Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej - zdjęcie

Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.

Chlorella – niezwykła alga japońska?

Chlorella to zielona alga słodkowodna, która rośnie w zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu, któremu zawdzięcza intensywny, zielony kolor, nazwę oraz cenne właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko spośród wszystkich alg, ale nawet wszystkich roślin – zawartość czystego chlorofilu wynosi od 3 do 5%. Chlorella jest też bogatym źródłem witamin, aminokwasów, cukrów oraz kwasów nukleinowych. To wszystko sprawia, że jest nazywana niezwykłą algą japońską oraz zaliczana do grupy superżywności, tak zwanych superfoods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.

Chlorella – jakie ma właściwości odżywcze?

Chlorella to prawdziwa bomba witaminowa. Alga ta zawiera także cenne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji substancje odżywcze, minerały, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy nukleinowe. Wartości odżywcze chlorelli to:


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g

Wartość energetyczna

410 kcal

Białko

58,4 g

Tłuszcz

9,3 g

Węglowodany

23,2 g

Błonnik

0,3 g

Witamina A

51300 IU

Witamina C

10,4 mg

Tiamina (witamina B1)

1,7 mg

Ryboflawina (witamina B2)

4,3 mg

Niacyna (witamina B3)

23,8 mg

Witamina B6

1,4 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

94 µg

Witamina B12

0,1 µg

Witamina E

1,5 mg

Wapń

221 mg

Żelazo

130 mg

Magnez

315 mg

Fosfor

895 mg

Cynk

71 mg


Chlorella – właściwości prozdrowotne

Chlorella słynie przede wszystkim ze swych niezwykłych właściwości detoksykujących. W medycynie alternatywnej japońska alga znajduje powszechne zastosowanie w oczyszczaniu organizmu, a zwłaszcza wątroby, jednocześnie wspierając pracę i przyspieszając regenerację tego narządu. Chlorella ma zdolność wiązania szkodliwych substancji – toksyn, metali ciężkich, alkoholu, pestycydów czy chemikaliów znajdujących się w zanieczyszczonym środowisku – a następnie usuwania ich z organizmu. Ponadto ogranicza ona ich wchłanianie.

Chlorella ma również korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka. Stymuluje ona produkcję białych krwinek, czyli leukocytów, które wspomagają organizm w walce z bakteriami i wirusami. Chlorella ma też działanie antybakteryjne, dzięki czemu przyspiesza gojenie ran. Ta właściwość algi japońskiej okazuje się zbawienna także dla osób, które skarżą się na nieświeży oddech lub nadmierną potliwość.

Chlorella może być również wykorzystywana jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Sprawdza się między innymi w przypadku powtarzających się zaparć, wzdęć, gazów, zatruć pokarmowych oraz zapalenia błony śluzowej jelit. Ponadto japońska alga wspiera trawienie oraz obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Chlorella może także wspomagać odchudzanie – lepsza przemiana materii i szybsze wydalanie toksycznych związków sprzyja utracie zbędnych kilogramów oraz ułatwia kontrolę masy ciała.

Chlorella może również pomóc zapobiec anemii w ciąży, co jest zasługą wysokiej zawartości kwasu foliowego, witaminy B12 oraz żelaza. Niekiedy jest ona też zalecana jako środek zmniejszający ryzyko białkomoczu, obrzęków oraz nadciśnienia związanego z ciążą. Należy jednak pamiętać, by stosowanie preparatów z chlorellą wcześniej skonsultować z lekarzem.

Suplementacja chlorelli często jest polecana także wegetarianom i weganom – alga ta jest cennym źródłem dużej ilości pełnowartościowego białka oraz żelaza, które jest niezbędne do prawidłowej pracy układu krwionośnego. W chlorelli znajduje się również witamina B12, szczególnie ważna dla osób na diecie roślinnej, lecz nie zawiera ona jej na tyle, by dodatkowa, odpowiednio dobrana suplementacja nie była potrzebna.

Chlorella – działania uboczne

Chlorella najczęściej występuje pod postacią tabletek, kapsułek, płynnych wyciągów lub w formie sproszkowanej. By jej przyjmowanie przyniosło oczekiwane rezultaty, należy przestrzegać zasad jej dawkowania – wszelkie wskazówki znajdziemy zawsze na opakowaniu produktu. Najczęściej jednak dzienne dawkowanie wynosi od kilku do kilkunastu tabletek, a w przypadku chlorelli w proszku – od 3 do 5 g. Suplementację należy stosować przez około 2 miesiące, po których wskazana jest przerwa.

Chlorella jest dobrze tolerowana przez organizm, dlatego wystąpienie skutków ubocznych przy właściwym dawkowaniu jest niewielkie. Mimo to spożywana w nadmiarze chlorella może spowodować:

  • reakcję alergiczną,
  • efekt światłouczulający,
  • wzdęcia, biegunka,
  • uczucie ociężałości.

Podczas przyjmowania chlorelli może też dojść do zaostrzenia zmian trądzikowych, co jest wynikiem oczyszczania się organizmu.

Chlorella a spirulina

Chlorella i spirulina są bardzo często ze sobą mylone, a niekiedy ich nazwy bywają używane zamiennie. Nie dzieje się tak bez przyczyny – zarówno chlorella, jak i spirulina to algi, które wykazują fantastyczne właściwości prozdrowotne. Okazuje się jednak, że oprócz pewnych różnic w wyglądzie i budowie komórkowej tych alg, chlorella znacznie skuteczniej detoksykuje organizm, natomiast spirulina lepiej go odżywia. Obie algi nierzadko są spożywane równocześnie – ich działanie się uzupełnia, co pozwala osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty.

Jak spożywać chlorellę?

Chlorella ma dość specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Chlorellę w tabletkach przyjmuje się jak każdy inny suplement diety, natomiast w formie sproszkowanej może służyć za dodatek do wielu potraw i produktów – koktajli, jogurtów, kefirów, sosów, ciast czy deserów. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza koktajl z chlorellą, w którym za sprawą licznych dodatków, wspomniany posmak nie jest tak wyczuwalny.

Koktajl z chlorellą – przepis 1

Lista składników:

  • 1 łyżeczkę chlorelli,
  • 1 zielone kiwi,
  • 1 plasterek świeżego ananasa,
  • ½ banana,
  • 2 łyżki jagód goji,
  • 250 ml wody.

Wszystkie składniki należy blendować przez około minutę do uzyskania ciemnozielonego koktajlu.

Koktajl z chlorellą – przepis 2

Lista składników:

  • 2 łyżeczki chlorelli,
  • ½ dojrzałego awokado,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki,
  • 1 banan,
  • garść świeżego szpinaku,
  • szklanka soku jabłkowego.

Wszystkie składniki należy zblendować, po czym koktajl jest gotowy do spożycia.

Chlorella, zwana również niezwykłą algą japońską, to cenne źródło substancji odżywczych, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych oraz kwasów nukleinowych. Dzięki temu chlorella wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, a przede wszystkim detoksykujące, a ponadto wzmacnia układ immunologiczny i wspomaga zwalczanie problemów trawiennych.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Choroby skóry

Plamy na skórze - co mogą oznaczać? Przyczyny, leczenie i pielęgnacja skóry z problemami
Plamy na skórze są nie tylko problemem natury estetycznej. Mogą bowiem świadczyć o bardzo poważnych schorzeniach zdrowotnych, których nie powinno się bagatelizować....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co stosować na opuchnięte kostki&...

Kiedy lekarz zaleca antybiotyk na zatoki? Wskazania do antybiotykoterapii
Zapalenie zatok może mieć podłoże wirusowe, grzybicze albo bakteryjne. Tylko w ostatnim przypadku lekarz zleca antybiotykoterapię, która powinna być ściśle dopasowana nie tylko do rodzaju patogenu, ale również do pacjenta. Kiedy.....

Przeziębienie i grypa

Przewlekłe zapalenie zatok – przyczyny, leczenie i zapobieganie nawrotom
Przewlekłe zapalenie zatok jest uciążliwą dolegliwością, z którą boryka się bardzo wiele osób. Głównym problemem tego schorzenia jest ich długotrwałość, możliwe powikłania i złe samopoczucie. Z tego względu warto jak najszybc...

Układ oddechowy

Rozedma płuc: objawy, przyczyny, rokowanie i leczenie
Rozedma płuc to przewlekła choroba polegająca na trwałym poszerzeniu pęcherzyków płucnych. W wyniku choroby dochodzi do trwałego uszkodzenia oskrzelików oddechowych i woreczków pęcherzykowych. Przeczytaj artykuł i dowiedz się...

Kosmetyki i uroda

Przewodnik po terapii kwasami na twarz – rodzaje, działanie i bezpieczne stosowanie
W pielęgnacji skóry twarzy można wyróżnić kilka podstawowych etapów, do których należą: oczyszczanie, nawilżanie oraz złuszczanie. Niestety wiele osób zapomina o jednym z ważniejszych etapów, jakim...

Choroby i dolegliwości

Ból głowy przy schylaniu – co może oznaczać?
Ból głowy jest powszechną dolegliwością, która może mieć różnorodne przyczyny i objawy. Jednym z mniej typowych, ale niezwykle uciążliwych objawów jest ból głowy, który ...

Układ oddechowy

Płukanie zatok – kiedy i jak je wykonywać? Czy to bolesne?
Zapalenie zatok przynosowych to powszechnie występująca dolegliwość, która rozwija się w następstwie infekcji błon śluzowych nosa oraz alergii. Niekiedy związana jest z nieprawidłową budową anatomiczną. Jednym ze sprawdzonych sposobów lec...

Przeziębienie i grypa

Co na grypę? Przegląd najlepszych leków na grypę i przeziębienie
Przeziębienie i grypa to typowe choroby rozpoznawane w okresie jesienno-zimowym. Leczenie ma charakter objawowy, bardzo istotny jest również odpoczynek wspomagający regenerację organizmu. Co na grypę i przeziębienie sprawdza się najlepiej?...

Układ pokarmowy

Grypa żołądkowa - jak długo chory zaraża?
Grypa żołądkowa, czyli powszechnie występująca wśród dzieci i dorosłych jelitówka, w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z wirusem grypy. Wywołują ją zupełnie inne drobnoustroje. Charakterystyczne objawy to biegunka i wymioty, szcz...

Układ pokarmowy

Dieta refluksowa - zasady, produkty, przykładowy jadłospis
Refluks żołądkowo-przełykowy jest coraz poważniejszym problemem zachodnich społeczeństw. Sprzyja temu dieta bazująca na produktach wysokoprzetworzonych, szybkie tempo życia i stres. Dieta refluksowa to jeden z najskuteczniejszych, a...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem