Kalarepa – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść kalarepę?

Kalarepa – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść kalarepę? - zdjęcie

Kalarepa to pyszne, bardzo zdrowe, ale jednocześnie niedoceniane warzywo. W kalarepie znajdziemy witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi wielu chorób oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Kalarepa – co to za warzywo?

Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej. Jest rośliną dwuletnią, należącą do rodziny kapustowatych. Kalarepa była znana już w starożytności, ale nie występuje na stanowiskach naturalnych. W Polsce jest popularną rośliną uprawną – na naszych stołach najczęściej pojawiają się jej odmiany o zielonych lub fioletowych łodygach. Kalarepa ma delikatny, chrupiący miąższ, o lekko słodkawym, przypominającym surową kapustę smaku.

Kalarepa – wartości odżywcze

Kalarepa jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a przy tym jest niskokaloryczna i zawiera śladowe ilości tłuszczu. Jakie wartości odżywcze ma kalarepa?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g kalarepy surowej

Zawartość w 100 g kalarepy gotowanej

Wartość energetyczna

27 kcal

29 kcal

Białko

1,7 g

1,8 g

Węglowodany

6,2 g

6,69 g

Tłuszcz

0,1 g

0,11 g

Błonnik

3,6 g

1,1 g

Witamina C

62 mg

54 mg

Tiamina (witamina B1)

0,05 mg

0,04 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,02 mg

0,02 mg

Niacyna (witamina B3)

0,4 mg

0,39 mg

Witamina B6

0,15 mg

0,154 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

16 µg

12 µg

Witamina A

36 IU

35 IU

Witamina E

0,48 mg

0,52 mg

Witamina K

0,1 µg

0,1 µg

Wapń

24 mg

25 mg

Żelazo

0,4 mg

0,4 mg

Magnez

19 mg

19 mg

Fosfor

46 mg

45 mg

Potas

360 mg

340 mg

Sód

20 mg

21 mg

Cynk

0,03 mg

0,31 mg



Kalarepa – właściwości zdrowotne

Podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, również kalarepa wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Za te właściwości kalarepy odpowiadają glukozynolany, czyli związki siarkowe, które rozkładają się na dwie substancje: izotiocyjany i indole. Zmniejszają one ryzyko rozwoju chorób nowotworowych lub wspierają ich leczenie, choć naukowcy podkreślają, że mechanizm ich działania wymaga przeprowadzenia dalszych badań.

Kalarepa zawiera też luteinę – jest to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania wzroku. Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Chroni ona także oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB. Należy jednak pamiętać, że luteina może tracić swoje właściwości podczas długiego gotowania. Ponadto kalarepa wykazuje działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, za które również odpowiadają izotiocyjany i indole. Zwalczają one między innymi bakterię Helicobacter pylori, która przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Liście kalarepy – właściwości zdrowotne

Nie wszyscy wiedzą, że jadalna jest nie tylko kulista, zgrubiała łodyga kalarepy, przez specjalistów określana jabłkiem. Jeść można też liście kalarepy na długich ogonkach – co więcej, nawet powinno się to robić. Znajduje się w nich bowiem wiele substancji o prozdrowotnym działaniu, w tym witamina C, która jest jedną z witamin na potencję, a ponadto białko czy wapń – liście zawierają ich nawet więcej niż zgrubiała łodyga.

Po liście kalarepy powinny sięgać zwłaszcza osoby zmagające się z anemią – znajdują się w nich duże ilości żelaza, które pomaga uporać się z niedokrwistością. Liście kalarepy sprzyjają także oczyszczaniu organizmu. Dzięki obecności chlorofilu, związku o właściwościach detoksykujących, liście kalarepy wspierają odbywający się w wątrobie proces usuwania toksyn z organizmu. Regulują one również perystaltykę jelit, hamuje stany zapalne i przyspiesza gojenie ran.

Kalarepa a odchudzanie

Kalarepę do jadłospisu z powodzeniem mogą włączyć też osoby, które są na diecie odchudzającej. Warzywo to jest przede wszystkim niskokaloryczne – 100 g surowej kalarepy ma zaledwie 27 kcal, a gotowanej jedynie 2 kcal więcej. Można ją więc bez wyrzutów sumienia przegryzać między posiłkami zamiast niezdrowych, obfitujących w tłuszcz i cukier przekąsek. Ponadto kalarepa zawiera błonnik, który wspomaga redukcję wagi i zapewnia uczucie sytości na długo.

Kalarepa – przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść kalarepy?

Choć kalarepa nie bez powodu uznawana jest za jedno z najzdrowszych warzyw, nie wszyscy mogą korzystać z jej niezwykłych prozdrowotnych właściwości. Jest ona niewskazana między innymi na diecie wątrobowej, którą stosuje się w ramach profilaktyki lub leczenia chorób wątroby. Surowa kalarepa u osób wyjątkowo wrażliwych może także powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia lub zaparcia – w takim przypadku można spróbować ugotować ją na parze. Kalarepy w zbyt dużych ilościach nie powinny jeść również osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy.

Jak wybrać dobrą kalarepę?

Kupując kalarepę, najlepiej sięgać po warzywa małej lub średniej wielkości – te większe mogą okazać się twarde lub włókniste – ze sztywnymi, zielonymi liśćmi. Warto też wziąć ją w dłoń i sprawdzić, ile waży – dobra kalarepa powinna być cięższa, niż sugerowałby to jej rozmiar. Istotnym aspektem jest także prawidłowe przechowywanie kalarepy. Bulwę można trzymać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, natomiast w lodówce, schowaną do foliowego woreczka, do tygodnia.

Kalarepa – jak jeść? Jak wykorzystać kalarepę w kuchni?

Wiele osób uważa, że najlepsza jest kalarepa na surowo. Trudno się z tym nie zgodzić, przynajmniej częściowo, szczególnie że w takiej postaci zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Jeśli mamy starsze, twardsze kalarepy, świetnie będą smakować podane na ciepło – gotowane, zapiekane, duszone czy faszerowane. Warzywo to doskonale nadaje się również do surówek, zapiekanek czy zup. Do sałatek możemy śmiało dodawać też młode liście kalarepy pokrojone jak natkę pietruszki.

Kalarepa to znane od lat, ale często niedoceniane warzywo. Okazuje się jednak, że warto włączyć je na stałe do diety. Kalarepa ma liczne właściwości zdrowotne – wspiera profilaktykę chorób nowotworowych, działa grzybobójczo i bakteriobójczo, wspomaga funkcjonowanie wzroku oraz oczyszcza organizm z toksyn.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem