Histamina – alergia, nietolerancja, produkty. Na czym polega alergia na histaminę?

Histamina – alergia, nietolerancja, produkty. Na czym polega alergia na histaminę? - zdjęcie

Histamina – alergia, nietolerancja, produkty. Na czym polega alergia na histaminę?

Histamina jest produkowana fizjologicznie przez ludzki organizm. Dodatkowo jej źródłem są także niektóre produkty spożywcze, a także piwa czy wina. Choć w teorii histamina nie powinna zagrażać zdrowiu człowieka, to jedna w przypadku nietolerancji na ten związek chemiczny, ignorowanie wszelkich charakterystycznych dolegliwość może mieć fatalne skutki. Jaką rolę tak naprawdę pełni w organizmie histamina i dlaczego nie należy ignorować objawów jej nietolerancji?

  • Czym jest histamina?
  • Jaką rolę pełni histamina w naszym organizmie?
  • Alergia na histaminę - kiedy się pojawia?
  • Nietolerancja histaminy a reakcje alergiczne
  • Leki antyhistaminowe – czy są skuteczne? Jak działają?
  • Histamina – produkty o dużej zawartości
  • Dieta antyhistaminowa – zasady i przykładowy jadłospis

Przeczytajcie także więcej ważnych informacji o wszelkiego rodzaju alergiach.

Czym jest histamina?

Histamina jest hormonem naturalnie występującym w organizmie, pełniącym szereg teść istotnych funkcji. Jest on magazynowany przede wszystkim w komórkach tucznych organizmu (są to komórki tkanki łącznej oraz błon śluzowych) w formie nieczynnej. Histamina uwalniana jest dopiero pod wpływem w różnego rodzaju czynników - przede wszystkim zmiany temperatury, uszkodzenia tkanki czy kontaktu z alergenem. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że histamina znajduje się w niektórych produktach spożywczych, szczególnie tych, które powstały w wyniku działalności bakterii (niekoniecznie dodanych celowo). W odpowiednio funkcjonującym organizmie histamina po spożyciu zostaje rozłożona w jelitach, pod wpływem enzymu diaminooksydazy (DAO).

Jaką rolę pełni histamina w naszym organizmie?

Główną rolą, jaką histamina pełni w organizmie, jest funkcja ochronna. Oznacza to, że hormon ten przyspiesza między innymi gojenie się ran, pozytywnie wpływa również na napięcie mięśni gładkich (czyli oskrzeli, jelit, żołądka czy macicy), a także współdziała z innymi hormonami, poprzez regulację wydzielania hormonów przedniego płata przysadki czy pobudzenie wydzielania soku żołądkowego. Histamina ma także bardzo duży wpływ także na przebieg reakcji alergicznych. Jeżeli dojdzie do kontaktu z alergenem, wówczas histamina zostaje uwolniona, naczynia krwionośne ulegają rozszerzeniu się (ze względu na spadek ciśnienia), przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych się zwiększa, pojawiają się również miejscowe zaczerwienienie i obrzęk.

Choć teoretycznie histamina niesie ze sobą niewielkie zagrożenie dla organizmu w postaci świądu skóry, kataru, zaczerwienienia i łzawienia oczu, duszności, kaszlu czy biegunki, to w wyniku przesadnej reakcję organizmu na jej obecność może dojść do pewnych szkód w organizmie. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że nie tylko alergeny aktywują uwolnienie się histaminy z komórek tucznych. Na uwolnienie hormonów wpływ mają także inne bodźce, taki jak urazy, nadmierny ucisk czy niska temperatura.

Alergia na histaminę - kiedy się pojawia?

Tak naprawdę histamina sama w sobie nie jest niczym szkodliwym dla organizmu, jednakże problemu wynikającego z niej nietolerancji nie można bagatelizować. Spożywanie duże ilości produktów, które zawierają w sobie histaminę, nawet u zdrowych osób mogą prowadzić do wystąpienia symptomów zatrucia. Po czym można rozpoznać, że pojawia się nietolerancję histaminy? Pierwsze niepokojące objawy to:

  • gwałtowne zaczerwienienie skóry,
  • uporczywe bóle głowy i brzucha, 
  • biegunki,
  • kołatanie serca, 
  • nudności i wymioty, 
  • pokrzywka, 
  • suchość w jamie ustnej, 
  • duszność, 
  • kaszel, 
  • świąd, 
  • skrajnych przypadkach może wystąpić utrata świadomości.

Czasami w wyniku alergii na histaminę, osoby cierpiące na tę przypadłość odczuwają w ustach pieprzny posmak, nieprzyjemny metaliczny lub gorzki. W przypadku alergii na histaminę podobnie jak iw przypadku innych należy liczyć się z tym, że w skrajnych przypadkach może pojawić się wstrząs anafilaktyczny i zawał serca, a nawet obrzęk płuc czy arytmia nadkomorowa. Chyba nie ma najmniejszych wątpliwości co do tego, to dolegliwości mogące poważnie zagrażać życiu. Nietolerancja histaminy jest sprawą poważną, diagnoza nie należy do najłatwiejszych. Bardzo duże znaczenie w diagnozowaniu przypadłości ma rzetelny wywiad lekarski, uwzględniający ilość spożytych produktów zawierających histaminę oraz czas, w jakim pojawiły się pierwsze dolegliwości (w większości przypadków jest to 20-60 minut po kontakcie z alergenem). W aptekach dostępnych jest mnóstwo lekarstw na alergię. Tylko które są godne uwagi? Warto przede wszystkim zastanowić się nad zakupem następujących produktów: histamina w granulkachlek przeciwalergicznyaerozol do nosa

Nietolerancja histaminy a reakcje alergiczne

Nietolerancja histaminy nie ma nic wspólnego z reakcją alergiczną, będącego odpowiedział systemu immunologicznego. Nietolerancja pojawia się w przypadkach braku w organizmie enzymów, które odpowiedzialne są za rozkładanie histaminy pochodzącej z pokarmów (najczęściej wiąże się to z brakiem diaminooksydazy). W wyniku braku hormonu histamina odkłada się w organizmie, żeby stając się do krwiobiegu przez błonę śluzową. Powoduje to wystąpienie objawów, które za bardzo podobny do reakcji alergicznych. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że uczulenie na histaminę może być wrodzone lub nabyte. 

W przypadku osób wrażliwych na histaminę reakcje występują już po przyjęciu z pokarmów od 5 do 10 mg substancji. Jeżeli ta ilość jest większa, objawy są bardziej intensywne i zaostrzone, w niektórych przypadkach dochodzi do ostrego zatrucia, które może skończyć się nawet śmiercią.

Leki antyhistaminowe – czy są skuteczne? Jak działają 

Celem przyjmowania leków antyhistaminowych jest przeciwdziałanie nadmiarowi uwalnianej przez organizm histaminy. Takie leki odpowiednio dobrane są w stanie zlikwidować nieprzyjemne objawy alergiczne. Choć ich działanie przynosi oczekiwane skutki, należy liczyć się z tym, że działanie niektórych z nich może mieć skutki uboczne, w postaci:

  • senności,
  • obniżonej sprawności psychofizycznej,
  • zaparć,
  • bólu głowy,
  • suchości błony śluzowej jamy ustnej.

Powyższe skutki uboczne odnoszą się przede wszystkim do antyhistaminowych leków starszego typu. W przypadku tych nowoczesnych, problem dolegliwości związanych w przyjmowaniem tego typu medykamentów pojawia się bardzo rzadko. Komfortowe życie z alergią nie jest łatwe, choć nie jest też niemożliwe. Z pewnością pomocne będą specjalistyczne leki na alergie.

Histamina – produkty o dużej zawartości

Chcąc unikać histaminy w produktach spożywczych warto z jadłospisu usunąć produkty mocno przetworzone, najlepiej z możliwie jak najkrótszym okresem przydatności do spożycia. Warto również wiedzieć, w których produktach znajduje się jej najwięcej:

  • produkty pszeniczne,
  • pieczywo na drożdżach,
  • długodojrzewające sery (przede wszystkim parmezan, Brie, Camembert, Rapesan, Ementaler, Roquefort, oscypek),
  • konserwy mięsne,
  • wędliny solne,
  • kiełbasy,
  • niektóre ryby (przede wszystkim wędzone),
  • kiszonki,
  • pomidory,
  • bakłażany,
  • truskawki,
  • papaje,
  • ananasy,
  • gruszki,
  • orzechy (włoskie, laskowe, makadamia).

Dieta antyhistaminowa – zasady i przykładowy jadłospis

Głównym celem stosowania diet antyhistaminowej jest zatrzymanie wydzielania nadmiernej ilości histaminy, która uwalnia się w trakcie reakcji immunologicznej na alergeny. W przypadku nadwrażliwości na działanie tego chemicznego związku należy bezwzględnie stosować odpowiednią dietę. Tylko jak w takim przypadku komponować posiłki. Oto kilka przykładów.

ŚNIADANIE /II ŚNIADANIE

  • pieczywo bez drożdży z masłem i wędliną/twarogiem/jajkiem i warzywami (z wyłączeniem pomidorów),
  • płatki owsiane z owocami suszonymi
  • kasza jaglana z bakaliami na wodzie lub mleku,
  • serek wiejski na słodko,
  • jajecznica ze szczypiorkiem.

OBIAD

  • gotowane warzywa (50% porcji) z chudym mięsem lub białą rybą (25% porcji) z ryżem, makaronem, kaszą (koniecznie z pełnego ziarna);
  • ryba w ziołach z grilla (najlepiej dorsz);
  • ryż z polędwicą i warzywami;
  • filet z indyka pieczony z marchewką i selerem,
  • zupa z dyni.

KOLACJA

  • kanapki lub sałatki z ulubionych warzyw.

Pomiędzy poszczególnymi przekąskami można sięgać po przekąski w postaci owoców, naturalnych jogurtów, maślanek, kefirów czy ciastek zbożowych lub wafli ryżowych.

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.