Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków

Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze - zdjęcie
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nieleczona insulinooporność może prowadzić do rozwinięcia się cukrzycy typu 2.

W artykule wyjaśnimy:

  • jaka jest rola diety w walce z insulinoopornością,
  • jak komponować jadłospis dla insulinoopornych,
  • jakie produkty powodują wyrzuty insuliny,
  • jakich produktów unikać,
  • czy warto przestrzegać zasad diety niskowęglowodanowej,
  • na czym polega dieta DASH,
  • jak zmienić nawyki żywieniowe.

Zobacz także artykuł: "Cukrzyca: typy, oznaki i badanie glukozy. Kompendium wiedzy jak żyć z cukrzycą w XXI wieku".

Insulinooporność - ważna rola diety w zarządzaniu chorobą

Insulinooporność stanowi jedno z najpowszechniejszych zaburzeń metabolicznych. Na jej rozwój może mieć wpływ szereg czynników, w tym złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, predyspozycje genetyczne oraz stres. Jednym z najważniejszych elementów terapii jest zmiana stylu życia oraz sposobu odżywiania. Dieta w insulinooporności powinna opierać się na zmniejszeniu ilości tłuszczu, alkoholu oraz cukrów prostych. Konieczne jest jednoczesne zwiększenie podaży błonnika, który znajdziemy w pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Dieta na insulinooporność pomaga zmniejszyć masę ciała. Warto pamiętać o tym, że bardzo często niewrażliwości na insulinę towarzyszy także otyłość. W przypadku pacjentów z nadwagą zaleca się stopniowe zmniejszanie masy ciała. Zmniejszenie wagi może znacznie podnieść wrażliwość tkanek na insulinę. Co więcej, odpowiednio skonstruowany jadłospis zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2. Należy podkreślić, iż obniżenie ciśnienia pełni kluczową rolę w kontroli glikemii.

Dieta w insulinooporności – podstawowe zasady komponowania posiłków

Dieta dla insulinoopornych stanowi podstawę leczenia niefarmakologicznego. W przypadku pacjentów z otyłością należy zdecydować się na wprowadzenie diety redukcyjnej. Jak schudnąć w insulinooporności? Odchudzanie umożliwi spożywanie od 500 do 700 kcal mniej niż dzienne zapotrzebowanie. Kluczowe znaczenie ma również sposób komponowania jadłospisu. Węglowodany powinny stanowić ok. 45% składu diety. Sięgaj głównie po produkty o niskim indeksie glikemicznym, nieprzekraczającym 55 IG.

Kluczowe znaczenie ma także regularne spożywanie posiłków oraz sięganie po 5 porcji warzyw i owoców dziennie. W leczeniu insulinooporności pomoże zwiększona podaż błonnika, który znajdziemy m.in. w nasionach strączkowych oraz produktach zbożowych. Zrezygnuj przy tym z wysoko przetworzonej żywności, alkoholu oraz ogranicz ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Jakie produkty powodują wyrzut insuliny?

Wyrzuty insuliny następują w momencie podwyższenia cukru we krwi, gdy trzustka zaczyna produkować większą ilość hormonu w celu ułatwienia przyswajania glukozy. Wyrzuty insuliny mogą powodować wzrost insulinooporności. Jakie produkty powodują wyrzut insuliny? Pacjenci powinni w pierwszej kolejności ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych, czystych soków oraz słodzonych napojów. Jakie jedzenie nie powoduje wyrzutu insuliny? Podstawą powinno być odpowiednie zbilansowanie posiłków pod względem ilości białek, tłuszczów i węglowodanów. Ryzyko wystąpienia wyrzutu insuliny zwiększa jednocześnie spożywanie zbyt dużych porcji.

Jakich produktów nie jeść przy insulinooporności?

Na czym polega dieta przy insulinooporności? Czego nie jeść? W pierwszej kolejności zrezygnuj z białego pieczywa, słodkich płatków śniadaniowych, mocno przetworzonych produktów i wędlin, słodkich jogurtów, gotowych mieszanek ziołowych i kostek rosołowych.

