Dieta miażdżycowa – czym się charakteryzuje oraz czego trzeba unikać?

Dieta miażdżycowa jadłospis - zdjęcie

iażdżyca stopniowo zmniejsza światło tętnic, utrudniając swobodny przepływ krwi w organizmie. Choroba uznawana jest za przewlekłą, a nieleczona prowadzi do niedokrwienia narządów wewnętrznych. Narażone na jej wystąpienie są osoby prowadzące siedzący tryb życia i odżywiający się nieprawidłowo. Aktywność fizyczna i odpowiednio skomponowana dieta miażdżycowa pomagają w profilaktyce oraz leczeniu choroby.

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak powinna wyglądać dieta dla miażdżycowców?
  • Które produkty spożywcze można spożywać, a których unikać na diecie miażdżycowej?
  • Jak skomponować jadłospis dla miażdżycowca?
  • Z jakich przepisów korzystać na diecie miażdżycowej?

Więcej o miażdżycy przeczytasz w artykule: Miażdżyca: przyczyny, objawy, dieta - jak leczyć miażdżycę?

Dieta miażdżycowa - podstawowe informacje

Dietę miażdżycową stosować można w profilaktyce i leczeniu choroby. Opiera się ona o zróżnicowane produkty spożywcze, które mają dostarczyć organizmowi niezbędnych mu składników odżywczych. Prawidłowo skomponowana dieta miażdżycowa powinna być uboga w tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego oraz cukry proste. Zamiast nich do jadłospisu włączyć należy produkty zawierające tłuszcze nienasycone i błonnik. Codzienne menu dobrze uzupełnić o warzywa i owoce, a zamiast mięsa spożywać ryby morskie. Przestrzeganie powyższych zasad ma prowadzić do ograniczenia cholesterolu w krwi, którego nadmiar uznawany jest za bezpośrednią przyczynę miażdżycy. O tym, jaka dieta przy miażdżycy będzie najlepsza można porozmawiać z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

Miażdżyca to poważna choroba, mogąca prowadzić do szeregu powikłań zdrowotnych. Jednym z nich jest zakrzepica żył głębokich, o której więcej dowiesz się z artykułu: Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie.

Dla kogo jest dieta miażdżycowa?

Dietę ograniczającą tłuszcze zwierzęce, cholesterol oraz cukry proste powinny stosować osoby, u których zdiagnozowano miażdżycę. Prawidłowy sposób odżywiania jest ważnym wsparciem leczenia, dlatego dieta miażdżycowa jest często polecana w gabinetach lekarskich. Chory powinien postawić na spożywanie większej ilości warzyw, owoców, produktów zbożowych, czy ryb, przy jednoczesnym ograniczeniu jedzenia mięsa. Do posiłków można dodawać oleje roślinne, pestki dyni, czy nasiona słonecznika.

Z diety zmniejszającej poziom cholesterolu we krwi mogą korzystać nie tylko osoby chore na miażdżyce, ale także chcące zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia. Odpowiednio wcześnie stosowana dieta przeciwmiażdżycowa zapobiega rozwojowi choroby, pomaga utrzymać właściwą masę ciała i dostarcza do organizmu niezbędną mu energię.

Osobami szczególnie narażonymi na zachorowanie na miażdżycę są osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Dowiedz się więcej na ten temat z artykułu: Cholesterol - jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?

Jakie produkty można jeść na diecie miażdżycowej?

Menu w profilaktyce i leczeniu miażdżycy dobrze oprzeć na posiłkach ubogich w cukry proste i cholesterol. Dania warto przygotowywać poprzez tradycyjne gotowanie, przyrządzanie na parze lub pieczenie w folii. O szczegółowe zalecenia w diecie miażdżycowej spytać możesz swojego lekarza lub dietetyka. 

Osoby stosujące dietę miażdżycową powinny włączyć do jadłospisu takie produkty, jak:

  • ryby morskie,
  • oleje roślinne (w tym olej słonecznikowy, sojowy, czy kukurydziany),
  • warzywa i owoce,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • produkty zbożowe,
  • czosnek, imbir, siemię lniane,
  • mleko, jogurty i kefiry odtłuszczone,
  • orzechy, pestki i nasiona.

Oprócz przestrzegania diety warto zadbać o suplementację. Kapsułki Vitaminum A+E Medana mają działanie profilaktyczne w chorobach związanych z "wolnymi rodnikami", do których należy miażdżyca.

Dieta miażdżycowa - czego należy szczególnie unikać?

W przypadku wystąpienia miażdżycy nóg dieta powinna być bezwzględnie przestrzegana. Tylko w ten sposób ustrzec się można przed przykrymi konsekwencjami choroby, do których należy zawał serca, udar mózgu, a nawet amputacja. Które z produktów należy wyrzucić z codziennego jadłospisu?

  • słodycze, ciasta, słodzone napoje,
  • tłuste mięso,
  • żółtka jaj,
  • potrawy fast food, chipsy, frytki,
  • błyskawiczne zupy,
  • dania zawierające dużo soli kuchennej,
  • tłuste sery, smalec, śmietanki,
  • potrawy głęboko smażone.

Osoby chorujące na miażdżyce powinny pamiętać, że czynnikiem przykładającym się do postępu choroby są używki. Warto tym samym zrezygnować z picia alkoholu i palenia papierosów zarówno przed, jak i po jej zdiagnozowaniu.


Dieta miażdżycowa - przykładowy jadłospis

Podstawową zasadą odżywiania jest spożywanie dużej ilości posiłków w ciągu dnia. Małe, pełnowartościowe porcje będą lepiej przyswajane przez organizm, a dodatkowo pomogą zadbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Nadwaga przyczynia się bowiem do rozwoju choroby, dlatego należy dążyć do redukcji ciała do optymalnego poziomu. Zobacz przykładowy jadłospis w diecie miażdżycowej:

Śniadanie

Chleb graham, wędlina drobiowa, plasterki ogórka, zielona herbata

Przekąska

Mix z sałaty, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórka, chudego twarogu, polany oliwą z oliwek podany z bułką grahamką i kawą zbożową

Obiad

Gotowane ziemniaki, duszona pierś z indyka, pomidorki koktajlowe, sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy

Podwieczorek

Koktajl z odtłuszczonego jogurtu naturalnego, banana, jagód i naturalnego soku jabłkowego

Kolacja

Grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z pastą rybną lub chudym twarogiem i pomidorkami, garść pestek dyni, zielona herbata

Do codziennego jadłospisu w diecie miażdżycowej włączyć można także mleczko pszczele.

Polecane przepisy na diecie miażdżycowej

Zróżnicowana dieta jest podstawą skutecznej profilaktyki i leczenia choroby. Oprócz nieprzetworzonych produktów dostępnych w sklepach, osoby stosujące ten sposób żywienia mogą sięgać po niecodzienne przepisy na pożywne dania. Jakie przykłady diety miażdżycowej można wykorzystać w kuchni?

Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i sosem czosnkowym

Makaron (250g) ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania. Dwie małe piersi z kurczaka potnij w drobną kostkę i przysmaż na oleju z oliwek z tymiankiem, pieprzem, oregano i bazylią. Cztery garści fasolki szparagowej ugotuj na miękko. W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dodaj do odtłuszczonego jogurtu naturalnego (200g). Przypraw pieprzem i odstaw do lodówki na około 10 minut. Na ugotowany makaron połóż ciepłe piersi z kurczaka, a następnie wyłóż na nie fasolkę szparagową. Całość polej sosem czosnkowym. Smacznego!

Domowy sos tzatziki

Cztery ogórki gruntowe zetrzyj na tarce, po czym odstaw na bok. Po upływie około 10 minut odciśnij sok i dodaj 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę. Pod bieżącą wodą opłukaj pęczek koperku, posiekaj go i dodaj do ogórków z czosnkiem. Dodaj 200g odtłuszczonego jogurtu greckiego i dokładnie wymieszaj. Sos przypraw pieprzem i odstaw na pół godziny do lodówki. Gotowe!

Niedobór witamin i minerałów w diecie możesz uzupełniać przez przyjmowanie preparatów w tabletkach, kapsułkach lub syropach.

Należy pamiętać, by dieta dla chorych na miażdżycę była zróżnicowana. Jej podstawą powinno być ograniczenie potraw bogatych w nienasycone tłuszcze, sól, cukier prosty i cholesterol. W zamian należy spożywać posiłki pełnowartościowe powstające na bazie morskich ryb, warzyw, czy olejów roślinnych.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem