
Przez lata sądzono, że bolesne pieczenie za mostkiem oraz cofanie się treści pokarmowej z żołądka do przełyku jest domeną ciężarnych kobiet. Nic bardziej mylnego!
Współcześnie problem zgagi, będącej objawem refluksu żołądkowo-przełykowego, dotyczy 10% naszej populacji, a ponad połowa Polaków deklaruje, że choć raz w życiu odczuwała nieprzyjemne pieczenie w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Jak sobie radzić z tymi przykrymi dolegliwościami?
Czym jest zgaga?
Niewłaściwe nawyki żywieniowe, leki przyjmowane na pusty żołądek, stres oraz jedzenie w biegu sprawiają, że układ pokarmowy przestaje funkcjonować w prawidłowy sposób.
Alkohol, kofeina, soki z cytrusów oraz nikotyna wzmagają kwaśność zawartości żołądka. Czekolada, tłuste oraz ostro przyprawione pokarmy powodują wzmożone wydzielanie hormonu peptydowego, który zmniejsza ciśnienie w obrębie dolnego zwieracza przełyku i upośledza proces opróżniania żołądka.
Napoje gazowane zaś powodują nadmierne wypełnienie żołądka oraz wzmagają wydzielanie kwasów żołądkowych. To wszystko sprawia, że treść pokarmowa i kwas solny cofają się do przełyku, drażniąc go i wywołując nieprzyjemne uczucie pieczenia.
Co może złagodzić zgagę?
W złagodzeniu nieprzyjemnych dolegliwości z pewnością pomogą popularne leki na zgagę i nadkwaśność, które dzięki zawartości soli aluminium i wapnia neutralizują produkowany w żołądku kwas solny. W sprzedaży dostępne są także preparaty hamujące wydzielanie kwasu, np. ranitydyna, omeprazol czy pantoprazol. Pomocne mogą okazać się także produkty pochodzenia naturalnego:
- słodkie migdały – zawierają związki wapnia i magnezu
- siemię lniane – napar z lnu doskonale osłania podrażnioną błonę śluzową przełyku
- mleko – mleko i przetwory mleczne neutralizują treści żołądkowe
Jeżeli zgaga jest niezwykle uporczywa lub towarzyszy jej utrata masy ciała, brak apetytu, ból w jamy brzusznej lub trudności z połykaniem pokarmu, konieczna jest bezzwłoczna konsultacja medyczna.