Ból brzucha po jabłku

ból brzucha po jabłku - zdjęcie

Dietetycy zalecają jedzenie 1-2 jabłek dziennie. Owoce te mają duże ilości wody, dzięki czemu doskonale poprawiają nawodnienie organizmu. To jednak nie wszystkie zalety regularnego spożywania jabłek. Są one również cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Niemniej jednak u niektórych osób po zjedzeniu jabłek mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości w postaci bólu brzucha, wzdęć i gazów. Dlaczego zatem po zjedzeniu jabłek boli brzuch? Jakie właściwości i witaminy ma jabłko? Czy jedzenie jabłek jest zdrowe? Co zawierają owoce?

Właściwości jabłka

Jabłko zawiera pektyny, które stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika. Poprzez pęcznienie w żołądku spowalniają jego opróżnianie, dzięki czemu zapewniają długie uczucie sytości. Warto wskazać, że pektyny zmniejszają głód i zapobiegają podjadaniu między posiłkami, co przyczynia się do utraty wagi. Ponadto, jabłka mają również właściwości zdrowotne. Owoce te bowiem zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych. Co więcej, jabłka wzmacniają odporność organizmu oraz chronią przed astmą i zmniejszają jej objawy, a także uczestniczą w profilaktyce chorób wzroku. Jabłka są bogatym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu przeciwdziałają powstawaniu w komórkach uszkodzeń wolnorodnikowych. Dodatkowo owoce dzięki zawartym antyutleniaczom, neutralizują skutki stresu oksydacyjnego i odmładzają skórę. Warto również wskazać, że zawarte w jabłkach pektyny pomagają usunąć z organizmu toksyny i metale ciężkie. 

Wartości odżywcze jabłka

Świeże jabłka są prawdziwym bogactwem witamin i składników odżywczych. Owoce są źródłem wielu witamin z grupy C, B (B1, B2,B3, B5, B6, B12), A, D, E i K. Ponadto, jabłka zawierają mnóstwo błonnika, tokoferolu, retinolu, beta-karotenu oraz likopenu, a także potasu, manganu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, miedzi i pektyny. Warto również wskazać, że owoce te są niskokaloryczne, bowiem jedno duże jabłko ma jedynie około 130 kalorii. Z tego powodu jedzenie jabłek jest szczególnie polecane osobom na diecie. Ponadto, odchudzanie wspomaga duża zawartość błonnika, który ułatwia trawienie. Dodatkowo zawarty w jabłkach błonnik jest dobry na zaparcia i poprawia perystaltykę jelit.

Ból brzucha po zjedzeniu jabłka

Ból brzucha i żołądka po zjedzeniu świeżego (surowego) jabłka stanowi dość częstą przypadłość. Zazwyczaj sytuacja ta jest spowodowana nietolerancją fruktozy, czyli cukru występującego w owocach. w przypadku gdy nie jest on prawidłowo przyswajany w jelicie cienkim, trafia do jelita grubego. W jelicie grubym fruktoza pod wpływem bakterii ulega fermentacji. Efektem tego procesu jest powstanie wodoru i dwutlenku węgla. To z kolei powoduje nieprzyjemne dolegliwości: wzdęcia, ból brzucha i żołądka, a nierzadko również biegunki i gazy. Niekiedy schorzenie to pojawia się po zjedzeniu kilku owoców, jednak u niektórych osób o szczególnie wrażliwym przewodzie pokarmowym może wystąpić już po spożyciu jednego jabłka. Warto również wskazać, że niekiedy układ trawienny nie toleruje jedynie dużych ilości cukru owocowego (fruktozy). Oznacza to, że nieprzyjemne dolegliwości w postaci niestrawności, bólu brzucha i wzdęć pojawiają się wyłącznie po zjedzeniu słodkich odmian (gatunków) jabłka.

Wzdęcia po jabłkach i inne nieprzyjemne dolegliwości mogą pojawić się również u osób o wrażliwym żołądku. Owoce te bowiem zawierają unieczynniające enzymy trzustkowe. W takim przypadku zalecane jest jedzenie gotowanych jabłek. Ponadto, nieprzyjemne dolegliwości mogą pojawić się w wyniku zjedzenia zbyt dużej ilości jabłek. W takiej sytuacji mogą one wynikać z procesów fermentacyjnych, które zachodzą w organizmie. Rozwiązaniem problemu może być ograniczenie ilości spożycia owoców do 1-2 dziennie. Ból brzucha po jabłku może pojawić się również wtedy, gdy zostanie zjedzone zaraz po innym posiłku, a także na czczo lub na noc przed snem.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.