Kardamon – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto spożywać kardamon?

Kardamon – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto spożywać kardamon? - zdjęcie

Kardamon to znana od wieków przyprawa, doceniana nie tylko za walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne. Dzięki temu kardamon znajduje zastosowanie zarówno jako dodatek do potraw, jak i środek zwalczający rozmaite dolegliwości.

Kardamon – czym jest i jak wygląda?

Kardamon to roślina wywodząca się z południa Indii, gdzie rośnie dziko w gęstych lasach tropikalnych. Obecnie kardamon jest też uprawiany w innych regionach Azji, w tym w Chinach, na Sri Lance i Półwyspie Indochińskim, oraz w Ameryce Środkowej, gdzie panują sprzyjające jego wzrostowi warunki klimatyczne. Najbardziej wartościowym gatunkiem jest kardamon malabarski, z którego upraw pozyskiwana jest najwyższej jakości przyprawa kardamon. Inne, mniej wartościowe odmiany tej rośliny to kardamon majsurski, nepalski czy jawajski. W odróżnieniu od kardamonu malabarskiego zawierają one mniej substancji odpowiadających za charakterystyczny, korzenny aromat rośliny.

Kardamon zwykle osiąga od 2 do nawet 5 metrów wysokości. Jest zbudowany z dużego, bulwiastego, podziemnego kłącza oraz znajdujących się na łodygach wydłużonych liści, które mają około 70 cm długości i 8 cm szerokości. Kwiaty kardamonu o kielichowatym kształcie i niebiesko-białym kolorze zbierają się w gronach. Gdy przekwitają, powstają z nich torebki z trzema komorami, w których ukryte są drobne nasiona – to właśnie one są wykorzystywane jako przyprawa. Zbiory kardamonu odbywają się od października do grudnia, a następnie jego strąki poddaje się suszeniu w taki sposób, by nie uszkodzić owoców. Kardamon jest dostępny pod kilkoma postaciami:

  • w formie mielonej,
  • w całych strąkach,
  • w formie wyłuskanych ziaren,
  • jako dodatek do gotowych produktów, jak herbaty czy kaszki.

Jakie wartości odżywcze można znaleźć w kardamonie?

Kardamon jest źródłem cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Jedna, ważąca około 2 g łyżeczka mielonego kardamonu ma 6,22 kcal. Pozostałe wartości odżywcze kardamonu to:

Wartości odżywcze

Zawartość w 1 łyżeczce (2 g)

Białko

0,22 g

Tłuszcz

0,13 g

Węglowodany

1,37 g

Błonnik

0,56 g

Witamina C

0,43 mg

Witamina B6

0,01 mg

Niacyna (witamina B3)

0,02 mg

Wapń

7,66 mg

Żelazo

0,28 mg

Magnez

4,58 mg

Fosfor

3,56 mg

Potas

22,4 mg

Cynk

0,15 mg


Czy kardamon ma zastosowania lecznicze?

Kardamon jest powszechnie wykorzystywany w medycynie naturalnej. Ze względu na jego prozdrowotne właściwości, jest polecanym dodatkiem do codziennej diety. Kardamon jest uznawany za remedium między innymi na problemy trawienne i dolegliwości żołądkowo-jelitowe – w tym celu stosowano go już w starożytnych Chinach. Kardamon pomaga zwalczyć nudności, zgagę, wzdęcia czy gazy, a za sprawą działania rozkurczowego – okazuje się przydatny także przy nieżycie żołądka. W przypadku problemów z trawieniem najlepiej sięgnąć po mielony kardamon lub olejek kardamonowy.

Kardamon wspiera również organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Kardamon wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a ponadto działa rozgrzewająco. Dzięki zawartości olejków eterycznych sprawdza się w też w leczeniu infekcji dróg oddechowych – przynosi ulgę w kaszlu i katarze oraz udrażnia zatkany nos. Przy przeziębieniu i grypie szczególnie polecana jest czarna herbata z dodatkiem kardamonu, którą można także pić w chłodne dni, natomiast do łagodzenia kaszlu i kataru najlepsze są inhalacje z olejkiem kardamonowe.

