Źródła białka dla wegetarian. Hummus - najzdrowszy i najlepszy przepis na wegański dip

Źródła białka dla wegetarian. Hummus - najzdrowszy i najlepszy przepis na wegański dip - zdjęcie
Rośliny strączkowe są doskonałym źródłem białka roślinnego. Bardzo popularną rośliną jest ciecierzyca, z której powstaje hummus, czyli pasta idealna do wielu dań. Wyróżnia ją doskonały smak i wiele wartości odżywczych, dlatego jej miłośnikami są nie tylko weganie i wegetarianie, ale również wiele innych osób.

Z naszego artykułu dowiesz się:

  • co to jest hummus;
  • co zawiera ten roślinny dip;
  • czy hummus jest zdrowy;
  • jakie są korzyści związane z wprowadzeniem pasty z cieciorki do codziennej diety;
  • z czym jeść hummus;
  • kto nie powinien jeść pasty z ciecierzycy;
  • jaki jest najzdrowszy i najlepszy przepis na domowy hummus.

Zobacz także: "Dieta bogatoresztkowa – jakie są jej zasady i dla kogo jest skierowana?".

Hummus - roślinne źródło białka dla wegetarian

Wegetarianie i weganie przez rezygnację z mięsa muszą znaleźć zastępcze źródło białka. Jednym z nich może być hummus, czyli pasta która powstaje z ciecierzycy w połączeniu z masą sezamową, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Oczywiście przepis na hummus może obejmować wiele innych składników. Hummus pochodzi z bliskiego wschodu, a sama nazwa wywodzi się z języka arabskiego, gdzie oznacza ciecierzycę. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego, dlatego jest niezwykle powszechnym przysmakiem wśród wegetarian i wegan.

Hummus: kalorie i wartości odżywcze - co zawiera ten roślinny dip?

Hummus to źródło roślinnego białka. Dzięki temu, że powstaje z ciecierzycy, czyli rośliny strączkowej posiada wartościowe białko. Należy wiedzieć, że białko jest niezbędne do budowy mięśni, kości i skóry. Za co jeszcze warto docenić hummus? Wartości odżywcze tego przysmaku są ogromne. Jest on doskonałym źródłem witamin i minerałów, np. witaminy A, C oraz witamin z grupy B, a także folianów, cynku, magnezu, fosforu, manganu, sodu, potasu, selenu, żelaza, wapnia i miedzi. Właśnie dlatego może doskonale wpływać na zdrowie każdej osoby dbającej o jego regularne spożywanie.

Trudno jednoznacznie określić kaloryczność hummusu, a wszystko przez różnorodność przepisów. Zwykle w 100 gramach hummusu znajdziemy około 150-300 kalorii. Czy hummus jest lekkostrawny? Okazuje się, że jest to dip, który nadaje się do spożycia nawet dla osób w okresie rekonwalescencji. Jego spożywanie nie przysporzy wielu problemów w układzie trawiennym, szczególnie jeśli będzie spożywany z umiarem.

Czy hummus jest zdrowy? Właściwości i korzyści związane z wprowadzeniem pasty z cieciorki do codziennej diety

Dlaczego warto jeść hummus? Właściwości tej smacznej pasty sprawiają, że osoby będące na diecie bezmięsnej są w stanie dostarczyć wartościowe białko, chroniąc swój organizm przed problemami zdrowotnymi. Dzięki wielu witaminom i minerałom można skutecznie zapobiegać wielu schorzeniom. Domowy hummus spożywany regularnie może pomóc w walce z otyłością i nadwagą. Wszystko przez wysoką zawartość błonnika, obniżającego apetyt i sprawiającego, że jelita działają sprawnie, dzięki czemu trawienie jest jeszcze szybsze. Co ważne, hummus zawiera także wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, białko bogate w tryptofan i metioninę. O spożyciu hummusu powinny pomyśleć także osoby, które cierpią na anemię z niedoboru żelaza.

Warto wiedzieć, że hummus może skutecznie chronić przed nowotworami. Saponiny, kwas fitynowy i antyoksydanty to składniki, które skutecznie chronią przed rakiem, a szczególnie przed nowotworem jelita grubego. Wszystko dzięki błonnikowi, który wymiata masy kałowe i toksyny. Hummus zawiera sporo wapnia, cynku, miedzi, żelaza, selenu i magnezu - jego regularne spożywanie to szansa na mocne kości. Hummus polecany jest także na serce - ciecierzyca skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Chroni układ krążenia i zmniejsza ciśnienie krwi. Hummus poleca się jako ochronę przed miażdżycą.

Z czym jeść hummus? Pomysły na dania i przekąski, które doskonale się z nim komponują

Wiadomo już, że warto regularnie spożywać hummus. Z czym jeść ten przysmak? Można pałaszować go na wiele sposobów. Otóż, hummus najczęściej spożywany jest z pieczywem np. z chlebem, bułką, tostami, pieczywem lekkim, waflami ryżowymi czy sucharkami. Można również spożywać go z plackami ziemniaczanymi, tortillą czy naleśnikami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść go z warzywami zarówno w wersji surowej, jak i gotowanej, a także z przekąskami. Wiele osób podaje hummus do dań mięsnych, szczególnie jeśli dip posiada mniej zwartą konsystencję. Taki dip stworzony z roślin strączkowych to doskonały smak i samo zdrowie, dlatego warto wprowadzić go do swojej diety.

Hummus – przeciwskazania. Kto nie powinien jeść pasty z ciecierzycy?

Roślinne źródła białka są często poszukiwane przez wegan i wegetarian, a także osoby na dietach redukcyjnych i troszczące się o swoje zdrowie. Okazuje się jednak, że istnieją pewne przeciwwskazania, jeśli chodzi o spożywanie hummus. O jego spożywaniu powinny zapomnieć osoby uczulone na sezamOsoby, które cierpią na wzdęcia i choroby jelit, powinny zadbać o stopniowe wprowadzenie do diety hummusu lub całkowicie zrezygnować z jego spożywania. Spora liczba kalorii sprawia, że ta wspaniała pasta nie powinna być stosowana w dużych ilościach przez osoby będące na diecie. Źródła białka w diecie wegetariańskiej mogą być różne, dlatego można znaleźć inne produkty, które zastąpią hummus.

Najzdrowszy i najlepszy przepis na domowy hummus

Składniki potrzebne do przygotowania hummusu:

  • 1 puszka ciecierzycy - 400 gram;
  • 4 łyżki pasty sezamowej;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • sól i pieprz;
  • mielony kmin rzymski;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Ciecierzycę należy odsączyć, a następnie umieścić w misce i dokładnie zblendować. Koniecznie należy dodać kilka łyżek zalewy z puszki, a następnie sok z cytryny, pastę sezamową, czosnek, sól, pieprz, oliwę i kmin rzymski. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji konieczne może być stopniowe dodawanie zalewy. Przepis na hummus jest naprawdę prosty i szybki, dlatego każdy może bez problemu przygotować taką pastę w swoim domu.

Aby uzyskać inny smak hummusu, można dodać pieczarki, oliwki, awokado, jajko, paprykę, suszone pomidory czy inne dodatki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć swój słodki hummus z dodatkiem rodzynek, miodu, orzechów czy kakao.

Co istotne, każda osoba może samodzielnie przygotować ciecierzycę, rezygnując z zakupu gotowej w puszce. Wystarczy suchą ciecierzycę opłukać, włożyć do naczynia i zalać wodą z odrobiną sody oczyszczonej. Ciecierzycę należy moczyć około 6-20 godzin. Nasiona powinny zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Kiedy napęcznieje, należy ją przełożyć do garnka i zalać wodą. Warto dodać sody oczyszczonej, która skróci czas gotowania i sprawi, że ciecierzyca będzie smaczniejsza. Gotowanie powinno trwać ok. 1,5 godziny. Po ugotowaniu należy odlać wodę, zostawiając trochę do miksowania.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.