Błonnik pokarmowy, zwany inaczej włóknem pokarmowym, o którym mówi się nie za dużo, odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka, przede wszystkim w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) są takie, by codzienne spożycie błonnika wynosiło 30-40 gramów. Jego niedobór w dziennej diecie może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Błonnik pokarmowy należy do grupy polisacharydów – składników odżywczych o niskim indeksie glikemicznym. Nazywamy nim mieszaninę substancji pochodzenia roślinnego. Błonnik pokarmowy dzieli się na dwie frakcje: rozpuszczalną w wodzie (m.in. pektyny, gumy, inulina) oraz nierozpuszczalną w wodzie (m.in. celulozy, skrobie, ligniny).
Obecność błonnika w codziennej diecie pełni wiele funkcji, np. pomaga oczyszczać organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, pomaga zapobiegać rozwojowi schorzeń jelit i reguluje ich pracę, zapobiega zaparciom, pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi.