Dieta miażdżycowa – czym się charakteryzuje oraz czego trzeba unikać?

Dieta miażdżycowa jadłospis - zdjęcie

iażdżyca stopniowo zmniejsza światło tętnic, utrudniając swobodny przepływ krwi w organizmie. Choroba uznawana jest za przewlekłą, a nieleczona prowadzi do niedokrwienia narządów wewnętrznych. Narażone na jej wystąpienie są osoby prowadzące siedzący tryb życia i odżywiający się nieprawidłowo. Aktywność fizyczna i odpowiednio skomponowana dieta miażdżycowa pomagają w profilaktyce oraz leczeniu choroby.

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak powinna wyglądać dieta dla miażdżycowców?
  • Które produkty spożywcze można spożywać, a których unikać na diecie miażdżycowej?
  • Jak skomponować jadłospis dla miażdżycowca?
  • Z jakich przepisów korzystać na diecie miażdżycowej?

Więcej o miażdżycy przeczytasz w artykule: Miażdżyca: przyczyny, objawy, dieta - jak leczyć miażdżycę?

Dieta miażdżycowa - podstawowe informacje

Dietę miażdżycową stosować można w profilaktyce i leczeniu choroby. Opiera się ona o zróżnicowane produkty spożywcze, które mają dostarczyć organizmowi niezbędnych mu składników odżywczych. Prawidłowo skomponowana dieta miażdżycowa powinna być uboga w tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego oraz cukry proste. Zamiast nich do jadłospisu włączyć należy produkty zawierające tłuszcze nienasycone i błonnik. Codzienne menu dobrze uzupełnić o warzywa i owoce, a zamiast mięsa spożywać ryby morskie. Przestrzeganie powyższych zasad ma prowadzić do ograniczenia cholesterolu w krwi, którego nadmiar uznawany jest za bezpośrednią przyczynę miażdżycy. O tym, jaka dieta przy miażdżycy będzie najlepsza można porozmawiać z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

Miażdżyca to poważna choroba, mogąca prowadzić do szeregu powikłań zdrowotnych. Jednym z nich jest zakrzepica żył głębokich, o której więcej dowiesz się z artykułu: Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie.

Dla kogo jest dieta miażdżycowa?

Dietę ograniczającą tłuszcze zwierzęce, cholesterol oraz cukry proste powinny stosować osoby, u których zdiagnozowano miażdżycę. Prawidłowy sposób odżywiania jest ważnym wsparciem leczenia, dlatego dieta miażdżycowa jest często polecana w gabinetach lekarskich. Chory powinien postawić na spożywanie większej ilości warzyw, owoców, produktów zbożowych, czy ryb, przy jednoczesnym ograniczeniu jedzenia mięsa. Do posiłków można dodawać oleje roślinne, pestki dyni, czy nasiona słonecznika.

Z diety zmniejszającej poziom cholesterolu we krwi mogą korzystać nie tylko osoby chore na miażdżyce, ale także chcące zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia. Odpowiednio wcześnie stosowana dieta przeciwmiażdżycowa zapobiega rozwojowi choroby, pomaga utrzymać właściwą masę ciała i dostarcza do organizmu niezbędną mu energię.

Osobami szczególnie narażonymi na zachorowanie na miażdżycę są osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Dowiedz się więcej na ten temat z artykułu: Cholesterol - jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?

Jakie produkty można jeść na diecie miażdżycowej?

Menu w profilaktyce i leczeniu miażdżycy dobrze oprzeć na posiłkach ubogich w cukry proste i cholesterol. Dania warto przygotowywać poprzez tradycyjne gotowanie, przyrządzanie na parze lub pieczenie w folii. O szczegółowe zalecenia w diecie miażdżycowej spytać możesz swojego lekarza lub dietetyka. 

Osoby stosujące dietę miażdżycową powinny włączyć do jadłospisu takie produkty, jak:

  • ryby morskie,
  • oleje roślinne (w tym olej słonecznikowy, sojowy, czy kukurydziany),
  • warzywa i owoce,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • produkty zbożowe,
  • czosnek, imbir, siemię lniane,
  • mleko, jogurty i kefiry odtłuszczone,
  • orzechy, pestki i nasiona.

Oprócz przestrzegania diety warto zadbać o suplementację. Kapsułki Vitaminum A+E Medana mają działanie profilaktyczne w chorobach związanych z "wolnymi rodnikami", do których należy miażdżyca.

Dieta miażdżycowa - czego należy szczególnie unikać?

W przypadku wystąpienia miażdżycy nóg dieta powinna być bezwzględnie przestrzegana. Tylko w ten sposób ustrzec się można przed przykrymi konsekwencjami choroby, do których należy zawał serca, udar mózgu, a nawet amputacja. Które z produktów należy wyrzucić z codziennego jadłospisu?

  • słodycze, ciasta, słodzone napoje,
  • tłuste mięso,
  • żółtka jaj,
  • potrawy fast food, chipsy, frytki,
  • błyskawiczne zupy,
  • dania zawierające dużo soli kuchennej,
  • tłuste sery, smalec, śmietanki,
  • potrawy głęboko smażone.

Osoby chorujące na miażdżyce powinny pamiętać, że czynnikiem przykładającym się do postępu choroby są używki. Warto tym samym zrezygnować z picia alkoholu i palenia papierosów zarówno przed, jak i po jej zdiagnozowaniu.


Dieta miażdżycowa - przykładowy jadłospis

Podstawową zasadą odżywiania jest spożywanie dużej ilości posiłków w ciągu dnia. Małe, pełnowartościowe porcje będą lepiej przyswajane przez organizm, a dodatkowo pomogą zadbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Nadwaga przyczynia się bowiem do rozwoju choroby, dlatego należy dążyć do redukcji ciała do optymalnego poziomu. Zobacz przykładowy jadłospis w diecie miażdżycowej:

Śniadanie

Chleb graham, wędlina drobiowa, plasterki ogórka, zielona herbata

Przekąska

Mix z sałaty, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórka, chudego twarogu, polany oliwą z oliwek podany z bułką grahamką i kawą zbożową

Obiad

Gotowane ziemniaki, duszona pierś z indyka, pomidorki koktajlowe, sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy

Podwieczorek

Koktajl z odtłuszczonego jogurtu naturalnego, banana, jagód i naturalnego soku jabłkowego

Kolacja

Grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z pastą rybną lub chudym twarogiem i pomidorkami, garść pestek dyni, zielona herbata

Do codziennego jadłospisu w diecie miażdżycowej włączyć można także mleczko pszczele.

Polecane przepisy na diecie miażdżycowej

Zróżnicowana dieta jest podstawą skutecznej profilaktyki i leczenia choroby. Oprócz nieprzetworzonych produktów dostępnych w sklepach, osoby stosujące ten sposób żywienia mogą sięgać po niecodzienne przepisy na pożywne dania. Jakie przykłady diety miażdżycowej można wykorzystać w kuchni?

Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i sosem czosnkowym

Makaron (250g) ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania. Dwie małe piersi z kurczaka potnij w drobną kostkę i przysmaż na oleju z oliwek z tymiankiem, pieprzem, oregano i bazylią. Cztery garści fasolki szparagowej ugotuj na miękko. W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dodaj do odtłuszczonego jogurtu naturalnego (200g). Przypraw pieprzem i odstaw do lodówki na około 10 minut. Na ugotowany makaron połóż ciepłe piersi z kurczaka, a następnie wyłóż na nie fasolkę szparagową. Całość polej sosem czosnkowym. Smacznego!

Domowy sos tzatziki

Cztery ogórki gruntowe zetrzyj na tarce, po czym odstaw na bok. Po upływie około 10 minut odciśnij sok i dodaj 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę. Pod bieżącą wodą opłukaj pęczek koperku, posiekaj go i dodaj do ogórków z czosnkiem. Dodaj 200g odtłuszczonego jogurtu greckiego i dokładnie wymieszaj. Sos przypraw pieprzem i odstaw na pół godziny do lodówki. Gotowe!

Niedobór witamin i minerałów w diecie możesz uzupełniać przez przyjmowanie preparatów w tabletkach, kapsułkach lub syropach.

Należy pamiętać, by dieta dla chorych na miażdżycę była zróżnicowana. Jej podstawą powinno być ograniczenie potraw bogatych w nienasycone tłuszcze, sól, cukier prosty i cholesterol. W zamian należy spożywać posiłki pełnowartościowe powstające na bazie morskich ryb, warzyw, czy olejów roślinnych.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.