Co jeść przy insulinooporności? Wybieraj przede wszystkim nieprzetworzone produkty o prostym składzie. Tradycyjne wędliny i przetwory mięsne kupowane w sklepach zastąp samodzielnie przygotowywanym pieczonym lub gotowanym mięsem. Sięgaj przy tym po tłuste ryby morskie, które staną się ważnym źródłem kwasów omega. Najlepiej sprawdzą się łososie, sardynki i makrele. W przypadku nabiału sięgaj po produkty bez dodatku cukru. W Twoim menu nie może zabraknąć również warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych. Ważnym urozmaiceniem będą produkty z mąki żytniej, orkiszowej, gryczanej, jęczmiennej oraz migdałowej.

Dieta niskowęglowodanowa a insulinooporność - czy jest skuteczna?

Dieta niskowęglowodanowa cieszy się dużą popularnością wśród osób cierpiących na insulinooporność. Warto pamiętać jednak o tym, że nie ma wielu dowodów jednoznacznie potwierdzających jej skuteczność. Kluczem podczas wyboru diety powinno być obserwowanie reakcji organizmu. Standardowe zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego zalecają podaż węglowodanów na poziomie 45%. W przypadku tych o niskim indeksie glikemicznym ich ilość może wzrosnąć nawet do 60%. Osoby o małej aktywności fizycznej mogą natomiast zmniejszyć ilość węglowodanów do 25%.

Dieta DASH a insulinooporność - czy może pomóc w leczeniu choroby?

Dieta DASH uważana jest za jeden z najskuteczniejszych modeli żywienia osób cierpiących na insulinooporność. Opiera się przede wszystkim na spożywaniu nieprzetworzonej żywności. Doskonale sprawdzi się także u osób cierpiących na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze oraz otyłość. Wspomniany sposób odżywiania ułatwia odchudzanie oraz zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Znajdziemy w niej pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce i warzywa oraz niskotłuszczowe produkty nabiałowe. W jadłospisie nie może zabraknąć jednocześnie olejów roślinnych, ryb oraz roślin strączkowych.

Jak zmienić nawyki żywieniowe, aby poprawić kontrolę glukozy we krwi?

Zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna stanowią podstawę leczenia insulinooporności. Warto pamiętać o tym, że stan ten może prowadzić w konsekwencji do licznych powikłań zdrowotnych, w tym do cukrzycy typu 2. Zmianę nawyków żywieniowych rozpocznij od przygotowania jadłospisu uwzględniającego indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne. Pamiętaj o jedzeniu śniadań oraz spożywaniu 5 pełnowartościowych posiłków. Regularne jedzenie zmniejszy ryzyko wyrzutów insuliny oraz ułatwi obniżenie masy ciała.

Źródła:

  • Dieta DASH – kluczem do zdrowia seniorów, https://pacjent.gov.pl/print/pdf/node/418 (dostęp 07.02.2024).
  • Insulinooporność – czy prowadzi do cukrzycy?, https://pacjent.gov.pl/print/pdf/node/4691 (dostęp 07.02.2024),
  • Dominika Musiałowska, Małgorzata Słoma, Vademecum. Zbiór najczęściej zadawanych pytań na grupach wsparcia dla insulinoopornych, https://insulinoopornosc.com/wp-content/uploads/2018/08/VADEMECUM_DLA_INSULINOOPORNYCH.pdf (dostęp 07.02.2024),
  • Małgorzata Rusek, Diety niskowęglowodanowe a insulinooporność, https://insulinoopornosc.com/lowcarb/ (dostęp 07.02.2024),
  • Renata Stawerska, et. al., Insulinooporność i stan przedcukrzycowy – diagnostyka i leczenie, Lekarz POZ, nr 5/2021, https://www.termedia.pl/Insulinoopornosc-i-stan-przedcukrzycowy-diagnostyka-i-leczenie,98,45711,1,0.html (dostęp 07.02.2024),
  • Joanna Suliburska, Justyna Kuśnierek, Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w rozwoju insulinooporności, Forum Zaburzeń Metabolicznych, tom 1, nr 3/2010, https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/download/28724/23493 (dostęp 07.02.2024).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem