Zakwasy ekologiczne - napoje probiotyczne z buraków, kapusty i jabłek na odporność naszego organizmu

Napoje probiotyczne z buraków, kapusty i jabłek na odporność naszego organizmu - zdjęcie

Coraz więcej osób decyduje się, by pić zakwas z buraków. Minimalna ilość przeciwwskazań umożliwia jego spożywanie przez znaczącą część społeczeństwa. Choć w ostatnim czasie jest o nim coraz głośniej, to jednak wiele osób nigdy o nim nie słyszało. Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy. Posiada cały szereg właściwości usprawniających pracę organizmu, a jednocześnie jest łatwy i tani w przygotowaniu.

Z naszego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego zakwasy ekologiczne są zdrowe?
  • Czym charakteryzuje się zakwas z buraków?
  • Jakie są ograniczenia i wskazania do picia zakwasów?
  • Jakie są efekty po dziesięciu dniach picia zakwasów.?

Zachęcamy do zapoznania się z artykułem: Dlaczego warto pić sok z kiszonych ogórków

Czym są zakwasy ekologiczne z warzyw i owoców i dlaczego są tak zdrowe?

Zakwasy ekologiczne to płyny, które powstają w procesie fermentacji określonych warzyw lub owoców. Przebieg fermentacji jest możliwy ze względu na działanie bakterii kwasu mlekowego doprowadzającego do rozłożenia zawartego w roślinach cukru i jego przemiany do kwasu mlekowego. W konsekwencji warzywa lub owoce nie ulegają zepsuciu, zachowane są ich wartości odżywcze, a dodatkowo nabierają charakterystycznego smaku. 

Zakwasy ekologiczne są naturalnymi probiotykami. Ich działanie w pierwszej kolejności przekłada się na mikroflorę jelitową, uregulowanie przemiany materii, a także na poprawę samopoczucia. W dłuższej perspektywie, picie zakwasów podwyższa wydolność układu immunologicznego, ułatwia zrzucenie nadmiernych kilogramów, usprawnia pracę serca i działa wspomagająco na cały układ nerwowy.

Jego popularność znacząco wzrosła przy rozpowszechnieniu diety dr Dąbrowskiej. Z pewnością nie zaszkodzi równoległe zwiększenie ilości spożywanych warzyw w codziennej diecie. Połączenie zakwasów i ograniczenie mięsa na korzyść roślin jest doskonałym posunięciem. 

Zakwas z buraków - składniki odżywcze i właściwości

Zakwas z buraków stanowi bogactwo witamin i minerałów. Włączenie go do swojej codziennej diety jest świetnym posunięciem prozdrowotnym. Najszersze działanie dostrzegalne jest w zakresie poprawy odporności. Zakwas buraczany dodatkowo wykazuje właściwości pozwalające na przeciwdziałanie wirusom, a także udowodniono działanie antybakteryjne i antynowotworowe. Dodatkowo, wysoka zawartość witaminy C rzutuje na przebieg procesów związanych z odbudową włókien kolagenowych. Należy także podkreślić, że zakwas buraczany posiada właściwości antyoksydacyjne z uwagi na zawartość betainy. W konsekwencji, zakwas z buraków ma bardzo rozległe właściwości lecznicze. Począwszy od przeciwdziałania rozwojowi wielu groźnych chorób, aż do wspomagania organizmu w walce ze schorzeniami. 

Kiszone, czy kwaszone? Czym jest zakwas warzywny i jaki ma skład?

Wśród społeczeństwa pokutuje błędne przekonanie, które nakazuje rozróżniania słów "kiszone" i "kwaszone". Co więcej, kwaszonym warzywom przypisuje się negatywne działanie na organizm. W rzeczywistości tych pojęć można używać zamiennie, ponieważ posiadają jednakową definicję. Proces kiszenia, tudzież kwaszenia, opiera się na rozkładzie cukrów prostych, które zawarte są w warzywach. Prowodyrem tego procesu są bakterie kwasu mlekowego. Na skutek tego dochodzi do powstania kwasu mlekowego i obniżeniu ulega pH produktu, co uniemożliwia dalsze rozwijanie bakterii. 

Niepasteryzowane, żywe napoje probiotyczne z buraków, kapusty i jabłek - jak stosować zakwasy w codziennej diecie?

Wiele osób zastanawia się jak pić zakwas buraczany, czy z innych warzyw. Kwestia korzyści wynikających ze spożywania zakwasów i włączenia ich do codziennej diety jest bezdyskusyjna. Jednak istotny jest sposób ich spożywania, który rzutuje na osiągane rezultaty. Żywe napoje probiotyczne powinny być pite wyłącznie z rana. Należy być na czczo - wówczas o wiele łatwiej jest osiągnąć efekt oczyszczenia organizmu, jak i również wzmocnienia systemu odpornościowego. Koniecznie należy jednorazowo pić więcej niż 50 ml. 

Dodatkowo pojawia się pytanie kiedy pić zakwas z buraka. Tylko w sezonie zwiększonych zachorowań? Nie istnieje żadne przeciwwskazanie, aby rezygnować z tego płynu w okresie wiosennym lub letnim. Z powodzeniem można pić zakwas buraczany przez cały rok. 

Zakwas z buraków - naturalny eliksir zdrowia, urody i młodości

Jakimi właściwościami prozdrowotnymi charakteryzuje się zakwas buraczany? Doskonale sprawdza się w oczyszczaniu krwi, przyspieszeniu metabolizmu, uregulowaniu wartości ciśnienia, a także w usprawnieniu pracy nerek i wątroby. Warto pamiętać, że w zakwasie z buraków znajduje się aż dwa razy więcej witaminy C niż w przypadku surowych warzyw. Całość jego działania przekłada się na polepszenie kondycji organizmu. Równolegle należy wspomnieć, że zakwas z buraka posiada właściwości odmładzające, ponieważ wyhamowuje proces starzenia komórek. Jego dodatkowe działanie dostrzegalne jest na płaszczyźnie estetycznej. Osoby codziennie pijące zakwas posiadają bardziej promienny wygląd cery, a zwiększona produkcja kolagenu pozwala na spowolnienie zachodzących zmian w strukturze skóry. 

Jakie efekty daje stosowanie zakwasów w codziennej diecie?

Ilość rezultatów uzyskanych na skutek codziennego picia zakwasów może zaszokować. W pierwszej kolejności dostrzegalne jest poprawienie samopoczucia. Dodatkowo sok z kiszonych buraków na czczo wspomaga regulowanie snu i dodatkowo wycisza nerwy. Znaczącemu podwyższeniu ulega jakość snu. Jest to także doskonały środek na zaparcia. Wraz z kolejnymi dniami, kiedy będzie pity zakwas, będą odczuwane i dostrzegalne kolejne następstwa ich działania. Wszystko będzie ulegało stopniowym zmianom.

Codzienne picie zakwasów pozytywnie rzutuje na:

  • odchudzanie, 
  • witalność, 
  • układ krążenia, 
  • układ nerwowy, 
  • profilaktykę chorób nowotworowych, 
  • kaca. 

Co daje kiszenie buraków i jak powstaje zakwas buraczany?

Kiszenie buraków to tradycyjna metoda, która dawniej umożliwiała spożywanie tych warzyw także w okresie zimowym. W trakcie kiszenia, zarówno w przypadku warzyw, jak i wydzielanego soku, przebiega fermentacja mlekowa. Wówczas cukry proste są przekształcane w kwas mlekowy. Dodatkowo poprawia się ich smak i wytwarzane są inne związki, które powalają na ulepszenie właściwości zdrowotnych. 

Jak zrobić zakwas buraczany? Otóż całość jest bardzo prosta. Wystarczy zalać obrane buraki wodą z solą. Przygotowywany zakwas buraczany do picia można dowolnie wzbogacić o preferowane przyprawy. Warto także wiedzieć kiedy zakwas buraczany jest gotowy.  Czas przygotowania jest w pełni uzależniony od temperatury otoczenia. Proces zazwyczaj trwa od 4 do 7 dni. Gotowy zakwas należy przechowywać w lodówce. 

Kiszone warzywa w diecie dzieci – od kiedy i jak często podawać?

Kiszonki bezdyskusyjnie są bardzo zdrowe, jednak szczególną ostrożność w ich spożywaniu zachowują rodzice w stosunku do swoich dzieci. Szczególne zamieszanie powstaje ze względu na pojawiające się sprzeczne informacje. Należy pamiętać, że dzieci karmione mlekiem matki otrzymują wraz z nim probiotyki. Dodawane są one również w przypadku mlek modyfikowanych. Stąd też najrozsądniejszym posunięciem jest podawanie kiszonek dla dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia. Zbyt wczesne próby mogą zakończyć się nawet bolesną rewolucją jelitową ze względu na brak odpowiedniej dojrzałości układu pokarmowego. 

Fakt, że zakwas buraczany gazuje, wynika z naturalnego przebiegu fermentacji. Można go spowolnić poprzez schłodzenie płynu. Dodatkowo wiele osób zastanawia się dlaczego zakwas buraczany brązowieje. Z dużym prawdopodobieństwem jest to efekt działania bardzo wysokich temperatur otoczenia. 

Przed przystąpieniem do robienia, warto wiedzieć kiedy zakwas buraczany jest zepsuty. Zakwas buraczany z widoczną pleśnią należy bezwzględnie wyrzucić. 

Kto powinien ograniczać spożycie kiszonych buraków i zakwasu?

W rzeczywistości zakwas buraczany posiada minimalne przeciwwskazania. W pierwszej kolejności przeciwwskazaniem do spożywania zakwasu jest cukrzyca, ponieważ po jego wypiciu dochodzi do gwałtownego wzrostu cukru we krwi. Właściwości zakwasu buraczanego wykluczają jego spożycie przez osoby chorujące na kamicę nerkową i reumatyzm

Zakwas buraczany nie powinien być również spożywany przez osoby będące na diecie lekkostrawnej. W przypadku tych osób zalecana jest rezygnacja z niego. 

Zakwas z buraków a zakwas z kapusty - różnice

Najistotniejsza różnica pomiędzy zakwasem z buraków a zakwasem z kapusty wynika z wartości odżywczych. W przypadku zakwasu z buraków do organizmu dostarczana jest większa ilość witamin i minerałów, z kolei zakwas z kapusty zawiera o wiele więcej probiotyków, witaminy C, a także siarki. Z kolei wysoka zawartość witaminy C w soku z kiszonej kapusty ułatwia proces wchłaniania żelaza pozyskanego z kiszonych buraków. 

Bomba witaminowa - 10-dniowy detoks z zakwasem z buraków. Jakie daje efekty?

Zakwas z buraków ma wiele właściwości leczniczych, dlatego wiele osób rozpoczyna swoją przygodę z nim od 10-dniowego detoksu. Wówczas zakwas jest pity na czczo w ilości co najmniej 250 ml każdego dnia wyzwania rano. Jest to doskonały sposób na usprawnienie funkcjonowania organizmu. Ten płyn doskonale sprawdza się jako zdrowy energetyk, który jednocześnie nie utrudnia zasypiania. Poza dostrzegalną poprawą metabolizmu można zyskać także promienny wygląd skóry, lepszą koncentrację, a także o wiele lepsze samopoczucie. Oczywiście przez 10 dni nikt nie zniweluje wielu lat szkodliwego działania na organizm, jednak można w ten sposób rozpocząć dbanie o siebie. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem