Zajady – co musisz o nich wiedzieć? Przyczyny, objawy i leczenie

Zajady – co musisz o nich wiedzieć? Przyczyny, objawy i leczenie - zdjęcie

Zajady to problem nie tylko natury estetycznej – powstającym w kącikach ust czerwonym pęknięciom często towarzyszą ból i uczucie pieczenia. Za pojawianie się zajadów odpowiadają przede wszystkim bakterie i grzyby, ale nie są to jedyne przyczyny ich występowania. Co powoduje zajady i jak można je leczyć?

Czym są i jak wyglądają zajady?

Zajady to nadżerki, nazywane również zapaleniem kątów ust lub kątowym zapaleniem warg. Do ich powstawania przyczyniają się przede wszystkim bakterie i grzyby, które umiejscawiają się w tej części twarzy, a ich rozwojowi sprzyja ciepłe i wilgotne środowisko okolicy kącików ust. Zajady bywają mylone z opryszczką wargową – istnieje między nimi jednak pewna zasadnicza różnica.

Opryszczka cechuje się bąblami wypełnionymi płynem surowiczym, które po pęknięciu wysychają i znikają w dość krótkim czasie. Zajady natomiast potrafią utrzymywać się przez dłuższy czas. Na początku dochodzi zwykle do pękania przesuszonej w kącikach ust skóry. Następnie pęknięcia te przybierają postać bolesnych, piekących i trudno gojących się ran. W przypadku braku leczenia w kącikach ust pojawiają się nawarstwiające się strupki, które mogą pozostawiać blizny. Co jednak istotne, zajady nie są zaraźliwe i nie przenoszą się na inne części ciała – występują tylko w kącikach ust, choć mogą powstać w obu w tym samym czasie.

Dlaczego powstają zajady? Najczęstsze przyczyny

Zajady mogą mieć różne przyczyny – zdarza się, że są one konsekwencją innych schorzeń. Zajady najczęściej są spowodowane przez:

  • niedobór witamin z grupy B – głównie witaminy B2,
  • infekcję bakteryjną,
  • spadek odporności,
  • antybiotykoterapię,
  • zakażenie drożdżakami,
  • podrażnienie śluzówek wokół jamy ustnej,
  • otyłość.

Kto jest więc najbardziej narażony na występowanie zajadów? Często są one skutkiem nieregularnej aktywności fizycznej i niewłaściwej diety, ubogiej w cenne witaminy i minerały – oprócz witamin z grupy B2, przyczyną zajadów może być także niedobór żelaza. Zmagają się z nimi też osoby z obniżona odpornością oraz chorujące na cukrzycę lub anemię. Zajady nierzadko pojawiają się również u kobiet w ciąży oraz tych, które zażywają tabletki antykoncepcyjne.

Do powstawania bolesnych pęknięć w kącikach ust dochodzi także u osób przyjmujących antybiotyki. Niekiedy zajady występują też u niemowląt i małych dzieci, które używają smoczków. Do grona szczególnie narażonych na zajady zalicza się ponadto osoby noszące aparaty ortodontyczne oraz protezy, które są dodatkowym miejscem rozwoju bakterii – z tego powodu tak ważna jest właściwa pielęgnacja zębów. Zajady mogą pojawić się również w wyniku przesuszenia ust.

Zajady – jak leczyć? Specyfiki bez recepty

Do leczenia zajadów można z powodzeniem wykorzystać dostępne w aptekach bez recepty witaminy i minerały. Przede wszystkim warto sięgnąć po witaminę B2 – jest ona dostępna zarówno jako samodzielny preparat, jak i jako składnik złożonych suplementów, a także w formie maści. Leczenie zajadów wspomoże też maść o właściwościach ściągających, bakteriostatycznych i przeciwzapalnych lub serum regeneracyjne, które dodatkowo łagodzi swędzenie oraz pieczenie skóry i zmniejsza uczucie dyskomfortu. Wśród polecanych specyfików na zajady wymienia się ponadto maść cynkową, krem z hydrokortyzonem, balsamy do ust z kwasem mlekowym czy maści z witaminami A i E. Natomiast gdy zmiany trudno się goją, można użyć preparatu zawierającego klotrimazol.

Domowe sposoby na zajady

Z zajadami można walczyć również domowymi metodami. Jednym ze sposobów jest samodzielne przygotowanie kremu z witaminą B2. Wystarczy zmieszać pokruszoną tabletkę z niewielką ilością tłustego kremu, a następnie nałożyć na zmienione miejsce – najlepiej na noc. W leczeniu zajadów pomocne są także drożdże. Można zmieszać je z wodą i stosować bezpośrednio na ranę lub zrobić z nich napój – w tym celu trzeba połączyć łyżeczkę świeżych drożdży, łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłego mleka.

Do zwalczania zajadów warto też wykorzystać czosnek. Wykazuje on działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, dlatego doskonale radzi sobie z drożdżakami, gronkowcami i paciorkowcami. Można go stosować na skórę lub po prostu dodawać do jedzenia. Z niezwykłych właściwości słynie również aloes – sok z jego liści wpływa kojąco i regenerująco na skórę, a ponadto powstrzymuje namnażanie się bakterii. Ulgę w dolegliwościach towarzyszących zajadom przyniesie natomiast przykładanie plastrów ogórka, który działa kojąco. Leczenie zajadów można także wspierać, smarując je miksturą przygotowaną z łyżeczki miodu, który znany jest z właściwości przeciwzapalnych, oraz kilku kropel tranu.

Zajady – kiedy należy udać się do lekarza?

Choć z zajadami można uporać się samodzielnie, niekiedy konieczna może okazać się konsultacja lekarska. Do specjalisty należy udać się, gdy specyfiki bez recepty i domowe sposoby na zajady zawodzą, a stan zapalny nasila się lub powraca. Lekarz może wykonać wymaz z obszarów zmienionych lub zlecić badania krwi, a gdy okaże się to konieczne wdrożyć leczenie środkami przeciwgrzybiczymi i podnoszącymi odporność organizmu.

Zajady to problem nie tylko estetyczny – mogą one bowiem powodować przykre i bardzo bolesne dolegliwości. Jednak korzystając ze sprawdzonych preparatów i domowych metod, można nie tylko pozbyć się dyskomfortu, ale przede wszystkim skutecznie zwalczyć zajady.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.