Rozszerzone pory to problem estetyczny z którym zmaga się wiele osób – kobiet, jak i mężczyzn. Widoczne na skórze policzków, nosie oraz czole nierówności oraz wgłębienia najczęściej występują u osób posiadających cerę mieszaną, tłustą, z niedoskonałościami, czy trądzikową. Przeczytaj artykuł i dowiedź się w jaki sposób pozbyć się tego problemu.
Rozszerzone pory – skąd się biorą?
Rozszerzone pory to termin, który dość często pojawia się w kontekście omawiania stanu i pielęgnacji cery. Czym tak na prawdę one są? Na początek warto wyjaśnić rolę porów skóry. Pory to nic innego jak ujścia mieszków włosowych, w których znajdują się również ujścia gruczołów łojowych. Pory pełnią bardzo istotną rolę i pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie skóry, co oznacza, że ma je każdy z Nas. Ze względu na różnego rodzaju przyczyny (zewnętrzne, jak i wewnętrzne) pory mogą być bardziej widoczne u niektórych osób. Dzieje się tak, gdy w porach zalega nadmiar sebum, złuszczony naskórek, a także inne zanieczyszczenia, te natomiast powodują rozszerzanie się kanalików gruczołów łojowych. W efekcie na naszej skórze widoczne są nierówności i widoczne, niewielkie dziurki. Rozszerzone pory to naprawdę bardzo popularny problem, który zazwyczaj można zniwelować odpowiednią pielęgnacją.
Jakie są zatem przyczyny rozszerzonych porów? Przyczyn może być wiele i mogą one wynikać z czynników zewnętrznych, jak i wewnętrznych, należą do nich:
- uwarunkowania genetyczne,
- nieodpowiednia pielęgnacja skóry,
- stosowanie używek (tytoń, alkohol),
- nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne,
- stosowanie niektórych leków,
- nieodpowiednia dieta,
- zaburzenia hormonalne,
- metryka (wiek).
Stan cery a dieta i styl życia, czyli czego nie lubi Twoja skóra?
Nie ulega wątpliwości, że na stan i wygląd cery wpływ ma wiele czynników i nie jest to tylko i wyłącznie jej odpowiednia pielęgnacja. Jeśli chcesz cieszyć się piękną i zdrową skórą musisz podejść do tematu bardziej holistycznie.
Dieta, czyli to co spożywamy w ciągu dnia jest bardzo istotne w celu zachowania zdrowej skóry, a także kondycji naszego ciała. Czego skóra nie lubi? Przede wszystkim wysoko przetworzonego jedzenia, ostrych potraw, a także słonych, czy słodkich przekąsek. Bardzo często można zauważyć, że po spożyciu chipsów, czy czekolady na skórze pojawiają się niedoskonałości, wypryski. Oczywiście do zmian nawyków żywieniowych należy podejść na chłodno, nie chodzi o drastyczne odrzucenie każdego „niezdrowego” produktu, a raczej o ograniczenie ich spożywania lub nie spożywanie ich w większych ilościach. Nie chodzi o to, aby już nigdy w życiu nie zjeść czekolady, czy słonej przekąski, a raczej o świadome ograniczenie ich spożywania i sięganie po lepsze rozwiązania.
Co jeść, aby skóra wyglądała pięknie?
Przede wszystkim należy zadbać, aby w codziennej diecie znalazły się warzywa, owoce, a także produkty będące źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy, błonnik. Dieta powinna być zbilansowana i dostosowana do trybu życia.
Jakie składniki powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi?
Witamina A – zapewnia ona przede wszystkim młodzieńczy wygląd skóry, a także zapewnia jej odpowiedni poziom nawilżenia. Produkty, które są bogatym źródłem witaminy A to: marchew, szpinak, jarmuż, szczaw, sałata, jajka.
Witamina C – bierze udział w syntezie kolagenu, ponad to pomaga redukować przebarwienia i działa przeciwutleniająco. Źródłem witaminy C są: papryka zielona i czerwona, brokuł, kalafior, truskawki, kiwi, pomarańcz, mandarynka, cytryna, a także poziomki.
Witamina E – przeciwdziała procesom starzenia się skóry, a także poprawia jej elastyczność, ponad to posiada właściwości przeciwzapalne, a także fotoprotekcyjne. Witaminę E znajdziemy w: orzechach laskowych, migdałach, pestkach słonecznika, orzeszkach ziemnych, papryce zielonej oraz czerwonej, orzechach włoskich, a także w olejach tłoczonych na zimno.
Witamina D – może zapobiec rozwojowi bakterii, które przyczyniają się do powstawania trądziku. Witaminę tę znajdziesz w takich produktach, jak: węgorz, śledź, łosoś, żółtko jaja kurzego, produkty mleczne, sery dojrzewające, makrela wędzona.
Witaminy z grupy B – pomagają zmniejszyć wypryski oraz przebarwienia. Witamina B2 znajduje się w: ziemniakach, nasionach roślin strączkowych, a także migdałach. Witaminę B3 znajdziesz w: orzechach włoskich, ziemniakach, mięsie drobiowym, w produktach pełnoziarnistych. Natomiast witaminę B6 można znaleźć w: mięsie wieprzowym, jak i drobiowym, roślinach strączkowych, orzechach, rybach oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Istotne w diecie są również składniki mineralne, takie jak: miedź, cynk oraz selen.
Miedź występuje w: nasionach słonecznika, migdałach, pestkach dyni oraz soczewicy czerwonej.
Selen znajdzie się w: łososiu, jajach, kakao, mące owsianej, kaszy gryczanej oraz orzechach brazylijskich.
Cynk występuje: w żółtym serze, kaszy gryczanej, jajach, wątróbce.
Ponad to istotne jest odpowiednie nawodnienie organizmu i picie dużej ilości wody. Przyjmuje się, że osoba zdrowa powinna wypijać od 1,5 do 2 litrów wody dziennie. Oczywiście wszystko zależy od płci, aktywności fizycznej wykonywanej w ciągu dnia, a także temperatury otoczenia.