zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej

 Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej

Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.

Chlorella – niezwykła alga japońska?

Chlorella to zielona alga słodkowodna, która rośnie w zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu, któremu zawdzięcza intensywny, zielony kolor, nazwę oraz cenne właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko spośród wszystkich alg, ale nawet wszystkich roślin – zawartość czystego chlorofilu wynosi od 3 do 5%. Chlorella jest też bogatym źródłem witamin, aminokwasów, cukrów oraz kwasów nukleinowych. To wszystko sprawia, że jest nazywana niezwykłą algą japońską oraz zaliczana do grupy superżywności, tak zwanych superfoods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.

Chlorella – jakie ma właściwości odżywcze?

Chlorella to prawdziwa bomba witaminowa. Alga ta zawiera także cenne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji substancje odżywcze, minerały, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy nukleinowe. Wartości odżywcze chlorelli to:


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g

Wartość energetyczna

410 kcal

Białko

58,4 g

Tłuszcz

9,3 g

Węglowodany

23,2 g

Błonnik

0,3 g

Witamina A

51300 IU

Witamina C

10,4 mg

Tiamina (witamina B1)

1,7 mg

Ryboflawina (witamina B2)

4,3 mg

Niacyna (witamina B3)

23,8 mg

Witamina B6

1,4 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

94 µg

Witamina B12

0,1 µg

Witamina E

1,5 mg

Wapń

221 mg

Żelazo

130 mg

Magnez

315 mg

Fosfor

895 mg

Cynk

71 mg


Chlorella – właściwości prozdrowotne

Chlorella słynie przede wszystkim ze swych niezwykłych właściwości detoksykujących. W medycynie alternatywnej japońska alga znajduje powszechne zastosowanie w oczyszczaniu organizmu, a zwłaszcza wątroby, jednocześnie wspierając pracę i przyspieszając regenerację tego narządu. Chlorella ma zdolność wiązania szkodliwych substancji – toksyn, metali ciężkich, alkoholu, pestycydów czy chemikaliów znajdujących się w zanieczyszczonym środowisku – a następnie usuwania ich z organizmu. Ponadto ogranicza ona ich wchłanianie.

Chlorella ma również korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka. Stymuluje ona produkcję białych krwinek, czyli leukocytów, które wspomagają organizm w walce z bakteriami i wirusami. Chlorella ma też działanie antybakteryjne, dzięki czemu przyspiesza gojenie ran. Ta właściwość algi japońskiej okazuje się zbawienna także dla osób, które skarżą się na nieświeży oddech lub nadmierną potliwość.

Chlorella może być również wykorzystywana jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Sprawdza się między innymi w przypadku powtarzających się zaparć, wzdęć, gazów, zatruć pokarmowych oraz zapalenia błony śluzowej jelit. Ponadto japońska alga wspiera trawienie oraz obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Chlorella może także wspomagać odchudzanie – lepsza przemiana materii i szybsze wydalanie toksycznych związków sprzyja utracie zbędnych kilogramów oraz ułatwia kontrolę masy ciała.

Chlorella może również pomóc zapobiec anemii w ciąży, co jest zasługą wysokiej zawartości kwasu foliowego, witaminy B12 oraz żelaza. Niekiedy jest ona też zalecana jako środek zmniejszający ryzyko białkomoczu, obrzęków oraz nadciśnienia związanego z ciążą. Należy jednak pamiętać, by stosowanie preparatów z chlorellą wcześniej skonsultować z lekarzem.

Suplementacja chlorelli często jest polecana także wegetarianom i weganom – alga ta jest cennym źródłem dużej ilości pełnowartościowego białka oraz żelaza, które jest niezbędne do prawidłowej pracy układu krwionośnego. W chlorelli znajduje się również witamina B12, szczególnie ważna dla osób na diecie roślinnej, lecz nie zawiera ona jej na tyle, by dodatkowa, odpowiednio dobrana suplementacja nie była potrzebna.

Chlorella – działania uboczne

Chlorella najczęściej występuje pod postacią tabletek, kapsułek, płynnych wyciągów lub w formie sproszkowanej. By jej przyjmowanie przyniosło oczekiwane rezultaty, należy przestrzegać zasad jej dawkowania – wszelkie wskazówki znajdziemy zawsze na opakowaniu produktu. Najczęściej jednak dzienne dawkowanie wynosi od kilku do kilkunastu tabletek, a w przypadku chlorelli w proszku – od 3 do 5 g. Suplementację należy stosować przez około 2 miesiące, po których wskazana jest przerwa.

Chlorella jest dobrze tolerowana przez organizm, dlatego wystąpienie skutków ubocznych przy właściwym dawkowaniu jest niewielkie. Mimo to spożywana w nadmiarze chlorella może spowodować:

  • reakcję alergiczną,
  • efekt światłouczulający,
  • wzdęcia, biegunka,
  • uczucie ociężałości.

Podczas przyjmowania chlorelli może też dojść do zaostrzenia zmian trądzikowych, co jest wynikiem oczyszczania się organizmu.

Chlorella a spirulina

Chlorella i spirulina są bardzo często ze sobą mylone, a niekiedy ich nazwy bywają używane zamiennie. Nie dzieje się tak bez przyczyny – zarówno chlorella, jak i spirulina to algi, które wykazują fantastyczne właściwości prozdrowotne. Okazuje się jednak, że oprócz pewnych różnic w wyglądzie i budowie komórkowej tych alg, chlorella znacznie skuteczniej detoksykuje organizm, natomiast spirulina lepiej go odżywia. Obie algi nierzadko są spożywane równocześnie – ich działanie się uzupełnia, co pozwala osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty.

Jak spożywać chlorellę?

Chlorella ma dość specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Chlorellę w tabletkach przyjmuje się jak każdy inny suplement diety, natomiast w formie sproszkowanej może służyć za dodatek do wielu potraw i produktów – koktajli, jogurtów, kefirów, sosów, ciast czy deserów. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza koktajl z chlorellą, w którym za sprawą licznych dodatków, wspomniany posmak nie jest tak wyczuwalny.

Koktajl z chlorellą – przepis 1

Lista składników:

  • 1 łyżeczkę chlorelli,
  • 1 zielone kiwi,
  • 1 plasterek świeżego ananasa,
  • ½ banana,
  • 2 łyżki jagód goji,
  • 250 ml wody.

Wszystkie składniki należy blendować przez około minutę do uzyskania ciemnozielonego koktajlu.

Koktajl z chlorellą – przepis 2

Lista składników:

  • 2 łyżeczki chlorelli,
  • ½ dojrzałego awokado,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki,
  • 1 banan,
  • garść świeżego szpinaku,
  • szklanka soku jabłkowego.

Wszystkie składniki należy zblendować, po czym koktajl jest gotowy do spożycia.

Chlorella, zwana również niezwykłą algą japońską, to cenne źródło substancji odżywczych, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych oraz kwasów nukleinowych. Dzięki temu chlorella wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, a przede wszystkim detoksykujące, a ponadto wzmacnia układ immunologiczny i wspomaga zwalczanie problemów trawiennych.



Malwina Bursztynowicz (kosmetolog)

Tytuł kosmetologa otrzymała w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Skierniewicach. Posiada również dyplom technika farmacji oraz kurs instruktora rekreacji ruchowej uzyskany w Polskiej Akademii Sportu. Ceni sobie rozwój osobisty, dlatego wciąż doszkala się w tej dziedzinie.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.