Źródła naturalnej witaminy C – owoce i warzywa. W czym jest jej najwięcej?

źródła witaminy c - zdjęcie

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, stanowi związek, którego właściwości znalazły szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Witamina C jest niezwykle ważna dla organizmu człowieka, ponieważ ma ogromne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania, gdyż bierze udział w wielu procesach w nim zachodzących. Kwas askorbinowy ma bowiem działanie wzmacniające i wspomagające układ krążenia. Dodatkowo jest skutecznym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki, odpowiadające za procesy starzenia się, również skóry. Warto wskazać, że istnieją badania, które potwierdzają działanie przeciwnowotworowe witaminy C. Należy jednak podkreślić, że organizm człowieka nie wytwarza kwasu askorbinowego. Z tego powodu konieczne jest dostarczanie witaminy C w formie suplementów bądź wraz z pożywieniem. Co ważne, witamina C w naturalnych produktach – warzywach i owocach – jest bardziej aktywna, aniżeli syntetyczny kwas askorbinowy. Lepiej się bowiem wchłania i dłużej utrzymuje się jej stężenie w organizmie. Dlatego też warto stosować dietę obfitującą w warzywa i owoce, które są bogatym źródłem witaminy C. Gdzie zatem jest najwięcej kwasu askorbinowego? Jaki owoc ma najwięcej witaminy C? Co ma w sobie najwięcej kwasu askorbinowego? Ile witaminy C ma cytryna?

Co ma najwięcej witaminy C? Produkty bogate w kwas askorbinowy

Naturalna witamina C ma wiele zalet. Nie można jej przedawkować, jest łatwo przyswajalna i dłużej utrzymuje swoje stężenie w organizmie, a dodatkowo jest smaczna i zdrowa. Z tego powodu komponując codzienną dietę, warto uwzględnić naturalne produkty, które są bogatym źródłem kwasu askorbinowego. Źródłem witaminy C są warzywa i owoce, ale kwas askorbinowy występuje również w ziołach, a także w mięsie, nabiale i rybach. Naturalną witaminę C można znaleźć również w roślinach. Dużą zawartość witaminy C ma rokitnik (900 mg w 100 g świeżej masy), pokrzywa (600 mg), cytrynowiec chiński (580 mg), lebiodka pospolita (565 mg), kiełki lucerny (200 mg), owoce jarzębiny (100 mg). Niemniej jednak należy podkreślić, że witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego bardzo łatwo dochodzi do jej strat podczas gotowania. Z tego powodu, zalecane jest gotowanie na parze. Chcąc zachować witaminę C w produktach, nie należy ich nie tylko nie poddawać obróbce termicznej, ale również zbyt mocno rozdrabniać czy długo przechowywać. Sposobem na zachowanie witaminy C w produktach jest ich mrożenie i kiszenie.

Owoce – bogate źródło witaminy C

Owoce są bogatym źródłem witaminy C. Najpowszechniejszym owocem, który zawiera kwas askorbinowy, jest cytryna. Sok z jednej cytryny zawiera aż 35% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Niemniej jednak najwięcej witaminy C zawierają owoce dzikiej róży. W 100 gramach świeżej masy tych owoców bowiem znajduje się 250-800 mg. Drugie w rankingu są czarne porzeczki (150-300 mg). Naturalna wit C występuje również w truskawkach (zawartość waha się od 46-90 mg/100g), kiwi (84 mg), grejpfrutach (30-70 mg), pomarańczach (od 30 do 50 mg/100 g produktu). Wśród innych owoców z dużą zawartością witaminy C wymienić należy również agrest, jabłka, maliny, poziomki, gruszki, banany oraz śliwki. Niewielkie ilości kwasu askorbinowego zawierają także orzechy włoskie.

Warzywa bogate w witaminę C – które zawierają jej najwięcej?

Naturalnym źródłem witaminy C są nie tylko owoce, ale i warzywa. Największa zawartość witaminy C znajduje się w pietruszce. Nać pietruszki zawiera bowiem aż 269 mg w 100 gramach świeżej masy tego warzywa. Równie dużą zawartość kwasu askorbinowego ma papryka (zielona i czerwona), zawartość w tym przypadku waha się od 125 do 200 mg w 100 gramach świeżego produktu. Do warzyw z witaminą C należy także brukselka (65-145 mg), kalarepa (70-100 mg), brokuły (65-150 mg), kapusta (35-70 mg), kalafior (37-70 mg) czy szpinak (40-84 mg). Kwas askorbinowy zawiera również fasolka szparagowa, sałata, pomidory, marchew, rzodkiewka, młode ziemniaki oraz buraki.

Warto wskazać, że owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego powodu należy rekomenduje się, aby zjadać pięć porcji warzyw i owoców dziennie.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem