Kluczowe wnioski z artykułu:
- Sód odpowiedzialny jest za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, pracę komórek mięśniowych, właściwe przewodzenie impulsów nerwowych oraz regulację gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu.
- Zbyt duża ilość związku może prowadzić do podwyższenia ciśnienia.
- Dieta niskosodowa stanowi ważny element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego.
- W pierwszej kolejności należy ograniczyć podaż soli kuchennej oraz produktów bogatosodowych.
Dieta niskosodowa – dla kogo jest zalecana?
Kiedy warto zdecydować się na dietę niskosodową? Dla kogo będzie to najlepsze rozwiązanie? Ten rodzaj żywienia najczęściej znajduje zastosowanie u osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym. Sprawdzi się także u pacjentów otyłych oraz cukrzyków. Ograniczenie podaży soli i innych produktów bogatosodowych wyraźnie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie zbyt dużej ilości sodu zwiększa ryzyko wystąpienia udaru, zawału serca, wylewu krwi do mózgu oraz zgonu wieńcowego. Nadmiar związku może powodować również osteoporozę, zmiany w błonie śluzowej żołądka i przełyku oraz odpowiadać za zaburzenia funkcjonowania nerek. Sprzyja ponadto powstawaniu obrzęków ciała.
Nie wiesz, ile soli dziennie należy spożywać? Fizjologiczne zapotrzebowanie naszego organizmu szacowane jest na 0,5 g na dobę. Ile sodu dziennie rekomenduje WHO? Światowa organizacja zdrowia przyjmuje, że osoba dorosła powinna spożywać maksymalnie ok. 5 g soli kuchennej dziennie, co odpowiada objętości jednej łyżeczki. Warto w tym miejscu przypomnieć, że średnie spożycie soli w naszym kraju wynosi ok. 10 g na dobę.
Mimo ciągle prowadzonych akcji edukacyjnych większość osób nie zdaje sobie sprawy, że jedynie 5-7% dziennego spożycia występuje naturalnie w pożywieniu. Reszta dodawana jest w procesie obróbki oraz w czasie gotowania.