zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Zdrowy tryb życia

Kardamon – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto spożywać kardamon?

 Kardamon – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto spożywać kardamon?

Kardamon to znana od wieków przyprawa, doceniana nie tylko za walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne. Dzięki temu kardamon znajduje zastosowanie zarówno jako dodatek do potraw, jak i środek zwalczający rozmaite dolegliwości.

Kardamon – czym jest i jak wygląda?

Kardamon to roślina wywodząca się z południa Indii, gdzie rośnie dziko w gęstych lasach tropikalnych. Obecnie kardamon jest też uprawiany w innych regionach Azji, w tym w Chinach, na Sri Lance i Półwyspie Indochińskim, oraz w Ameryce Środkowej, gdzie panują sprzyjające jego wzrostowi warunki klimatyczne. Najbardziej wartościowym gatunkiem jest kardamon malabarski, z którego upraw pozyskiwana jest najwyższej jakości przyprawa kardamon. Inne, mniej wartościowe odmiany tej rośliny to kardamon majsurski, nepalski czy jawajski. W odróżnieniu od kardamonu malabarskiego zawierają one mniej substancji odpowiadających za charakterystyczny, korzenny aromat rośliny.

Kardamon zwykle osiąga od 2 do nawet 5 metrów wysokości. Jest zbudowany z dużego, bulwiastego, podziemnego kłącza oraz znajdujących się na łodygach wydłużonych liści, które mają około 70 cm długości i 8 cm szerokości. Kwiaty kardamonu o kielichowatym kształcie i niebiesko-białym kolorze zbierają się w gronach. Gdy przekwitają, powstają z nich torebki z trzema komorami, w których ukryte są drobne nasiona – to właśnie one są wykorzystywane jako przyprawa. Zbiory kardamonu odbywają się od października do grudnia, a następnie jego strąki poddaje się suszeniu w taki sposób, by nie uszkodzić owoców. Kardamon jest dostępny pod kilkoma postaciami:

  • w formie mielonej,
  • w całych strąkach,
  • w formie wyłuskanych ziaren,
  • jako dodatek do gotowych produktów, jak herbaty czy kaszki.

Jakie wartości odżywcze można znaleźć w kardamonie?

Kardamon jest źródłem cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Jedna, ważąca około 2 g łyżeczka mielonego kardamonu ma 6,22 kcal. Pozostałe wartości odżywcze kardamonu to:

Wartości odżywcze

Zawartość w 1 łyżeczce (2 g)

Białko

0,22 g

Tłuszcz

0,13 g

Węglowodany

1,37 g

Błonnik

0,56 g

Witamina C

0,43 mg

Witamina B6

0,01 mg

Niacyna (witamina B3)

0,02 mg

Wapń

7,66 mg

Żelazo

0,28 mg

Magnez

4,58 mg

Fosfor

3,56 mg

Potas

22,4 mg

Cynk

0,15 mg


Czy kardamon ma zastosowania lecznicze?

Kardamon jest powszechnie wykorzystywany w medycynie naturalnej. Ze względu na jego prozdrowotne właściwości, jest polecanym dodatkiem do codziennej diety. Kardamon jest uznawany za remedium między innymi na problemy trawienne i dolegliwości żołądkowo-jelitowe – w tym celu stosowano go już w starożytnych Chinach. Kardamon pomaga zwalczyć nudności, zgagę, wzdęcia czy gazy, a za sprawą działania rozkurczowego – okazuje się przydatny także przy nieżycie żołądka. W przypadku problemów z trawieniem najlepiej sięgnąć po mielony kardamon lub olejek kardamonowy.

Kardamon wspiera również organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Kardamon wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a ponadto działa rozgrzewająco. Dzięki zawartości olejków eterycznych sprawdza się w też w leczeniu infekcji dróg oddechowych – przynosi ulgę w kaszlu i katarze oraz udrażnia zatkany nos. Przy przeziębieniu i grypie szczególnie polecana jest czarna herbata z dodatkiem kardamonu, którą można także pić w chłodne dni, natomiast do łagodzenia kaszlu i kataru najlepsze są inhalacje z olejkiem kardamonowe.

Kardamon to również ceniony naturalny środek na problemy z erekcją i potencję – w Indiach jest nawet uznawany za jeden ze skuteczniejszych afrodyzjaków. W czym tkwi tajemnica jego działania? Podobnie jak inne ostre przyprawy, kardamon poprawia ukrwienie narządów płciowych, czego efektem jest mocniejsza i dłuższa erekcja.

Z kolei starożytni Egipcjanie stosowali kardamon jako środek wspomagający utrzymanie higieny jamy ustnej – w Indiach do dziś jego nasiona są używane jako guma do żucia. Kardamon szybko i na długo pozwala zwalczyć nieświeży oddech – jest to zasługa zawartych w roślinie octanu terpinylu oraz cyneolu, które mają silne właściwości antybakteryjne. Kardamon jest więc zalecany osobom borykającym się z halitozą oraz innych schorzeniami, których konsekwencją jest nieświeży oddech. Dla wsparcia higieny jamy ustnej warto też sięgnąć po nić dentystyczną z kardamonem.

Kardamon a odchudzanie

Kardamon jest również często polecany osobom odchudzającym się – dodawany do różnych potraw czy herbaty może przyspieszać utratę zbędnych kilogramów. Wszystko za sprawą olejków eterycznych obecnych w nasionach kardamonu. Pobudzają one wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przemiana materii odbywa się sprawniej i szybciej. Regulacja procesów metabolicznych sprzyja też oczyszczaniu organizmu z toksyn i innych produktów ubocznych.

Inne popularne zastosowania kardamonu

Kardamon jest wykorzystywany nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w przemyśle kosmetycznym. Olejek kardamonowy jest używany między innymi do aromaterapii – jest bowiem uważany za skuteczny środek odprężający i pobudzający. Olejek kardamonowy może ponadto stanowić:

  • składnik perfum,
  • składnik olejków do masażu,
  • składnik kosmetyków o działaniu ujędrniającym i wyszczuplającym,
  • dodatek do kąpieli terapeutycznych.

Kardamon – przeciwwskazania. Kto nie powinien spożywać kardamonu?

Kardamon bez wątpienia jest jedną z najbardziej wartościowych przypraw. Istnieją jednak pewne okoliczności, w których przestrzega się przed jego stosowaniem. Wśród przeciwwskazań do spożywania kardamonu wymienia się:

  • zdiagnozowaną alergię na kardamon lub inne przyprawy korzenne;
  • zapalenie błony śluzowej żołądka lub wrzody żołądka;
  • ciążą oraz karmienie piersią.

Dobroczynne właściwości kardamonu i jego korzystny wpływ na zdrowie znane były już w starożytności. Obecnie wykorzystywany jest on jako naturalny środek na problemy trawienne, przeziębienie i grypę, kłopoty z potencją czy wspomagający odchudzanie. Wspaniałe walory smakowe kardamonu sprawiają jednak, że on jest chętnie stosowany również w kuchni, gdzie jest cenionym dodatkiem do dań azjatyckich, a zwłaszcza indyjskich.



mgr farm. Michał Kędzierski

Tytuł magistra farmacji otrzymał na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Posiada też licencjat z Wydziału Biologii Uniwersytetu Łódzkiego. Otrzymał liczne certyfikaty z zakresu zarządzania i technik sprzedaży oraz pozyskiwania i obsługi Klientów.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.