Koszyk
0
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Zdrowy tryb życia

Dieta dla seniora - wskazówki żywieniowe dla osób starszych i chorujących

 Dieta dla seniora - wskazówki żywieniowe

Osoby starsze oraz chorujące muszą dostosować swój tryb życia w zależności od ograniczeń wynikających ze stanu zdrowia. W większości przypadków jedzenie fast food’ów, słodyczy czy tłustego jedzenia jest niewskazane. Do jakich wskazówek żywieniowych należy się wówczas stosować? Jest to uzależnione od indywidualnych uwarunkowań każdego z nas, w tym na przykład zestawu spożywanych leków. Mimo to można wskazać zestaw porad o uniwersalnym charakterze.

Jaka powinna być dieta w chorobie oraz dla seniorów? Jakie ograniczenia w diecie wywołują niektóre jednostki choroboweCo jeść podczas choroby i czym jest tzw. dieta lecznicza? Jeśli poszukujesz odpowiedzi na te pytania, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – wyjaśnienia znajdziesz w przygotowanym przez nas poradniku.

Odpowiednia dieta to nie jedyne ważne zagadnienie – istotny jest także całokształt. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak należy prowadzić zdrowy tryb życia, zobacz także inny z naszych artykułów: Jak prowadzić zdrowy tryb życia?

Dieta lekkostrawna dla seniora – bezpieczne żywienie osób starszych

Jeśli interesuje Cię dieta lekkostrawna – przepisy i szczegółowe zalecenia w tym zakresie możesz uzyskać w ramach konsultacji z profesjonalnym dietetykiem. Zasadniczo, opiera się ona na takich produktach, które nie są wysokoprzetworzone i nie zawierają dużych ilości węglowodanów. Oprócz tego, potraw nie należy smażyć. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest duszenie na parze lub gotowanie.

Zbilansowana dieta osób starszych – jak powinna wyglądać i co zawierać?

Podczas przygotowywania diety zbilansowanej należy zadbać, by wybierać produkty z różnych grup żywieniowych, a posiłki były urozmaicone. Należy zadbać o to, by dzienna wartość kaloryczna wynosiła ok. 2000 kalorii. Zaleca się spożywanie min. 2 l wody.

Jak zadbać o odżywianie w chorobie osób starszych?

Dietetyczne jadłospisy dla seniora można przygotowywać w oparciu o konsultacje ze specjalistą – to on przygotuje przykładowy jadłospis dla osób starszych, np. dietę DASH (jest to ważne, gdy występują choroby żywieniowe, w tym zespół jelita drażliwego – przepisy kulinarne uwzględniające stan zdrowia chorego są konieczne). Generalnie, powinna być to dieta niskobłonnikowa oraz przepisy z makroskładnikami

Dieta dla osób leżących – dieta dla obłożnie chorych

Podstawą jest dieta lekkostrawna i warzywa (ziemniaki) gotowane na parze. Zaleca się spożywanie mięsa nie częściej niż raz na tydzień. Konieczne jest zadbanie, by dzienna wartość kaloryczna wynosiła ok. 1800-2000 kalorii

Czym jest dieta płynna i półpłynna?

Dieta płynna oraz dieta półpłynna (czasem określana także jako tzw. dieta miękka) jest stosowana w okresie kilku dni, a nawet tygodni po przeprowadzeniu poważnego zabiegu laryngologicznego, stomatologicznego lub związanego z układem pokarmowym (rektoskopia, kolonoskopia itd.). Nie ma w tym nic dziwnego – po wykonaniu tego typu zabiegów przełykanie i jedzenie tradycyjnych potraw może sprawiać trudności, a nawet powodować powikłania.

W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem jest tzw. dieta płynna. półpłynna. Jest to taki rodzaj diety, w przypadku którego tradycyjne potrawy (np. ziemniaki, pomidory czy inne warzywa) zostają zastąpione odpowiednikami w formie koktajlu oraz zagęszczonych płynów. Dodatkowo, u pacjentów leżących stosuje się wariant wzbogacony o dodatkowe składniki odżywcze – jest to tak zwana dieta płynna wzmocniona.

Jakie potrawy można spożywać w ramach rozwiązania, które jest określane zbiorczo jako dieta płynnaPrzykładyprzepisy i jadłospis możesz ustalić w ramach konsultacji ze specjalistą.

Dieta obfita w warzywa i owoce przy przyjmowaniu leków

Należy pamiętać, że chociaż owoce i warzywa są obfite w cenne witaminy i składniki odżywcze, to niektóre z nich – w tym między innymi grejpfruty, pomarańcze i limonki – mogą mieć zły wpływ na metabolizm leków.

Dodatki do żywności na poprawne funkcjonowanie organizmu

Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie organizmu, warto – oprócz standardowej diety – pamiętać o unikaniu takich dodatków jak na przykład konserwanty chemiczne poprawiające smak produktów. Zamiast tego, lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z miodu naturalnego czy słodkich owoców.

Odżywianie seniorów – dieta w wybranych schorzeniach

W Internecie można znaleźć liczne poradniki dotyczące odżywiania się seniorów. Warto jednak pamiętać, że powinny być one traktowane głównie jako wskazówki. Chcąc uzyskać bardziej merytoryczne zalecenia, należy skonsultować się z dietetykiem oraz lekarzem.

Dieta żołądkowa przy refluksie i wrzodach

W przypadku bólu i chorób żołądka należy stosować produkty, które hamują wydzielanie soku żołądkowego. Są to m.in.: masła, śmietany, mleko, przegotowana woda, chude mięso i wędliny oraz ryby.

Dieta przy schorzeniach wątroby

W przypadku chorób wątroby podstawą jest dieta lekkostrawna. Mięso drobiowe, wołowina, jajka i nabiał bezcukrowy – zestaw ten to podstawa. Aby nie podrażniać chorej wątroby i przyspieszyć jej regenerację, należy unikać produktów zawierających tłuszcze (np. majonez, śmietana). Bezwzględnie zakazuje się spożywania alkoholu oraz ostrych przypraw.

Dieta w chorobach trzustki

W celu dbania o prawidłowy stan zdrowia, ważne jest zapobieganie chorobom trzustki. Aby móc działać profilaktycznie, warto unikać zbyt dużych ilości alkoholu oraz wyrobów tytoniowych. Podobnie jak w przypadku innych schorzeń, należy w takim przypadku unikać produktów ciężkostrawnych (wędliny, potrawy smażone). Oczywiście, nie zniweluje to ryzyka pojawienia się choroby, ale zmniejsza ryzyko jej wystąpienia.

Dieta w osteoporozie

W przypadku osób z osteoporozą należy zadbać o to, by dieta była obfita w takie artykuły spożywcze:

  • ryby morskie (łososie, pstrągi),
  • warzywa, owoce,
  • mleko, sery twarogowe,
  • cielęcina, dziczyzna,
  • pieczywo razowe,
  • herbaty miętowe i ziołowe,
  • galaretki, przekąski sojowe, budynie.

Nie zaleca się z kolei przede wszystkim produktów silnie solonych, słodyczy (czekolady, kakao) oraz tłustych serów.

Dieta przy chorobie nerek

Choroby nerek (np. niewydolność) to poważne schorzenia. Oznacza to, że szczególnie ważne jest zadbanie o prawidłową dietę. Jakie produkty powinien obejmować jadłospis w przypadku pacjentów borykających się z chorymi nerkami? Podstawą zdrowej diety są produkty lekkostrawne.

Śniadanie powinno składać się z kanapek z dżemem owocowym miodem itp. oraz herbaty owocowej lub kawy zbożowej. Idealny obiad dla osoby chorej na nerki to „tradycyjna” zupa (np. barszcz czy krupnik), kolacja zaś powinna być złożona z owoców, pasty warzywnej oraz herbaty.

Do niewskazanych artykułów spożywczych należą:

  • mocne herbaty oraz kawy,
  • produkty obfite w tłuszcze,
  • smażone jaja,
  • ocet, musztarda itd.

Dieta podopiecznych z chorobami krążenia

Aby zapobiec rozwojowi chorób układu krążenia, należy przede wszystkim usunąć z diety produkty obfite w tłuszcze zwierzęce (są to m.in. mięsa oraz wędliny). Jest to podstawowy wymóg, ponieważ to właśnie cholesterol osadzający się w żyłach zwiększa ryzyko zawału.

W przypadku tej grupy pacjentów warto zadbać o spożywanie: orzechów, ziaren słonecznika, oliwy z oliwek, ryb, oraz produktów bogatych w magnez, potas i wapń.

Czym jest żywienie medyczne i produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego?

Są to takie produkty, których skład różni się od produktów tradycyjnie spotykanych w sklepach (zazwyczaj są one bogatsze w cenne składniki odżywcze). Zaleca się ich stosowanie w przypadku osób z rozchwianym systemem metabolizmu oraz trawienia, a także dzieci do 3 r.ż.

Czy warto stosować odżywki medyczne i dla kogo?

Odżywki medyczne (suplementy odżywcze) warto stosować szczególnie w przypadku osób starszych cierpiących na:

  • choroby onkologiczne (ochrona przed utratą masy ciała),
  • cukrzycę (w celu regulacji indeksu glikemicznego),
  • niewydolność wątroby (szybsza regeneracja wątroby).


mgr farm. Michał Kędzierski

Tytuł magistra farmacji otrzymał na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Posiada też licencjat z Wydziału Biologii Uniwersytetu Łódzkiego. Otrzymał liczne certyfikaty z zakresu zarządzania i technik sprzedaży oraz pozyskiwania i obsługi Klientów.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.