Czeremcha to drzewo lub duży krzew, powszechnie występujący na obszarze całej Polski. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne i lecznicze, owoce czeremchy są często wykorzystywane jako surowiec zielarski.
Czeremcha, znana także jako śliwa kocierpka, trzemcha albo smrodynia, występuje na terenie całej Europy, a ponadto w Azji Mniejszej i w zachodniej części Syberii. W Polsce czeremcha jest uznawana za roślinę pospolitą – rośnie dziko na całym obszarze naszego kraju. Najczęściej jednak można ją zobaczyć w wilgotnych lasach łęgowych i olsach oraz w okolicach rzek, strumieni, jezior i innych zbiorników wodnych.
Choć czeremcha już w czasach starożytnych była powszechnie stosowana w medycynie ludowej, w Polsce wciąż można spotkać się z opinią, że jej owoce są trujące. Pogląd ten zapewne ma związek z tym, że w pestkach czeremchy znajduje się toksyczny cyjanowodór – nie zmienia to jednak faktu, że miąższ owoców można bez obaw jeść na surowo. Co więcej, czeremcha jest rośliną wykazującą liczne właściwości prozdrowotne – jako surowiec zielarski wykorzystywane są zarówno jej owoce, jak i liście, kwiaty czy kora.
W Polsce najczęściej spotykane są dwa gatunki czeremchy: czeremcha zwyczajna i czeremcha amerykańska. Czeremcha zwyczajna, zwana również ptasią, występuje naturalnie na terenie Europy i w niektórych częściach Azji. Z kolei czeremcha amerykańska, inaczej późna, na Stary Kontynent została sprowadzona z Ameryki Północnej. Czym jeszcze się różnią?
Czeremcha zwyczajna:
Czeremcha amerykańska:
Owoce czeremchy mają wyrazisty, słodko-cierpki smak oraz intensywny aromat – niektórym osobom mogą więc nieco przypominać popularną aronię. Jednak czeremcha jest ceniona nie tylko za smak, ale też bogactwo cennych substancji, witamin i minerałów. Owoce czeremchy zawierają przede wszystkim: witaminę C, potas, wapń, fosfor, karotenoidy, flanowonoidy, antyoksydanty, rutynę oraz błonnik.
Tym samym owoce czeremchy wykazują liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze:
Właściwości owoców czeremchy |
Charakterystyka |
Wzmacniające
odporność |
To zasługa
wysokiego stężenia witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Soki i
nalewki z owoców czeremchy są polecane zwłaszcza jesienią i zimą, czyli w
okresie zwiększonego ryzyka przeziębienia lub grypy. |
Przeciwzapalne |
Owoce oraz
napary z kory czeremchy wspomagają leczenie chorób reumatycznych oraz gośćca. |
Przeciwkaszlowe |
Czeremcha
wspiera leczenie infekcji dróg oddechowych i łagodzi suchy kaszel. |
Uspokajające |
Docenią je
zarówno osoby zmagające się ze stresem i zmęczeniem, jak i cierpiące na stany
lękowe. |
Moczopędne |
Ułatwiają
usuwanie toksyn z organizmu i chronią przed powstawaniem kamieni nerkowych.
Ponadto wspomagają leczenie zapalenia pęcherza. |
Detoksykacyjne |
Wpływają
korzystnie na funkcjonowanie wątroby. |
Antyseptyczne
i przeciwbakteryjne |
Napar z
owoców sprawdza się na przykład w przypadku bólu gardła. |
Wspomagające
leczenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych |
Suszone
owoce lub przetwory z czeremchy wspierają walkę z biegunką i zatruciami
pokarmowymi. Pomagają także utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową,
zapobiegają zaleganiu treści pokarmowych i ułatwiają wypróżnianie. |
Wpływają
korzystnie na żeński układ rozrodczy |
Ze względu na
działanie ściągające, napar z czeremchy może być stosowany przy silnych
miesiączkach oraz przy krwawieniach międzymiesiączkowych. Ponadto napar z
kory czeremchy łagodzi bóle menstruacyjne i łagodzi objawy zespołu napięcia
przedmiesiączkowego. |
Czeremcha może być spożywana pod kilkoma postaciami, stanowiąc ciekawe urozmaicenie i cenne uzupełnienie codziennej diety. Owoce czeremchy można z powodzeniem jeść na surowo, dodawać do koktajli, deserów czy sałatek, ususzyć lub wykorzystać do przygotowywania soków, dżemów, konfitur, galaretek i nalewek. Napary najczęściej przyrządza się z kwiatów i liści czeremchy, natomiast odwary – z kory i gałązek.
W Polsce bardzo popularna jest zwłaszcza nalewka z czeremchy. To niezwykle aromatyczny trunek, który działa rozgrzewająco i wzmacniająco, dlatego jest chętnie stosowany w okresie przeziębień i grypy. Jak zrobić nalewkę z czeremchy? Do jej przygotowania potrzebne nam są całe owoce, które po zebraniu trzeba przebrać, odrzucając popsute lub niedojrzałe. Następnie należy je umyć, osuszyć, zalać alkoholem 40% lub mocniejszym i odstawić na 7 do 14 dni. Po upływie tego czasu nalewkę wystarczy odsączyć, a w razie potrzeby – dosłodzić według upodobań.
Choć właściwie nie ma większych przeciwwskazań do stosowania czeremchy, z ostrożnością należy ją spożywać podczas ciąży. Warto również wiedzieć, że duże ilości owoców czeremchy zjedzone w krótkim czasie mogą wywołać efekt przeczyszczający.
Czeremcha to roślina wykazująca liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Jej owoce są cenionym i często wykorzystywanym surowcem zielarskim o niemal wszechstronnym zastosowaniu – wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, detoksykująco i uspokajająco, a ponadto wspierają leczenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych i mają korzystny wpływ na żeński układ rozrodczy.
Tytuł magistra farmacji otrzymał na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Posiada też licencjat z Wydziału Biologii Uniwersytetu Łódzkiego. Otrzymał liczne certyfikaty z zakresu zarządzania i technik sprzedaży oraz pozyskiwania i obsługi Klientów.
Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.
Zapraszamy do lektury!
Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.