Źródła naturalnej witaminy C – owoce i warzywa. W czym jest jej najwięcej?

źródła witaminy c - zdjęcie

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, stanowi związek, którego właściwości znalazły szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Witamina C jest niezwykle ważna dla organizmu człowieka, ponieważ ma ogromne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania, gdyż bierze udział w wielu procesach w nim zachodzących. Kwas askorbinowy ma bowiem działanie wzmacniające i wspomagające układ krążenia. Dodatkowo jest skutecznym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki, odpowiadające za procesy starzenia się, również skóry. Warto wskazać, że istnieją badania, które potwierdzają działanie przeciwnowotworowe witaminy C. Należy jednak podkreślić, że organizm człowieka nie wytwarza kwasu askorbinowego. Z tego powodu konieczne jest dostarczanie witaminy C w formie suplementów bądź wraz z pożywieniem. Co ważne, witamina C w naturalnych produktach – warzywach i owocach – jest bardziej aktywna, aniżeli syntetyczny kwas askorbinowy. Lepiej się bowiem wchłania i dłużej utrzymuje się jej stężenie w organizmie. Dlatego też warto stosować dietę obfitującą w warzywa i owoce, które są bogatym źródłem witaminy C. Gdzie zatem jest najwięcej kwasu askorbinowego? Jaki owoc ma najwięcej witaminy C? Co ma w sobie najwięcej kwasu askorbinowego? Ile witaminy C ma cytryna?

Co ma najwięcej witaminy C? Produkty bogate w kwas askorbinowy

Naturalna witamina C ma wiele zalet. Nie można jej przedawkować, jest łatwo przyswajalna i dłużej utrzymuje swoje stężenie w organizmie, a dodatkowo jest smaczna i zdrowa. Z tego powodu komponując codzienną dietę, warto uwzględnić naturalne produkty, które są bogatym źródłem kwasu askorbinowego. Źródłem witaminy C są warzywa i owoce, ale kwas askorbinowy występuje również w ziołach, a także w mięsie, nabiale i rybach. Naturalną witaminę C można znaleźć również w roślinach. Dużą zawartość witaminy C ma rokitnik (900 mg w 100 g świeżej masy), pokrzywa (600 mg), cytrynowiec chiński (580 mg), lebiodka pospolita (565 mg), kiełki lucerny (200 mg), owoce jarzębiny (100 mg). Niemniej jednak należy podkreślić, że witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego bardzo łatwo dochodzi do jej strat podczas gotowania. Z tego powodu, zalecane jest gotowanie na parze. Chcąc zachować witaminę C w produktach, nie należy ich nie tylko nie poddawać obróbce termicznej, ale również zbyt mocno rozdrabniać czy długo przechowywać. Sposobem na zachowanie witaminy C w produktach jest ich mrożenie i kiszenie.

Owoce – bogate źródło witaminy C

Owoce są bogatym źródłem witaminy C. Najpowszechniejszym owocem, który zawiera kwas askorbinowy, jest cytryna. Sok z jednej cytryny zawiera aż 35% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Niemniej jednak najwięcej witaminy C zawierają owoce dzikiej róży. W 100 gramach świeżej masy tych owoców bowiem znajduje się 250-800 mg. Drugie w rankingu są czarne porzeczki (150-300 mg). Naturalna wit C występuje również w truskawkach (zawartość waha się od 46-90 mg/100g), kiwi (84 mg), grejpfrutach (30-70 mg), pomarańczach (od 30 do 50 mg/100 g produktu). Wśród innych owoców z dużą zawartością witaminy C wymienić należy również agrest, jabłka, maliny, poziomki, gruszki, banany oraz śliwki. Niewielkie ilości kwasu askorbinowego zawierają także orzechy włoskie.

Warzywa bogate w witaminę C – które zawierają jej najwięcej?

Naturalnym źródłem witaminy C są nie tylko owoce, ale i warzywa. Największa zawartość witaminy C znajduje się w pietruszce. Nać pietruszki zawiera bowiem aż 269 mg w 100 gramach świeżej masy tego warzywa. Równie dużą zawartość kwasu askorbinowego ma papryka (zielona i czerwona), zawartość w tym przypadku waha się od 125 do 200 mg w 100 gramach świeżego produktu. Do warzyw z witaminą C należy także brukselka (65-145 mg), kalarepa (70-100 mg), brokuły (65-150 mg), kapusta (35-70 mg), kalafior (37-70 mg) czy szpinak (40-84 mg). Kwas askorbinowy zawiera również fasolka szparagowa, sałata, pomidory, marchew, rzodkiewka, młode ziemniaki oraz buraki.

Warto wskazać, że owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego powodu należy rekomenduje się, aby zjadać pięć porcji warzyw i owoców dziennie.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Układ rozrodczy i moczowy 7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający...
Zdrowy tryb życia Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...

Zdrowy tryb życia Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować?
Ciecierzyca jest warzywem strączkowym, które jest dobrze znane wśród wegan i wegetarian. Ceniona jest przede wszystkim za wysoką zawartość wartościowego białka. Często zaliczana jest nawet do tzw. superfoods, czyli grupy pokarm&...
Przeziębienie i grypa Paracetamol – czym jest oraz jakie są jego właściwości? Jak jest prawidłowe dawkowanie paracetamolu, aby zapobiec przedawkowaniu?
W poniższym artykule uzyskasz informacje na temat jednego z bezpieczniejszych leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych dostępnych bez recepty, jakim jest paracetamol. Poznasz jego mechanizm działania, dawkowanie, skutki jego prze...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie ...
Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...
Sport i fitness Nocne skurcze nóg, łydek i stóp - przyczyny, zapobieganie i leczenie bolesnych skurczów mięśni nóg
Może być to efekt znacznego wysiłku fizycznego, ale w niektórych przypadkach skurcze oznaczają pierwsze objawy poważnych chorób - sprawdź jakich....
Układ rozrodczy i moczowy Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....
Układ pokarmowy Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co pomaga?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem. Specjaliści podają kilka kryteriów, dzięki którym...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem