Logo strony
Sport i fitness

Jagoda kamczacka - nowy ogrodowy hit w Polsce. Odkryj 8 właściwości, działania i zastosowania tego superowocu

Małgorzata Sz.
Małgorzata Sz.
Data publikacji: 23.02.2022 Data ostatniej aktualizacji: 05.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu

Jagoda kamczacka jest łatwym w uprawie krzewem owocowym z wyglądu podobnym do borówki amerykańskiej. Owoce tego krzewu zostały wpisane na listę nutraceutyków, są to produkty spożywcze łączące zarówno właściwości pożywienia, jak i środków farmaceutycznych. Jagoda kamczacka właściwości - są znane od wieków i wykorzystywane między innymi w medycynie chińskiej, rosyjskiej i japońskiej. Na wyspie Hokkaido owoce te są nazywane nawet "eliksirem życia".

Zobacz także artykuł: Dieta cukrzycowa - co powinien jeść cukrzyk?

 

W niniejszym artykule dowiesz się między innymi:

Długowieczny krzew - skąd pochodzi jagoda kamczacka i gdzie można ją znaleźć?

Jagoda kamczacka znana również pod nazwą wiciokrzew kamczacki pochodzi z Azji północno-wschodniej, krzew ten jest uprawiany także w chłodniejszych krajach Europy. Przywędrowała do nas z Rosji, roślina opisywana była w XVIII wieku przez rosyjskiego przyrodnika, który przebywał na półwyspie Kamczatka, jako "nibyjagoda"Jagoda kamczacka - jej właściwości były opisywane również w starych tekstach chińskich i japońskich. Obecnie jest coraz bardziej popularną rośliną uprawianą w wielu przydomowych ogrodach i sadach.

Sezon na jagodę kamczacką – kiedy zbierać i spożywać dojrzałe owoce?

Jagoda kamczacka ma wiele prozdrowotnych właściwości, a jej uprawa wymaga wiele cierpliwości. Owoce jagody kamczackiej są jednymi z najwcześniej owocujących w naszej szerokości geograficznej. Dojrzewają od połowy maja i można je zbierać do połowy czerwca, mają lekko kwaśny smak z wyczuwalną nutką goryczy. Roślina nie jest zbyt dekoracyjna, a jej główną zaletą są niewielkie wydłużone owoce w niebiesko-czarnym kolorze, pojawiają się 4 lata po posadzeniu. W każdym roku w miarę dorastania rośliny przybywa ich coraz więcej. Krzew dorasta do 2 m wysokości i jest wyjątkowo wytrzymały na mróz, nawet do -45 stopni C.

Prawdziwy superowoc – 8 zdrowotnych właściwości jagody kamczackiej

Owoce wiciokrzewu kamczackiego to wyjątkowe bogactwo witamin i minerałów, ich spożywanie chroni organizm przed wieloma chorobami. Najważniejsze właściwości jagody kamczackiej:

  1. Łagodzi stany zapalne, ponieważ zawiera polifenole, są one silnymi przeciwutleniaczami i przeciwdziałają np. zapaleniu dziąseł. Pozytywne właściwości przeciwzapalne soku z jagody kamczackiej wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych stawów różnego pochodzenia.
  2. Działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniacze zawarte w jagodach kamczackich zapobiegają uszkodzeniom komórek i rozwojowi komórek nowotworowych.
  3. Działanie przeciwcukrzycowe, antocyjany zawarte w jagodach kamczackich mają pozytywny wpływ na poprawę wrażliwości tkankowej na działanie insuliny, pozytywnie wpływają na metabolizm i rozkład cukrów w organizmie.
  4. Sprawna praca mózgu, ponieważ owoce jagody kamczackiej stymulują do pracy neurony odpowiedzialne za funkcje poznawcze.
  5. Wysoka wartość odżywcza jagód kamczackich, owoce zawierają wiele witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
  6. Pozytywne działanie na wzrok, zawartość witaminy A pozytywnie zapobiega rozwojowi zaćmy i plamki żółtej.
  7. Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom "złego" cholesterolu.
  8. Przeciwdziałanie infekcjom dróg moczowych, syrop z jagody kamczackiej ma właściwości moczopędne i bakteriobójcze.

Jagoda kamczacka w leczeniu cukrzycy i chorób układu krążenia

Dieta zawierająca produkty z jagody kamczackiej jest sposobem na to, jak zatrzymać cukrzycę. Badania wykazały, że jagoda kamczacka wyrównuje poziom glukozy i lipidów we krwi, dlatego są to owoce wskazane dla cukrzykówJej obecność w diecie znacząco zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy. Owoce jagody kamczackiej są dobrym rozwiązaniem na to, jak obniżyć cholesterol LDL, który ma niekorzystny wpływ na organizm, wzmacniają również naczynia krwionośne, neutralizując enzymy niszczące tkankę łączną. Pomagają w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi.

Właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne jagody kamczackiej

Związki polifenolowe mające działanie przeciwbakteryjne zawarte w jagodzie kamczackiej, hamują rozwój bakterii Helicobacter Pylori, która wywołuje chorobę wrzodową żołądka, dlatego można powiedzieć, że są to owoce antybakteryjne. Antyoksydanty zawarte w jagodzie kamczackiej usuwają wolne rodniki, a także przeciwdziałają ich powstawaniu, jest to bardzo ważne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, nowotworów i chorób układu krążeniaLiście jagody kamczackiej właściwości, na które warto zwrócić uwagę to skuteczność w leczeniu ran, mają one cechy antyseptyczne i zazwyczaj są stosowane w formie sproszkowanej.

Ochrona przed promieniowaniem radioaktywnym – zobacz, co mówią eksperci

Eksperci potwierdzają, że jagoda kamczacka wykazuje wyjątkowo dobroczynne właściwości, ponieważ chroni przed promieniowaniem słonecznym i radioaktywnym. Proces ochrony przed nadmiernym promieniowaniem oparty jest o eliminację wolnych rodników z organizmu. Występujące w wysokich stężeniach antocyjany oraz towarzyszące im związki flawonoidowe uważane są za silne antyoksydanty, które mają lepsze działanie niż witamina E, beta-karoten i witamina C. Jagoda kamczacka właściwości, jakie posiada, to także usuwanie z organizmu metali ciężkich, co jest bardzo przydatne w przypadku zatrucia tymi związkami.

Sok z jagody kamczackiej – poznaj prozdrowotne wartości tego napoju

Owoce jagody kamczackiej można zbierać tylko ręcznie, dlatego proces ten jest wyjątkowo czasochłonny i kosztowny. Z tego powodu uprawa przemysłowa jest nieopłacalna, a przetwory są zarezerwowane wyłącznie dla osób, które mają krzew w swoim ogrodzie. Jagoda kamczacka to samo zdrowie, a przeciwwskazania do jej spożywania i robienia przetworów występują tylko wtedy, kiedy owoce jagód nie są w pełni dojrzałe. W trakcie zrywania trzeba zwrócić na to szczególną uwagę. Jest wiele pomysłów na to, co można zrobić z jagody kamczackiej, są to konfitury, soki, nalewki i wina. Sok z jagody kamczackiej również ma pozytywne właściwości - przede wszystkim łagodzenie objawów wielu chorób skóry, stosowany wewnętrznie działa wspomagająco w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Związki fenolowe zawarte w soku mają właściwości przeciwzapalne, przeciwdziałają otyłości, cukrzycy, normalizują krążenie i ciśnienie krwi.

Smacznie i zdrowo – co można zrobić z jagody kamczackiej?

Jagody kamczackie są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne, można je dodawać do koktajli, deserów, smoothie. Zastanawiając się, co można zrobić z jagody kamczackiej, należy pamiętać, że warto korzystać z jej dobrodziejstw poza sezonem letnim, dlatego można przeznaczyć trochę czasu na przygotowanie galaretek, dżemów, soków i nalewek. W zależności od upodobań przetwory można wzbogacać innymi owocami, np. porzeczkami, jeżynami i przyprawiać cynamonem albo goździkami.

Źródła

Rozwiń więcej

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Udostępnij ten artykuł

O autorze

Małgorzata Sz.
Małgorzata Sz.

Od 8 lat pracuję zawodowo jako technik farmacji w aptece. Pasjonuję się zdrowym odżywianiem dlatego ukończyłam studia na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego i uzyskałam tytuł licencjata dietetyki. Dodatkowo chcąc poszerzać wiedzę i pomagać innym piszę teksty z zakresu farmacji. Lubię słuchać muzyki, czytać książki, podróżować i eksperymentować w kuchni.

Więcej artykułów autora

Powiązane kategorie produktowe

Prześlij nam swoją opinię o artykule