Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej - zdjęcie

Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.

Chlorella – niezwykła alga japońska?

Chlorella to zielona alga słodkowodna, która rośnie w zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu, któremu zawdzięcza intensywny, zielony kolor, nazwę oraz cenne właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko spośród wszystkich alg, ale nawet wszystkich roślin – zawartość czystego chlorofilu wynosi od 3 do 5%. Chlorella jest też bogatym źródłem witamin, aminokwasów, cukrów oraz kwasów nukleinowych. To wszystko sprawia, że jest nazywana niezwykłą algą japońską oraz zaliczana do grupy superżywności, tak zwanych superfoods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.

Chlorella – jakie ma właściwości odżywcze?

Chlorella to prawdziwa bomba witaminowa. Alga ta zawiera także cenne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji substancje odżywcze, minerały, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy nukleinowe. Wartości odżywcze chlorelli to:


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g

Wartość energetyczna

410 kcal

Białko

58,4 g

Tłuszcz

9,3 g

Węglowodany

23,2 g

Błonnik

0,3 g

Witamina A

51300 IU

Witamina C

10,4 mg

Tiamina (witamina B1)

1,7 mg

Ryboflawina (witamina B2)

4,3 mg

Niacyna (witamina B3)

23,8 mg

Witamina B6

1,4 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

94 µg

Witamina B12

0,1 µg

Witamina E

1,5 mg

Wapń

221 mg

Żelazo

130 mg

Magnez

315 mg

Fosfor

895 mg

Cynk

71 mg


Chlorella – właściwości prozdrowotne

Chlorella słynie przede wszystkim ze swych niezwykłych właściwości detoksykujących. W medycynie alternatywnej japońska alga znajduje powszechne zastosowanie w oczyszczaniu organizmu, a zwłaszcza wątroby, jednocześnie wspierając pracę i przyspieszając regenerację tego narządu. Chlorella ma zdolność wiązania szkodliwych substancji – toksyn, metali ciężkich, alkoholu, pestycydów czy chemikaliów znajdujących się w zanieczyszczonym środowisku – a następnie usuwania ich z organizmu. Ponadto ogranicza ona ich wchłanianie.

Chlorella ma również korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka. Stymuluje ona produkcję białych krwinek, czyli leukocytów, które wspomagają organizm w walce z bakteriami i wirusami. Chlorella ma też działanie antybakteryjne, dzięki czemu przyspiesza gojenie ran. Ta właściwość algi japońskiej okazuje się zbawienna także dla osób, które skarżą się na nieświeży oddech lub nadmierną potliwość.

Chlorella może być również wykorzystywana jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Sprawdza się między innymi w przypadku powtarzających się zaparć, wzdęć, gazów, zatruć pokarmowych oraz zapalenia błony śluzowej jelit. Ponadto japońska alga wspiera trawienie oraz obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Chlorella może także wspomagać odchudzanie – lepsza przemiana materii i szybsze wydalanie toksycznych związków sprzyja utracie zbędnych kilogramów oraz ułatwia kontrolę masy ciała.

Chlorella może również pomóc zapobiec anemii w ciąży, co jest zasługą wysokiej zawartości kwasu foliowego, witaminy B12 oraz żelaza. Niekiedy jest ona też zalecana jako środek zmniejszający ryzyko białkomoczu, obrzęków oraz nadciśnienia związanego z ciążą. Należy jednak pamiętać, by stosowanie preparatów z chlorellą wcześniej skonsultować z lekarzem.

Suplementacja chlorelli często jest polecana także wegetarianom i weganom – alga ta jest cennym źródłem dużej ilości pełnowartościowego białka oraz żelaza, które jest niezbędne do prawidłowej pracy układu krwionośnego. W chlorelli znajduje się również witamina B12, szczególnie ważna dla osób na diecie roślinnej, lecz nie zawiera ona jej na tyle, by dodatkowa, odpowiednio dobrana suplementacja nie była potrzebna.

Chlorella – działania uboczne

Chlorella najczęściej występuje pod postacią tabletek, kapsułek, płynnych wyciągów lub w formie sproszkowanej. By jej przyjmowanie przyniosło oczekiwane rezultaty, należy przestrzegać zasad jej dawkowania – wszelkie wskazówki znajdziemy zawsze na opakowaniu produktu. Najczęściej jednak dzienne dawkowanie wynosi od kilku do kilkunastu tabletek, a w przypadku chlorelli w proszku – od 3 do 5 g. Suplementację należy stosować przez około 2 miesiące, po których wskazana jest przerwa.

Chlorella jest dobrze tolerowana przez organizm, dlatego wystąpienie skutków ubocznych przy właściwym dawkowaniu jest niewielkie. Mimo to spożywana w nadmiarze chlorella może spowodować:

  • reakcję alergiczną,
  • efekt światłouczulający,
  • wzdęcia, biegunka,
  • uczucie ociężałości.

Podczas przyjmowania chlorelli może też dojść do zaostrzenia zmian trądzikowych, co jest wynikiem oczyszczania się organizmu.

Chlorella a spirulina

Chlorella i spirulina są bardzo często ze sobą mylone, a niekiedy ich nazwy bywają używane zamiennie. Nie dzieje się tak bez przyczyny – zarówno chlorella, jak i spirulina to algi, które wykazują fantastyczne właściwości prozdrowotne. Okazuje się jednak, że oprócz pewnych różnic w wyglądzie i budowie komórkowej tych alg, chlorella znacznie skuteczniej detoksykuje organizm, natomiast spirulina lepiej go odżywia. Obie algi nierzadko są spożywane równocześnie – ich działanie się uzupełnia, co pozwala osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty.

Jak spożywać chlorellę?

Chlorella ma dość specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Chlorellę w tabletkach przyjmuje się jak każdy inny suplement diety, natomiast w formie sproszkowanej może służyć za dodatek do wielu potraw i produktów – koktajli, jogurtów, kefirów, sosów, ciast czy deserów. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza koktajl z chlorellą, w którym za sprawą licznych dodatków, wspomniany posmak nie jest tak wyczuwalny.

Koktajl z chlorellą – przepis 1

Lista składników:

  • 1 łyżeczkę chlorelli,
  • 1 zielone kiwi,
  • 1 plasterek świeżego ananasa,
  • ½ banana,
  • 2 łyżki jagód goji,
  • 250 ml wody.

Wszystkie składniki należy blendować przez około minutę do uzyskania ciemnozielonego koktajlu.

Koktajl z chlorellą – przepis 2

Lista składników:

  • 2 łyżeczki chlorelli,
  • ½ dojrzałego awokado,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki,
  • 1 banan,
  • garść świeżego szpinaku,
  • szklanka soku jabłkowego.

Wszystkie składniki należy zblendować, po czym koktajl jest gotowy do spożycia.

Chlorella, zwana również niezwykłą algą japońską, to cenne źródło substancji odżywczych, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych oraz kwasów nukleinowych. Dzięki temu chlorella wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, a przede wszystkim detoksykujące, a ponadto wzmacnia układ immunologiczny i wspomaga zwalczanie problemów trawiennych.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem