Dieta jajeczna – zasady, skuteczność, efekty. Jak błyskawiczna dieta wpływa na zdrowie?

Dieta jajeczna – zasady, skuteczność, efekty - zdjęcie
Dieta jajeczna to system odchudzania, który obiecuje błyskawiczny spadek wagi w ciągu zaledwie kilku dni stosowania. Jakie są główne założenia diety? Jakich efektów możemy się spodziewać i jak długo należy ją stosować? Czy dieta jajeczna nadaje się dla każdego? O czym trzeba pamiętać przed rozpoczęciem diety jajecznej?
 

Sprawdź także: Dieta redukcyjna - najważniejsze zasady i polecane produkty.

Na czym polega dieta jajeczna?

Dieta jajeczna to ekspresowa kuracja odchudzająca. Szybkie efekty diety wymagają jednak restrykcyjnego podejścia do żywienia. Dieta jajeczna opiera się - jak sama nazwa wskazuje - na spożywaniu dużej ilości jajek. W zależności od jej poszczególnych rodzajów poza jajkami do jadłospisu włączone mogą być także wybrane owoce i warzywa oraz niewielka ilość mięsa drobiowego i ryb. Innymi słowy, to dieta eliminacyjna, w której drastycznie ograniczamy spożycie węglowodanów. W dużej mierze błyskawiczna dieta z jajkiem nawiązuje do popularnej obecnie diety ketogenicznej i wysokobiałkowej. Dieta jajeczna zgodnie z zaleceniami jej twórców (za których uważa się specjalistów z amerykańskiej kliniki Mayo) powinna być stosowana wyłącznie przez określony czas. W zależności od wariantu diety to od 5 do 14 dni.

Efekty diety jajecznej – ile można schudnąć?

Dieta jajeczna jest wymagającym sposobem żywienia, a jednak zdobywa wielu zwolenników. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na szybko widoczne rezultaty. Dieta jajeczna efekty daje wyjątkowo szybko, dlatego szczególnie chętnie sięgają po nią osoby na początku zmagań z nadmiarowymi kilogramami lub szykujące się na ważne wydarzenie. Zgodnie z deklaracjami twórców, to błyskawiczna kuracja odchudzająca, dzięki której można zrzucić od 2 do nawet 5 kilogramów (w ciągu zaledwie 5-6 dni stosowania). Warto jednak pamiętać, że w początkowym okresie odchudzania tracimy nie tylko tkankę tłuszczową, ale także zatrzymaną w organizmie wodę, treść pokarmową czy zapasy glikogenu w mięśniach.

Dieta jajeczna – rodzaje

Dieta jajeczna występuje w różnych wariantach, w odmiennym stopniu wykluczających spożywanie innych pokarmów. W każdym z nich podstawę dziennego wyżywienia stanowią jajka - zazwyczaj zalecane w liczbie 6 sztuk dziennie. Mogą towarzyszyć im owoce, warzywa, w niektórych wariantach także mięso. Jak w praktyce wygląda dieta jajeczna - rodzaje diety przewidują odmienne jadłospisy. Najczęściej stosowana jest tradycyjna dieta jajeczna. Jej bardziej restrykcyjnym wariantem jest dieta jajeczno-grejpfrutowa. Najwięcej wyrzeczeń wymaga całkowita monodieta, czyli ekstremalna dieta jajeczna.

Tradycyjna dieta jajeczna

Tradycyjna dieta jajeczna jest rozpisana na 3 posiłki dziennie. Każdy z nich obejmuje 2 gotowane jajka (na twardo, na miękko lub w koszulce). Towarzyszą im owoce i warzywa - jednak lista produktów dozwolonych na diecie także jest ściśle ograniczona, tak, aby zachować niski poziom węglowodanów w spożywanych posiłkach. Dlatego w diecie jajecznej niedozwolone są produkty zbożowe (pieczywo, kasze, makarony) i nasiona warzyw strączkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica itd.). Wykluczone jest także jedzenie warzyw skrobiowych, tak jak:

  • ziemniaki,
  • bataty,
  • buraki,
  • marchew,
  • kukurydza.

W jadłospisie tradycyjnej diety jajecznej mogą znaleźć się warzywa nieskrobiowe, takie jak np. pomidor, szpinak, papryka, cukinia, sałata. Owoce - wyłącznie niskocukrowe. Na diecie jajecznej można zatem jeść np. maliny, grejpfruty, truskawki. Wszystkie te produkty należy spożywać w ograniczonych ilościach, podobnie jak chude mięso.

Dieta jajeczno-grejpfrutowa

Dieta jajeczno-grejpfrutowa to bardziej radykalna odmiana diety jajecznej. Jadłospis jest ściśle ograniczony do dwóch produktów - jajek i grejpfrutów. W diecie jajeczno-grejpfrutowej wszystkie 3 posiłki dziennie są złożone z 2 jajek na twardo i połówki grejpfruta.

Ekstremalna dieta jajeczna

Nazwa ekstremalna dieta jajeczna jest w tym przypadku niezwykle trafna. To rodzaj diety, w której zalecane jest wyłącznie spożycie jajek i wody. To skrajnie rygorystyczny sposób żywienia, który budzi zastrzeżenia wielu ekspertów ds. żywienia.

Niezależnie od wariantu diety jajecznej, wspólnym zaleceniem jest ograniczenie soli, a także picie dużej ilości płynów. W przypadku tradycyjnej diety jajecznej dopuszczalne jest m.in. picie herbaty lub kawy (bez mleka).

Dieta jajeczna 3-, 5- i 14-dniowa - jak długo stosować?

Dieta jajeczna to dieta wykluczająca. To oznacza, że podczas jej stosowania eliminujemy z posiłków wiele składników odżywczych oraz niezbędnych witamin i minerałów. Dlatego zgodnie z zaleceniami, należy ją prowadzić jedynie w określonym, niedługim czasie. Jak długo? W zależności od determinacji odchudzającego się, a także jego stanu zdrowia, w poradnikach dietetycznych pojawia się:

  • dieta jajeczna 3-dniowa,
  • dieta jajeczna 5-dniowa,
  • dieta jajeczna 14-dniowa.

Dieta jajeczna 3-dniowa jest uznawana za najbezpieczniejszy dla zdrowia wariant tej diety. W klasycznej diecie jajecznej najczęściej rekomendowane jest stosowanie diety przez 5-6 dni. Dieta jajeczna występuje także w wariancie diety 14-dniowej. To system żywienia najbliższy pierwotnym założeniom dietetyków z kliniki Mayo, w której tzw. egg-fast, czyli post jajeczny, jest tylko jednym z etapów.

Kto i kiedy powinien stosować dietę jajeczną?

Dieta jajeczna jest skuteczna, jeżeli zależy nam na szybkim ujrzeniu rezultatów. To może dotyczyć m.in. osób z dużą nadmiarową masą ciała, zawodników szykujących się do startu w niektórych dyscyplinach (np. sporty walki), czy bardziej prozaicznie - w przypadku przygotowań do dużego wyjścia. Monodieta jajeczna może być stosowana tylko w krótkim okresie i nie zastąpi długotrwałego, zrównoważonego żywienia. Bezwzględnie nie powinny wybierać jej osoby u których występują niedobory żywieniowe, nadmierny cholesterol, anemia, cukrzyca, choroby nerek lub układu sercowo-naczyniowego.

Błyskawiczna dieta z jajkiem - jakie są główne zalety i ograniczenia?

Zarówno wady, jak i zalety diety jajecznej wynikają z właściwości głównego produktu, na jakim się opiera - czyli jajek. Jajka są znakomitym źródłem białka, niezbędnych człowiekowi aminokwasów, witamin m.in. rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz witamin z grupy B i minerałów takich jak selen, magnez, potas, jod. Jajka są niskokaloryczne i mają zerowy indeks glikemiczny. To doskonały produkt spożywczy, o ile jest elementem zrównoważonej diety, bogatej w zdrową żywność. Dzięki dużej zawartości białka zapewniają także dużą sytość. Należy jednak pamiętać, że dieta oparta wyłącznie na jajkach może doprowadzić do wzrostu poziomu złego cholesterolu, obciążyć nerki i doprowadzić do niedoborów żywieniowych.

Wady diety jajecznej – zagrożenia dla organizmu

Jednym z głównych zarzutów wobec rygorystycznej odmiany diety jajecznej jest bardzo wysokie ryzyko pojawienia się efektu jojo. Po okresie reżimu dietetycznego często zdarza się, że utracone wcześniej kilogramy szybko odzyskujemy z nawiązką. O wiele bezpieczniejszym i zdrowszym, choć mniej spektakularnym rozwiązaniem jest stosowanie zbilansowanej diety z lekkim deficytem kalorycznym na co dzień. O ile 3 dni postu jajecznego nie powinny wyrządzić poważnych szkód w organizmie, to jej dłuższe stosowanie może prowadzić do braków witamin i minerałów oraz wzrostu poziomu cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol), który jest jednym z kluczowych czynników rozwoju chorób serca i układu krążenia.

Źródła:

  • Konik Aleksandra, Dieta jajeczna - na czym polega. Jaja i ich miejsce w diecie, https://dietetycy.org.pl/dieta-jajeczna/, (data dostępu: 16.01.2024)
  • Pawłowska Kamila, Dieta jajeczna - na czym polega i ile można schudnąć?, https://www.medme.pl/artykuly/dieta-jajeczna-odchudzajaca-efekty-zasady-i-jadlospis,67593.html, (data dostępu: 16.01.2024)
  • Socha-Chyżyński, Natasza, Dieta jajeczna – błyskawiczna dieta bazująca na 6 jajkach dziennie, https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/odchudzanie/dieta-jajeczna-blyskawiczna-dieta-bazujaca-na-6-jajkach-dziennie-aa-6WVp-yaCe-cWnd.html (data dostępu: 16.01.2024)
  • Kijowski Jacek, Leśnierowski Grzegorz, Cegielska-Radziejewska Renata, Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych, w: „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość.", 2013, 5 (90), str. 29 – 41

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.Chlorella �...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Dyspepsja – rozpoznanie, objawy i metody leczenia zaburzeń poposiłkowych
Dyspepsja, nazywana potocznie niestrawnością, to jedno z najczęściej spotykanych zaburzeń trawienia. Choć większość z nas doświadczyła kiedyś uczucia ciężkości, wzdęć lub bólu brzucha ...

Układ nerwowy

Krwiak mózgu – przyczyny, rodzaje, leczenie. Po jakim czasie występują objawy?
U pacjentów, u których rozwinął się krwiak śródczaszkowy objawy rozpoczynają się od 12 do 72 godzin po zdarzeniu. Szybka interwencja medyczna pozwala zapobiec wystąpieniu nieodwracalnych uszkodzeń mózgu....

Układ nerwowy

Neuroplastyczność, czyli jak zmienia się nasz mózg w odpowiedzi na doświadczenia?
Funkcjonowanie ludzkiego mózgu od wieków stanowi obiekt zainteresowań naukowców. Złożoność architektury połączeń synaptycznych fascynuje badaczy z różnych dziedzin, którzy w sposobie przekazywania informacji pomiędzy&...

Układ nerwowy

Parestezje, czyli niepokojące drętwienia – przyczyny, diagnostyka i leczenie
Mrowienie, drętwienie, uczucie wbijania igieł, czy „omdlenia” kończyn, to tylko niektóre objawy parestezji. Towarzyszą nam one na co dzień i często zwracamy na nie uwagę dopiero wówczas, gdy stają się uciążliwe....

Kosmetyki i uroda

Co na łysienie? Przegląd skutecznych produktów przeciw wypadaniu włosów
Łysienie i nadmierne wypadanie włosów to problem, z którym boryka się wiele osób na całym świecie. Może to być źródłem stresu i obniżonej samooceny....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Dieta i odchudzanie

Różeniec górski - naturalny pogromca stresu i wzmacniacz odporności
Preparaty z rożeńca górskiego cieszą się coraz większym zainteresowaniem osób prowadzących zdrowy tryb życia. Różeniec na tle innych roślin wyróżnia się bogactwem związków, które są niezwykle cenne dla organizm...

Dieta i odchudzanie

Fruktoza – sprzymierzeniec czy cichy wróg? Występowanie i właściwości
Fruktoza jest związkiem, który budzi mieszane uczucia. Z jednej strony większość osób wie, że jest cukrem naturalnie występującym w owocach, warzywach czy miodzie, w związku z tym kojarzy się dobrze....

Układ nerwowy

Kraniotomia – wskazania, przebieg, rekonwalescencja i możliwe powikłania
Kraniotomia jest poważnym zabiegiem neurochirurgicznym, umożliwiającym chirurgowi dostęp do mózgu w przypadku problemów takich jak guzy mózgu, krwiaki czy tętniaki....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem