Logo strony
Ciąża i dziecko

Kwas foliowy, dlaczego jest taki ważny podczas ciąży?

Redakcja Wapteka
Redakcja Wapteka
Data publikacji: 04.12.2024 Data ostatniej aktualizacji: 05.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu

Planując ciążę, czy już w niej będąc, nie powinno się zapominać o suplementacji kwasem foliowym.  Kwas foliowy to witamina, którą w ciąży powinna przyjmować każda kobieta. Biorąc pod uwagę, że znaczna część ciąż to zapłodnienia nieplanowane, każda kobieta w wieku rozrodczym powinna zażywać kwas profilaktycznie.

Kwas foliowy - rekomendacje dotyczące suplementacji

Zdrowie naszego maluszka w dużej części zależy od tego, jak się odżywiamy i jaki prowadzimy tryb życia w ciąży, jak i jeszcze przed nią. Planując ciążę, zaleca się, aby kwas foliowy był przyjmowany trzy miesiące wcześniej. Profilaktyczna dawka kwasu foliowego to 0,4 mg dziennie.  Już od pierwszych tygodni ciąży kształtują się narządy, takie jak cewa nerwowa, następnie rdzeń kręgowy czy serce, dlatego tak ważna jest odpowiednia suplementacja.

Kwas foliowy odgrywa bardzo ważną rolę w czasie ciąży i jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka. Bezdyskusyjnie powinny go przyjmować wszystkie kobiety w ciąży, bo jego niedobór może prowadzić do  ciężkich wad płodu, takich jak rozszczep kręgosłupa czy mózgowia. Będąc już w ciąży, dawkę oraz czas przyjmowania najlepiej ustalić z lekarzem, zazwyczaj jest to od 0,4 mg – 1 mg dziennie do końca I trymestru. Przyjmowanie kwasu foliowego w ciąży chroni także przed niedorozwojem łożyska, krwotokami oraz poronieniem.

Co to jest kwas foliowy?

Kwas foliowy to witamina rozpuszczalna w wodzie z grupy B, oznaczona numerem 9. Witamina ta musi być uzupełniana, gdyż organizm nie jest w stanie jej sobie sam wytworzyć. Po raz pierwszy została wyizolowana w 1941 roku z liści szpinaku. Zaliczana jest do folianów.  Witamina B9 odgrywa kluczową rolę w biosyntezie kwasów nukleinowych DNA i RNA, które są odpowiedzialne za prawidłowy wzrost i podział wszystkich komórek organizmu. Foliany występują też w niektórych produktach roślinnych i zwierzęcych, takich jak: szpinak, sałata, groszek, brukselka, kapusta włoska, drożdże, banany, ser czy w wątróbka. Spożywanie nawet dużej ilości tych produktów nie spowoduje całkowitego pokrycia zapotrzebowania na kwas foliowy, dlatego szczególnie w ciąży należy  ją suplementować.

Podsumowanie

Kwas foliowy możne być stosowany przez każdego. Spożywanie tej witaminy jest niezbędne, gdyż bez niej nie może się odbyć wiele przemian w organizmie, takich jak wytwarzanie czerwonych krwinek, dlatego jej niedobór może doprowadzić do anemii. Może tez powodować kłopoty z pamięcią czy koncentracją, stany depresyjne czy bezsenność. Dzięki niej tworzą się niektóre aminokwasy, z których zbudowane są białka w naszym organizmie. 

Źródła

Rozwiń więcej

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Udostępnij ten artykuł

O autorze

Redakcja Wapteka
Redakcja Wapteka

Apteka internetowa wapteka.pl zapewnia szeroki wybór leków OTC, suplementów, kosmetyków, artykułów medycznych oraz produktów dla mamy i dziecka. Naszym celem jest nieustanny rozwój, który pozwoli sprostać wymaganiom Klienta oraz poszerzanie grona zadowolonych Pacjentów. Wapteka to więcej niż apteka.

Więcej artykułów autora

Prześlij nam swoją opinię o artykule