Kardamon to również ceniony naturalny środek na problemy z erekcją i potencję – w Indiach jest nawet uznawany za jeden ze skuteczniejszych afrodyzjaków. W czym tkwi tajemnica jego działania? Podobnie jak inne ostre przyprawy, kardamon poprawia ukrwienie narządów płciowych, czego efektem jest mocniejsza i dłuższa erekcja.

Z kolei starożytni Egipcjanie stosowali kardamon jako środek wspomagający utrzymanie higieny jamy ustnej – w Indiach do dziś jego nasiona są używane jako guma do żucia. Kardamon szybko i na długo pozwala zwalczyć nieświeży oddech – jest to zasługa zawartych w roślinie octanu terpinylu oraz cyneolu, które mają silne właściwości antybakteryjne. Kardamon jest więc zalecany osobom borykającym się z halitozą oraz innych schorzeniami, których konsekwencją jest nieświeży oddech. Dla wsparcia higieny jamy ustnej warto też sięgnąć po nić dentystyczną z kardamonem.

Kardamon a odchudzanie

Kardamon jest również często polecany osobom odchudzającym się – dodawany do różnych potraw czy herbaty może przyspieszać utratę zbędnych kilogramów. Wszystko za sprawą olejków eterycznych obecnych w nasionach kardamonu. Pobudzają one wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przemiana materii odbywa się sprawniej i szybciej. Regulacja procesów metabolicznych sprzyja też oczyszczaniu organizmu z toksyn i innych produktów ubocznych.

Inne popularne zastosowania kardamonu

Kardamon jest wykorzystywany nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w przemyśle kosmetycznym. Olejek kardamonowy jest używany między innymi do aromaterapii – jest bowiem uważany za skuteczny środek odprężający i pobudzający. Olejek kardamonowy może ponadto stanowić:

  • składnik perfum,
  • składnik olejków do masażu,
  • składnik kosmetyków o działaniu ujędrniającym i wyszczuplającym,
  • dodatek do kąpieli terapeutycznych.

Kardamon – przeciwwskazania. Kto nie powinien spożywać kardamonu?

Kardamon bez wątpienia jest jedną z najbardziej wartościowych przypraw. Istnieją jednak pewne okoliczności, w których przestrzega się przed jego stosowaniem. Wśród przeciwwskazań do spożywania kardamonu wymienia się:

  • zdiagnozowaną alergię na kardamon lub inne przyprawy korzenne;
  • zapalenie błony śluzowej żołądka lub wrzody żołądka;
  • ciążą oraz karmienie piersią.

Dobroczynne właściwości kardamonu i jego korzystny wpływ na zdrowie znane były już w starożytności. Obecnie wykorzystywany jest on jako naturalny środek na problemy trawienne, przeziębienie i grypę, kłopoty z potencją czy wspomagający odchudzanie. Wspaniałe walory smakowe kardamonu sprawiają jednak, że on jest chętnie stosowany również w kuchni, gdzie jest cenionym dodatkiem do dań azjatyckich, a zwłaszcza indyjskich.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....

Choroby skóry

Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Alergia

Uczulenie na słońce - jak złagodzić wysypkę od słońca na skórze wrażliwej?
Alergia na słońce zwana jest również polimorficzną erupcją świetlną i choć lekarze nie znają dokładnej przyczyny jej występowania, istnieją sposoby, aby łagodzić nieprzyjemne dolegliwości....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby skóry

Plamy na skórze - co mogą oznaczać? Przyczyny, leczenie i pielęgnacja skóry z problemami
Plamy na skórze są nie tylko problemem natury estetycznej. Mogą bowiem świadczyć o bardzo poważnych schorzeniach zdrowotnych, których nie powinno się bagatelizować....

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Sport i fitness

Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną rozmową, imprezą czy spotkaniem. W dodatku mogą po...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ nerwowy

Zespół Retta: przyczyny, objawy, dziedziczenie i leczenie
Zespół Retta (RTT) jest postępującą chorobą, która zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Schorzenie jest nierozerwalnie związane z chromosomem X, a objawy występują niemal wyłącznie u kobiet. ...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem