Mleko kokosowe: zastosowanie w kuchni

Mleczko kokosowe to jeden z podstawowych składników curry. Może ono także być zdrowym dodatkiem do kawy i koktajli lub służyć jako składnik naleśników i owsianek. Świetnie smakuje razem z muesli i ulubionymi owocami. Mleko kokosowe w puszcze to bardzo dobry substytut śmietanki, gdy trzeba zagęścić zupę, sos lub gulasz.

Najlepsze przepisy z użyciem mleczka kokosowego

  1. Kurczak curry z ryżem:

Składniki:

  • Fflet z piersi kurczaka
  • połowa papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • mleczko kokosowe 200 ml
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • łyżka pasty curry
  • łyżka oliwy
  • pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka należy pokroić na małe kawałki i doprawić pieprzem. Warzywa posiekać w kostkę. Usmażyć kurczaka razem z warzywami na łyżce rozgrzanej oliwy. Gdy kurczak będzie gotowy, dodać pastę curry i mleko kokosowe. Kiedy sos się zredukuje, dolać śmietanę i gotować jeszcze przez chwilę. Danie najlepiej podawać z ryżem.

  1. Muesli z mlekiem kokosowym i owocami leśnymi

Składniki:

  • garść muesli
  • garść owoców leśnych
  • 100 ml mleka kokosowego

Jest to bardzo proste i szybkie danie, idealne na śniadanie dla zabieganych. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce. Dodatkowo można posypać je ulubionymi orzechami lub nasionami chia.

Jak zrobić mleko kokosowe?

Cena napoju kokosowego dla wielu może okazać się zbyt wysoka, by kupować je regularnie, dlatego warto nauczyć się przygotowywać domowe mleko kokosowe. Najprostszym przepisem jest mleko z wiórek kokosowych. Aby je przygotować, należy zalać wiórki jednym litrem wody i odstawić do lodówki na przynajmniej 8 godzin, a następnie zblendować je i tak powstały napój przelać przez gazę lub sitko.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem